Reisende i suksess

Viking har solgt 8300 sesongkort og serieåpningen mot Bodø/Glimt søndag blir utsolgt.

STAVANGER (Dagbladet): Flere eksperter tipper Stavanger-laget på bronseplass i år, og Ålesund-trener Ivar Morten Normark tror de mørkeblå er gode for gull. Fansens forventninger er skyhøye, og det skyldes utelukkende engelskmannen.

-  Roy Hodgson har en respekt og autoritet som vi ikke har sett siden Benny Lennartsons første periode. Å få en kapasitet som ham til klubben er helt fantastisk, sier Rune Oftedal i Viking-Hordene.

Roy Hodgson har i sin 30 år lange karriere aldri søkt en eneste jobb, og det er han stolt av.

Viking-trenerens merittliste går tjukt utapå alle hans konkurrenter i Tippeligaen. I 2000 opplyste det engelske fotballforbundet (FA) offisielt at de hadde tre kandidater til jobben som ny engelsk landslagssjef: Arsene Wenger, Sven-Göran Eriksson - og Roy Hodgson.

-  Lurer selv

Han tok Sveits til sluttspill to ganger, har sju seriegull og to cupmesterskap i Sverige, ett seriegull med FCK i Danmark og har vært ønsket av flere andre klubber opp gjennom åra. Så hvorfor i all verden dro engelskmannen til Stavanger og Viking?

-  På en dag som dette, med kulde, vind og regn, må jeg si at jeg lurer litt selv, sier 57-åringen etter ei uvanlig guffen treningsøkt.

-  For å si det enkelt, så fikk jeg et tilbud. De hadde et profesjonelt opplegg, en imponerende stadion og en fin by. Jeg tenkte: «Her er en mulighet, ta den.» Jeg er ikke avhengig av å få prestisjefylte jobber, det har jeg hatt før. Jeg har heller ikke behov for å fylle lommeboka.

Behovet for kontroll over formasjonene er derimot atskillig større. På treningsfeltet står en høylytt Hodgson midt blant spillerne og terper. 57-åringen roper ut sine kommandoer, peker hvor ballen skal gå og hvordan den enkelte spiller skal bevege seg.

Løper selv

Av og til sender han pasningene eller tar løpene selv for å demonstrere nøyaktig hvordan ting skal gå for seg.

-  Ligger nøkkelen til suksess i detaljene?

-  Kanskje det. Alle topptrenere jobber noenlunde på samme måte, med taktikk, fysisk trening og teknikk. På dette nivået vet alle hva de driver med, så du trenger det lille ekstra. Noen trenere er taktiske begavelser eller spesielt gode til å kommunisere med spillerne. Jeg tror på grundige forberedelser og å være nøye med detaljene, sier Hodgson.

Disiplin

Nåde den som ikke gir alt for Hodgson. På 30 år har han aldri hatt disiplinproblemer.

-  Nei, jeg har vært heldig med lagene jeg har trent. Det har ikke vært mange alvorlige konflikter med spillere. Stort sett har vi hatt et klima preget av gjensidig respekt, men jeg går ikke og klapper folk på skulderen og sier «du er glimrende» når de ikke er det. Min jobb er å få spillerne til å bli bedre.

Ikke alle er like fornøyde med trenerens rollefordeling. Roberto Carlos i Inter Milan, er et eksempel.

-  Jeg trenger å spille med frihet, og Hodgson lot meg ikke gå over midtstreken, sa venstreback Roberto Carlos. Og ble solgt til Real Madrid. Resten er fotballhistorie.

Mange mener at Viking ikke kommer til å score mange mål i år. Roy Hodgson er uenig.

-  Mirakler skjer

-  Jeg tviler på om noen andre lag her i landet jobber hardere med det offensive. Men ut ifra spillerne vi har, er nok sjansen større for at vi spiller en god defensiv kamp enn at vi scorer fem mål. Jeg håper vi spiller hver kamp denne sesongen slik vi spilte mot Rosenborg sist søndag.

-  Hvor mange lag kan vinne Tippeligaen i år?

-  Kanskje fire eller fem, men jeg tror fremdeles at Rosenborg vinner. De har veldig gode spillere, er godt organisert og har masse erfaring.

-  Du regner vel Viking som en av de 4-5 som kan vinne serien?

-  Det kan godt være. Men det er for tidlig å snakke om seriegull. Styret har ment at klubben gikk i feil retning, jeg prøver først og fremst å snu utviklingen. Men mirakler skjer. I den første jobben jeg tok, holdt laget på å rykke ned. Så vant vi serien to år på rad, og siden har det ikke skjedd, sier Roy Hogdson fornøyd.

KLAR TALE: Ingen skubber seg på Roy Hodgson. Treneren har en enorm autoritet i Vikings spillergruppe. Hannes Sigurdsson (t.v.), Trygve Åse Lunde og Trrygve Nygaard er lydhøre elever.