Rein-dronningen Anne (26) gir halvparten av stjernedyret sitt til Northug

- Jeg har skjønt at Petter har hatt det tøft.

FALUN (Dagbladet): Det siste året har Petter Northugs liv vært preget av kontraster. Skuffelsen av å reise medaljeløs hjem fra OL i Sotsji i fjor, ble etterfulgt av fyllekjøringen natt til 4. mai.

Det har den profesjonelle reinkappkjøreren Anne Risten Sara (26) fått med seg. Hun er en livslang supporter av den norske skikongen. Derfor bestemte Risten Sara seg for å komme med en lovnad før VM i Falun. Løftet hun avga for seg selv var enkelt:

-PETTER ER IDOLET MITT: Anne Risten Sara har gitt Petter Northug halvparten av reinsdyret sitt. Foto: Privat
-PETTER ER IDOLET MITT: Anne Risten Sara har gitt Petter Northug halvparten av reinsdyret sitt. Foto: Privat Vis mer

Hvis Northug tok gull under mesterskapet i Sverige, skulle Risten Sara oppkalle sitt eneste reinsdyr etter ham. Og ikke nok med det, Northug skulle også få eie 50 prosent av den.

Følte med Northug Da Northug krysset mållinjen først på sprinten sist torsdag, fikk han derfor ikke bare gull - han ble også reinsdyreier.

- Reinen heter «THUG», forteller Risten Sara til Dagbladet.

«THUG»: Dette er Northugs nye reinsdyr. Foto: Privat
«THUG»: Dette er Northugs nye reinsdyr. Foto: Privat Vis mer

Hun er selv en av verdens beste kappkjørerer, og har latt seg inspirere av måten Northug er på som person og idrettsutøver.

- Jeg har alltid vært en veldig stor fan av Petter. Etter den krasjen han hadde i mai, så har jeg hatt veldig stor medfølelse for ham. Jeg har skjønt at Petter har hatt det tøft. Jeg har håpet at han skulle reise seg igjen, forteller 26-åringen fra Alta.

- Hvorfor betyr Northug så mye for deg?

- Jeg har alltid vært veldig fascinert over ham. Jeg liker måten Petter er på, og at han klarte å komme tilbake etter den tøffe perioden han var gjennom.

- Betyr veldig mye Risten Sara forteller at hun bruker rundt fire timer hver dag på trening med reinen sin, og legger ikke skjul på at hun er nært knyttet til dyret sitt.

- Den reinen betyr veldig mye for meg, spesielt etter at den har blitt oppkalt etter Petter Northug.

- THUG er fire år gammel, men den er nettopp ferdig temmet og trent opp. Hvis den blir god, kan den bli verdt opp imot 60 000 - 70 000 kroner, sier jenta som er fra samme by som Northugs partner på søndagens lagsprint, Finn Hågen Krogh.

KJØRER PROFESJONELT: Anne Risten Sara er blant verdens beste kappkjørere. Foto: Privat
KJØRER PROFESJONELT: Anne Risten Sara er blant verdens beste kappkjørere. Foto: Privat Vis mer

- Har du fått gitt beskjed til Northug om at han har blitt reinsdyreier?

- Nei, det har jeg ikke.

Drømmer om Northug-møte - Hva håper du Northug tenker hvis han leser denne saken?

- Jeg håper Petter blir litt stolt og glad over at han har en egen kjørerein nå. Spesielt etter at han vant et nytt gull sammen med Finn Hågen.

- Hvordan hadde det vært om Petter kom til Alta og møtte reinen sin?

- Det hadde jo vært en drøm som hadde gått i oppfyllelse hvis Petter hadde tatt seg turen opp til Alta og besøkt reinen sin. Så kunne jeg fått hilst på ham også. Petter er jo mitt store idol, forteller Risten Sara.

THUG kjører sitt første offisielle løp 6. mars i Luosto i Finland.