-  Reis til Sverige og lær

Mens publikum strømmer til for å se de svenske fotballjentene, spiller norske jenter for nærmest tomme tribuner. Veteran Gøril Kringen (32) ber fotballforbundet dra til Sverige for å lære.

Publikum i Sverige strømmer til stadionene for å følge damefotballen og profiler som Victoria «Vickan» Svensson, Hanna Marklund og brasilianske Marta. På elleve runder har 88 263 tilskuere sett svensk kvinnefotball.

Her hjemme sliter toppserielagene med å samle flere enn 300 tilskuere på kamper. På ni runder har 10 286 tilskuere sett toppseriekamper i Norge. Gøril Kringen retter nå pekefingeren mot forbundet.

-  Er det egentlig noen som ser på hva Sverige gjør for å få folk på kampene? Det er nesten slik at man skulle sende forbundet over til Sverige for å lære, sier Kringen.

Svensson (27) har en god forklaring på hvorfor Norge sliter:

-  Det at de ikke kom til OL, er én ting. En annen sak er at de norske jentene må markedsføre seg bedre for å trekke publikum til kampene. De må vise seg fram, sier «Vickan».

Fullsatte tribuner

Den svenske angriperen vet hva det vil si å være kvinnelig fotballstjerne.

-  Har du i tillegg et ansikt utad i fotballen, trekker det selvsagt folk, sier Djurgården/Ä lvsjö-stjernen.

13. juni satte Umeå-Djurgården/Ä lvsjö publikumsrekord i «damallsvenskan». 8907 mennesker møtte opp.

De norske damespillerne kan foreløpig bare drømme om liknende forhold. Kringen med 465 kamper for Trondheims/Ørn er krystallklar:

-  Norske spillere er for snille og beskjedne. De tør ikke eksponere seg. Vi må gi mer av oss selv. Folk kommer ikke av seg selv på kampene, sier hun.

«Vickan» er enig.

-  Her i Sverige vises damefotball på TV. Har ikke folk sett kampen på TV, har de heller ingenting å prate om på jobben. Dessuten har vi flere profiler som drar folk på kamp, forklarer Svensson.

-  Ond sirkel

Kolbotns Solveig Gulbrandsen (23) mener den norske damefotballen har viklet seg inn i en ond sirkel den ikke kommer ut av.

-  Det føles som om vi aldri klarer å komme ut av en ond sirkel. Jeg vet at klubbene prøver. Men vi er tydeligvis ikke attraktive nok verken for forbundet eller media, sier Gulbrandsen.

Hun er sjokkert over de høye publikumstallene i Sverige.

-  Det er jo mer folk på damekamper i Sverige enn det Eliteserien trekker her hjemme, sier Kolbotn-spilleren.

Generalsekretær Karen Espelund i Norges Fotballforbund sier de følger med på utviklingen til naboen.

-  Vi har hatt et tett samspill med Sverige gjennom mange år, og registrert veksten både sportslig og publikumsmessig, forteller Espelund, som mener hovedårsaken til Sveriges publikumssuksess er VM.

Mer å lære

Etter OL i Sydney 2000 var Norge i samme posisjon som Sverige, men fikk aldri et tilsvarende løft.

-  Jeg er ikke i stand til å peke på et enkelt fenomen som er årsaken. Det er en samhandling mellom profiler, klubber, media og forbund som må til, svarer Espelund.

-  Men ser dere egentlig godt nok på hva Sverige gjør?

-   Vi kan sikkert lære mer. Men klubbene må også etablere bedre kontakt med Sverige, slutter Espelund.

GLISSENT: Bare 580 tilskuere fant veien til serieåpningen i Toppserien mellom Røa og Kolbotn. Her feirer Solveig Gulbrandsen (t.v.) den avgjørende scoringen sammen med Isabell Herlovsen.
PUBLIKUMSREKORD: 8907 tilskuere møtte opp og sørget for publikumsrekord i svensk damefotball, da Umeå møtte Djurgården/Ä lvsjö 13. juni i år.