Premier League

Rekdal: - Han har brukt opp et liv

Tror ikke Ole Gunnar Solskjær tåler en dårlig sesongstart i Premier League: - Trykket og kritikken fra engelske medier blir enorm, sier fotballeksperten.

NY SESONG: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United serieåpner hjemme mot Chelsea søndag. Foto: NTB scanpix
NY SESONG: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United serieåpner hjemme mot Chelsea søndag. Foto: NTB scanpixVis mer

MANCHESTER (Dagbladet): I kveld starter Premier League med kampen mellom Liverpool og Norwich. Men svært mange nordmenn har allerede rettet blikket mot søndag klokka 17.30. Da serieåpner Ole Gunnar Solskjær og Manchester United hjemme mot Chelsea.

Den gode lagfølelsen virker å være tilbake etter seier i alle seks treningskampene i sommer. Det betyr likevel ingenting når søndagens oppgjør blåses i gang. Fansen husker den elendige slutten på forrige sesong. Og slik kan det ikke fortsette inn i den nye sesongen.

Trykk og kritikk

- Det var treet som vokste inn i himmelen, sier Kjetil Rekdal om starten på Solskjærs trenerkarriere i United.

- Men så knakk det på midten inn mot de siste kampene. For å si det sånn: Han har brukt opp et liv og tåler ikke en dårlig start. Da blir trykket og kritikken fra engelske medier enorm.

FOTBALLEKSPERT: Kjetil Rekdal. Foto: NTB scanpix
FOTBALLEKSPERT: Kjetil Rekdal. Foto: NTB scanpix Vis mer

Men Rekdal er først og fremst optimistisk på Solskjærs vegne:

- Jeg tror han kommer til å gjøre det bedre enn i fjor. Jeg tror ikke United kommer til å ta igjen City eller Liverpool, og ha sjansen på ligagullet. Men de kommer til å være med i en vill kamp om tredje- og fjerdeplassen.

- Hvorfor tror du United kommer til å gjøre det bedre enn sjetteplassen forrige sesong?

- Harmonien er bedre og laget virker bedre forberedt nå. Solskjær har vært med på hele oppkjøringen og laget har fått inn noen forsterkninger. De har fått inn en meget god midtstopper (Harry Maguire) og to andre unge og talentfulle spillere (Aaron Wan-Bissaka og Daniel James). Høyrebacken (Wan-Bissaka) var god mot Kristiansund. I tillegg har du en del unggutter som kommer til å bli faset inn i laget.

At Solskjær trener en av verdens største klubber, er noe hele den norske trenerstanden synes er moro. Da nyheten ble kjent i desember i fjor, slo den ned som ei bombe.

Solskjær har fokuset fra en hel fotballverden på seg. Millioner og milliarder av kroner flakser veggimellom. Og det er en verden det knapt er mulig å forestille seg. I denne jungelen prøver Solskjær å bevare sine egne verdier og troen på at hans ideer er gode nok til å bringe klubben tilbake til tronen.

Rekdal sier:

- Jeg planlegger å besøke Ole Gunnar i løpet av høsten. Vi snakker litt om hvor vanskelig det er blitt med høye priser og lønnskostnader. Overgangssummene er enorme og det er ikke sunt for fotballen. Du har spillere som tjener 60-70 millioner kroner, men som streiker, fordi de ikke får komme til en klubb hvor de kan tjene 90 millioner. Det har vært en vanvittig utvikling - det er markedet som rår - men på et eller annet tidspunkt må det stoppe opp.

Blant annet brukte United 868 millioner kroner på å kjøpe midtstopper Harry Maguire fra Leicester. Dette er en sum så vill at det knapt er til å begripe.

DAGBLADET PÅ HISTORISK GRUNN: The Cliff er navnet på Uniteds gamle treningsbane. Det var her Ole Gunnar Solskjærs United-eventyr startet. Video: Kristoffer Løkås. reporter: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

Samtidig var Solskjær tvunget til å forsterke forsvaret. Kritikken etter at overgangsvinduet stengte går på at han ikke har forsterket på midtbanen og i angrep.

Høy stjerne

- Det gikk ikke så bra i Cardiff. I Manchester har han en enorm stjerne og er godt likt. Men han er avhengig av resultater. Det hjelper ikke å være hyggelig hvis du ikke vinner, påpeker Rekdal.

I Manchester er det en stille-før-stormen-stemning. I går kveld hygget spillerne seg på den kinesiske restauranten Tattu i Spinningfields. Hensikten var å komme sammen og skape enda tettere bånd før seriestarten.

Og om to døgn braker det løs.