Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Reisen til fotballstjernen

RBK-spillerne håpet Hareide/Bjørnebye ville ta Royal League hensyn og gi dem fri til Malta-kampen 9. februar. Det kan fotball-Norges mest-reisende bare drømme om.

BAHRAIN (Dagbladet): 8. januar dro Johnsen/Basma med Rosenborg til Gran Canaria. Derfra fløy de direkte til Kuwait via Madrid. Og når rundturen i Midtøsten avsluttes lørdag morgen, setter RBK-spillerne seg på flyet tilbake til Spania - nærmere bestemt La Manga.

6. februar returnerer de til Trondheim.

Da var planen å være hjemme og forberede seg til Royal League og Esbjerg på Lerkendal 12. februar. Men det vil ikke landslagsledelsen høre snakk om. Eller slik det ble uttrykt her i Bahrain i går: -  Det kan de bare glemme.

-  Til den siste testen før VM-kampen mot Moldova (30. mars) skal vi selvfølgelig ha med de beste.

Hvilket betyr at Johnsen og Basma snur i døra hjemme i Trondheim 6. februar og møter resten av landslagstroppen på Gardermoen dagen etter.

Når rundturen er over 10. februar, har de med et knapt døgns unntak vært på reise i 34 dager.

-  Sier du det - det blir Malta også, ja, sier Espen Johnsen ironisk når Dagbladet forteller ham at det bare er å hakke av Malta også. -  Da får vi jo i det minste noen timer hjemme. Og nå må jeg nok sende en sms hjem til kona og si at det blir forandring i planene.

-  Og at jeg skal ut igjen med en gang jeg kommer hjem.

Savnet tynger mest

Og det er det som er tyngst - fraværet fra de hjemme. Espen Johnsen savner kona og Christer Basma savner datteren (5). Men proffe som de er handler alt om gjøre det beste ut av situasjonen.

Fotball på topplan betyr mye reising, og fotball er den jobben de har.

-  Det er samvittigheten som er verst, sier Christer Basma. -  Når det blir så lenge som nå, er det veldig tungt.

Men samtidig:

-  Så får vi ikke gjort noe med det, sier han. -  Og begynner man å tenke for mye på det, gjør man det bare tyngre for seg sjøl. Så det handler om å fylle dagene med noe annet enn trening, spising, hviling og soving.

-  Det er veldig fort gjort å bare låse seg inne på hotellrommet.

Dårlig samvittighet

Og hoteller er det nok av. Akkurat som flyplasser. Og bager og kofferter som skal ut og inn. Til det kjedsommelige.

-  Det er en del av yrket det også. Og det er jo ikke akkurat uvant, sier Basma.

På landslagsturen til Kuwait, Bahrain og Jordan bor Espen Johnsen og Christer Basma på samme rom. Forholdet har nå fått en slik karakter at RBK-keeperen har gitt forsvarskompisen sin kjælenavnet Basse.

-  Jeg velger å kalle det et kunstnernavn, smiler Espen Johnsen.

-  I tillegg er jeg romkamerat med en rekke bøker.

Men det blir dårlig samvittighet av bøker også. Når man ikke får lest dem. Og spesielt lærebøker - i Espen Johnsens verden de som handler om medisin. Og som skal gi ham et meningsfylt liv den dagen fotballkarrieren er over.

-  Det er ikke lett å lese. I hvert fall ikke så mye som jeg burde. Og når jeg kommer hjem, må jeg sette meg ned og se hvor mye jeg blir borte dette året.

-  Så får jeg bare ta studiene derfra, sier Espen Johnsen til Dagbladet.

REISENDE I FOTBALL: Med over 30 reisedøgn handler det om å fylle dagene med noe annet enn trening, spising, hviling og soving. - Det er veldig fort gjort å bare låse seg inne på hotellrommet, sier Christer Basma.
PÅ BENKEN: Espen Johnsen fulgte gårsdagens trening fra benken.
TRENING: Christer Basma brukte gårsdagen til å trene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media