TIL DOMS: Ruth Kasirye møter Domsutvalget for behandling av dopingsaken sin i dag. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
TIL DOMS: Ruth Kasirye møter Domsutvalget for behandling av dopingsaken sin i dag. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

Kasirye-saken

Reiste til Uganda for å dokumentere meldonium-behandling, men hadde  testet positivt tre måneder tidligere

Antidoping Norge la fram ukjent dopingprøve.

(Dagbladet): I dag møter Ruth Kasirye Domsutvalget i Norges Idrettsforbund i dopingsaken mot henne.

Antidoping Norge mener Kasirye må utestenges i to år for bruk av meldonium akkurat i perioden stoffet ble forbudt av det internasjonale antidopingbyrået WADA.

Kasirye sier hun fikk i seg meldonium da hun ble lagt inn på et sykehus i Uganda, mens hun ble akuttbehandlet for alvorlig malaria.

Kasirye ble lagt inn på sykehuset 28. desember, altså mens meldonium fortsatt var tillatt, og avsluttet behandlingen 1. januar, den første dagen meldonium var forbudt.

Påtalenemnda mener dette ikke stemmer.

Resepter og antidopingskjema

Niels Kiær, som fører saken for Antidoping Norge, la fram flere resepter og lege-erklæringer som både forskrev og anbefalte bruk av meldonium utover 1. januar.

Den siste resepten er datert 13. januar, og Kasirye har oppgitt at hun tok den foreskrevne medisinen fram til 18. januar.

Det skal heller ikke være dokumentert i journalen fra sykeshusoppholdet at hun fikk meldonium som en del av malariabehandlingen. Meldoniumen, mener Antidoping Norge, ble forskrevet etter at hun var utskrevet fra sykehuset.

Derfor, mener Antidoping Norge, at hun burde ha skjønt at hun burde søkt om medisinsk fritak for meldonium-bruken.

Det gjorde hun ikke. I tillegg førte hun heller ikke opp meldonium som et av legemidlene hun hadde tatt da hun ble dopingtestet hjemme i Norge 25. januar.

- Hun burde visst hva hun tok, men hun har ikke gjort dette for å jukse, konkluderte Kiær, og la ned påstand om to års utestengelse.

Aldri brukt

Kasirye vil frikjennes.

- Hun fikk aldri resept for meldonium, og ble aldri fortalt at hun fikk meldonium, forklarte Kasiryes advokat, Morten Justad Johnsen.

- Det Kiær kaller en resept er altså et «treatment note». Jeg hadde foretrukket at de kalte det behandlingsnotater og ikke en resept. Hadde det vært en resept kunne det vært en indikasjon på at hun fikk meldonium 13/1, men dette mener vi er en beskrivelse av den behandlingen hun har fått.

- Kasirye hadde hørt om meldonium, men hadde aldri brukt det tidligere, fortsatte han.

På dette punktet er Antidoping Norge og Kasirye uenige. En dopingprøve Kasirye avla i oktober 2015, altså noen måneder før hun ble syk i Uganda, skal hun ha testet positivt for meldonium.

På dette tidspunktet var meldonium fortsatt lovlig, og hun ble derfor ikke varslet om prøven. Prøveresultatet indikerer likevel at hun skal ha brukt meldonium før hun ble syk i Uganda, men Antidoping Norge kan ikke konkludere med at hun eventuelt har brukt det for å jukse.

Flere tidligere behandlinger

Morten Justad Johnsen forklarer at hun også tidligere har fått behandling i Uganda, og at meldoniumen kan ha kommet inn i kroppen hennes også tidligere etter medisinske behandlinger i Uganda.

Kasirye forteller at hun alltid får malaria når hun er i Uganda, til tross for at hun vaksinerer seg hver gang.

Det oppga hun også til dopingkontrolløren som tok den positive prøven i januar 2016.

De motstridende lege-erklæringene fra Uganda er en av utfordringene Domsutvalget må ta stilling til.

- Poenget er at meldonium knyttes opp mot datoen 28. desember, sier Justad Johnsen.

- Hun var bevisstløs deler av 28., så hun kan ikke si hva hun fikk.

Kasirye reiste til Uganda for å innhente dokumentasjon på behandlingen hun fikk. Hun skal ha trodd at hun var inne i en søknadsprosess for å få medisinsk fritak, og mente hun hadde fått en frist til 1. april av Antidoping Norge for å gjøre det.

16. mars 2016 søkte hun om medisinsk fritak, etter egenhendig å ha innhentet dokumentasjonen fra Uganda.

31. mars fikk hun beskjed om at søknaden var sendt inn for sent, og at den aldri ble behandlet.

Saken fortsetter utover dagen.