Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Regnes som verdens beste og kan knuse Norges elleville finaledrøm: - Jeg frykter dem

Men Randi Gustad tror det blir jevnt.

MØTER NORGE: De tyske håndballherrene har spilt seg frem til semifinalen i håndball-EM.  Foto: Jens Wolf/DPA
MØTER NORGE: De tyske håndballherrene har spilt seg frem til semifinalen i håndball-EM. Foto: Jens Wolf/DPA Vis mer

(Dagbladet): Norge tok seg til en historisk semifinale i håndball-EM i onsdag. I semifinalen fredag venter Tyskland. De tyske herrene har imponert i mesterskapet, og onsdag slo de Danmark 25-23.

Håndballekspert Randi Gustad tror kveldens kamp vil bli jevn.

- Jeg tror det er 50/50. Vi er ikke underdogs, det norske laget har alle muligheter til å ta seg til finalen. Det tyske laget har overprestert. Jeg ser mange likheter i det norske og det tyske laget. Begge er veldig gode kollektiv, uten utpregede stjernespillere, men tyskerne har en god keeper.

Gustad understreker til Dagbladet at lagene kjenner hverandre godt.

- De fleste tyske spillerne spiller i Bundesliga, og spiller mot mange av de norske spillerne der. De kjenner hverandres bevegelsesmønster.

- Tidenes prestasjon Gustad mener at det norske laget har sprengt sine egne grenser etter triumfene over Polen og Frankrike.

- Seieren over Polen var tidenes prestasjon, også topper de det med å slå Frankrike. Vi har aldri sett et så bra norsk herrelandslag.

Gustad peker på at de unge, uredde norske spillerne, kombinert med et godt norsk trenerteam, har vært nøkkelen til suksess i mesterskapet.

- Sander Sagosen skal ha en del av skylden. Han er veldig god og uredd. Han ble kåret til årets rookie i Champions League. I tillegg vil jeg trekke frem Bjarte Myrhol. Han er ekstremt erfaren, og er som en dovregubbe i forsvar. Ellers har laget vist en høy moral, og lederne har vært gode taktiske. Christian Berge har gjort mange gode bytter underveis i kampene.

- Lite mesterskapserfaring TV2-kommentator, Bent Svele, tror i likhet med Gustad at det er 50/50 sjanse for en finale med de norske håndballgutta i på søndag.

- Ved siden av Norge, er Tyskland det laget som positivt har overraska mest i EM. Det blir spennende å se. Alt vil være avhengig av hvem som kommer seg opp og får et ålreit forsvarsspill, sier Svele til Dagbladet.

Tyskland har et forholdsvis uerfarent landslag under årets EM, hvor laget før mesterskapet hadde et snitt på under 40 landskamper.

- Det sier seg selv at de mangler litt mesterskapserfaring, men de har jo erfaring fra Bundesliga med fulle tribuner og slike ting.

Ingen enkeltspillere å passe på Da Christian Berges menn møtte Makedonia, var en av de største spillerne å se opp for Kiril Lazarov. I kampen mot Tyskland mener Svele det ikke er en eller to Norge må se opp for, men hele laget.

- Jeg frykter Tyskland som et lag. Det er ikke den ene eller andre spilleren. For Norge gjelder det da å konsentrere seg om sitt eget spill, og det må være en enighet defensivt. Stort sett består Tyskland av spillere som flere av nordmennene har møtt tidligere i Bundesliga, så de bør kjenne hverandre godt.

På IHF-rankingen er det Tyskland som troner på toppen. Til tross for at laget ikke har stått fram som en storhetsmakt likt de norske håndballjentene de siste årene, mener Svele det er en naturlig grunn til at Tyskland står som verdens beste håndballag på rankingen.

- Statistikk og rangering kan man bruke som man vil. Tyskland er en stor håndballnasjon, men rangeringer går jo på fortid. Form er ferskvare og nåtid, og Norge er i god form. Hadde vi snakka om rangering, kunne vi ikke gjort det uten å skjelve i buksene før kampen mot Frankrike.

Medaljevante finalemotstandere Norge har virkelig prestert dette mesterskapet, og kampen mot Tyskland blir uhyre spennende. Uansett utfall venter en ny kamp på søndag, hvor enten Spania eller Kroatia er motstander.

- Det blir vanskelig å slå de to lagene. De er vant til å slåss om medaljer. Så nå krysser vi fingrene for Norge, vinner gutta i morgen blir det garantert medalje og de blir direktekvalifisert til VM. Det er viktig at de fortsetter å være i mesterskap, at dette ikke bare blir en blaff, sier Svele.

• Første steg mot en bronse-/ finale, er først kveldens semi. Den spilles klokka 18.30, og vises på TV3.

SLIK GIKK DET SIST: Da Norge slo Tyskland i håndball-VM i 2009, kokte det over for Tysklands trener, Heiner Brand. Foto: Scanpix / NTB
SLIK GIKK DET SIST: Da Norge slo Tyskland i håndball-VM i 2009, kokte det over for Tysklands trener, Heiner Brand. Foto: Scanpix / NTB Vis mer