- Regner med at sportslig ledelse tar de grep som skal til

Klanen liker ikke utviklingen i Vålerenga.

NY NEDTUR: Strømsgodsetspillerne jubler for sin første av tre scoringer i går kveld. I bakgrunnen fortviler VIFs spillende manager Martin Andresen. Vålerenga-prosjektet hans er igjen i fokus etter fem strake serietap.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
NY NEDTUR: Strømsgodsetspillerne jubler for sin første av tre scoringer i går kveld. I bakgrunnen fortviler VIFs spillende manager Martin Andresen. Vålerenga-prosjektet hans er igjen i fokus etter fem strake serietap. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no): «La meg si det sånn: Er vi ikke topplag neste år, da kan dere hugge meg. Da har jeg fortjent det».

Ordene tilhører Vålerengas spillende manager Martin Andresen, og falt i august for ett år siden. Vålerenga lå på tiendeplass i Tippeligaen. Nå har Vålerenga spilt to tredeler kamper av denne sesongen, og ligger på niendeplass.

På samme tidspunkt i fjor møtte Martin supporterne i Klanen til et lukket møte for å forklare situasjonen for supporterne. «Han tok det som en mann», sa talsmann Espen Knutsen den gangen. Før kampen mot Odd Grenland 26. juli i år møtte han Klanen igjen.

- Før kampen mot Odd møtte vi Martin og Fellah. Da fikk vi høre at vi hadde 25 poeng til da, og ville ta 25 poeng etter ferien. Det ville bety 50 poeng og en tredje-fjerdeplass, en topplassering. Men nå er vi igjen inne i en tung periode, sier Espen Knutsen til Dagbladet.

En god periode inn mot ferien har blitt fulgt av fem strake tap i serien. I går tapte VIF mot Strømsgodset, etter en kamp Martin Andresen omtaler med ord som «årsverste» og «juniorfotball».

Supporterne er langt fra fornøyde med utviklingen.

- Dette er altfor dårlig resultatmessig. I går så vi et lag helt uten innsats, og det er enkeltspillere som virkelig må gå i seg sjøl. Martin og Tor Ole, de har selvfølgelig ansvaret for resultatene og motivasjonen i gruppa, men de kan ikke løpe for folk. Spesielt med et skadeskutt forsvar som det vi har for tiden, er vi avhengige av at folk i det minste jobber tilbake på banen i stedet for å rusle rundt, sier talsmann Espen Knutsen.

Regner med at sportslig ledelse tar grep
- Min oppsummering av sesongen er at vi startet altfor dårlig. Før Molde-kampen har jeg inntrykk av at vi tok en samling i bånn, og så kom en god periode. Resultatene var kanskje litt i overkant, spesielt mot Molde, men vi spilte tidvis bra. Så dro Troy (Perkins), og reservekeeperen var uheldig i et par kamper. Da mistet vi flyten, sier Knutsen.

LABER STEMNING: VIF-supporterne er langt fra fornøyd, men spillerne får like mye kjeft som trenerteamet. 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
LABER STEMNING: VIF-supporterne er langt fra fornøyd, men spillerne får like mye kjeft som trenerteamet. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

- Hva tenker du nå om uttalelsene til Martin Andresen om at dere skulle være et topplag i år?

- Vi må ta oss lov til å se litt bak resultatene vi også, vi har hatt et par uheldige utfall. Vi skulle hvertfall spilt uavgjort mot Odd, for å ta ett eksempel. Men det er klart, dette er ingen særlig bra utvikling. Vi er ikke fornøyde.

- Martin og Tor Ole har ansvaret. Men de kan ikke stå i mål for keeperne, eller sette ballen i mål for spissene, sier Klanstalsmannen.

Derfor vil heller ikke VIF-supporterne kreve trenernes hoder på et fat. Espen Knutsen sier det på denne måten:

- Vi er skeptiske til hvordan dette skal gå, men vi har fortsatt et snev av tro på at den sportslige ledelsen tar de grep som skal til for at ikke også denne sesongen skal ende i søpla. Om det betyr utskiftninger, eller å frigjøre midler til forsterkninger, det vil ikke vi ta stilling til, sier Espen Knutsen.

- Vi vil ikke kritisere ansatte i denne klubben i media, vi kommuniserer vår misnøye til ledelsen i klubben.

Mangel på effektivitet og dyktighet
Hallvar Thoresen og Petter Myhre følger norsk fotball tett for hver sin riksdekkende tv-kanal. De ser at Vålerenga har problemer - i begge ender av banen.

- Jeg har ikke sett VIF nok til å felle noen veldig klar dom, men det virker åpenbart at det er det som skjer i begge sekstenmetere som er problemet, sier NRK-ekspert Hallvar Thoresen til Dagbladet.

MYE TRØKK: Hallvar Thoresen mener Vålerenga mislykkes i begge sekstenmetere - de scorer ikke nok, og slipper inn for enkle mål.
Foto: Erlend Aas /  SCANPIX
MYE TRØKK: Hallvar Thoresen mener Vålerenga mislykkes i begge sekstenmetere - de scorer ikke nok, og slipper inn for enkle mål. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- I den bakre firereren har skader ødelagt mye. Muri nå sist, i tillegg har det vært tydelig at Erik Hagen har slitt med skader hele sesongen, sier Thoresen.

Framover på banen har Vålerenga nylig mistet Daniel Fredheim Holm til Danmark. Men det er i stjerneskuddet Moa svikten er størst, mener NRKs ekspert.

- Moa har jo hatt mange sjanser denne sesongen. Men etter en vinter med mye skader har det tatt tid å komme i gang, og så har heller ikke sjansene blitt omsatt i mål. Når man bommer mye mister man selvtillit, sier Thoresen.

- De siste kampene har de hatt altfor dårlig uttelling offensivt. Dette går jo på formen til enkeltspillere. Det har manglet på effektivitet og dyktighet. Kombinert med for enkle mål mot, blir resultatene deretter, sier TV2-ekspert og Strømmen-trener Petter Myhre til Dagbladet.

- Samtidig er det så jevnt i Tippeligaen denne sesongen at det er ekstremt viktig å få det første målet. I Vålerengas gode periode fikk de ofte det, og da blir kampbildet annerledes enn når VIF for ofte har havnet etter. Da må man fram og risikere, og blir sårbare bakover, sier Myhre.

For enkelt å skylde på Martin
Det er lett å kalle Vålerenga-laget ustabilt etter 7 seire og 9 tap på 20 kamper. Men sesongen hittil har bestått av tre adskilte perioder for Oslo-klubben: To uten flyt, avbrutt av en med flyt. Sistnevnte endte i ni kamper uten tap, før tapsrekka igjen dukket opp.

- Dette går jo på små marginer og flyt, som du sier. Det som er sikkert er at når man vinner, så går ting ofte litt av seg selv, sier Hallvar Thoresen.

- Sier det noe om spillergruppa når man får så klare tendenser den ene eller den andre veien?

- Det er jo mye trøkk rundt VIF, og det er klart at det kan forsterke disse prosessene, sier Thoresen.

- Det er vanskelig å si utenfra hvordan spillergruppa reagerer. Men det er jo en gang sånn at i klubber som VIF, Brann, RBK og de andre store, så forventes det mye, det følger med støy, og da kan det bli lettere å la seg påvirke, sier Petter Myhre.

MANGLER DYKTIGHET: Det har sviktet foran mål, og Vålerenga sliter med å komme tilbake etter å ha havnet under, mener tidligere Vålerenga-sjef Petter Myhre. 
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX .
MANGLER DYKTIGHET: Det har sviktet foran mål, og Vålerenga sliter med å komme tilbake etter å ha havnet under, mener tidligere Vålerenga-sjef Petter Myhre. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX . Vis mer

- Skjønner du at det igjen blir stilt spørsmål ved Martin Andresens rolle?

- Det kommer jo veldig an på hva dere i media velger å skrive, det er der dette er et tema. Det er umulig for meg å si om klubben internt diskuterer Martins rolle, selv om jeg regner med at det som i alle andre klubber evalueres nøye internt, kontinuerlig. Men om resultatene i det siste får betydning for den prosessen, det har jeg ingen formening om, sier Myhre.

- Det blir for enkelt, sier Hallvar Thoresen.

- De momentene jeg trekker fram som problemer har ikke nødvendigvis noe med Martin å gjøre - i det minste ikke de siste fem kampene. Dette har ikke bare ødelagt for Martin, det har ødelagt for hele VIF. Det blir feil å fokusere bare på Martin, det er hele klubben som må dra i samme retningen, sier Thoresen.

Tross stupende form og tøft gjenstående kampprogram tror ikke ingen av ekspertene på VIF-nedrykk denne sesongen.

- Nei, det tror jeg ikke. De har allerede 25 poeng, og trenger kanskje 10-12 for å klare seg. Det tror jeg de makter, særlig med så mange lag bak seg. Samtidig er det viktig at dette ikke blir en sovepute, mener Hallvar Thoresen.

- Det er ingen tvil om at de går en tøff tid i møte, selv om jeg ser faren for nedrykk for veldig liten. Men Vålerenga trenger noe positivt denne sesongen, sier Petter Myhre.