I MEDGANG:  Kjetil Rekdal og Vålerenga møter Sandefjord i dag. Klubben har vind i seilene. Her er treneren med dagens ferske aviser på klubbkontoret på Valle i Oslo.
I MEDGANG: Kjetil Rekdal og Vålerenga møter Sandefjord i dag. Klubben har vind i seilene. Her er treneren med dagens ferske aviser på klubbkontoret på Valle i Oslo.Vis mer

Rekdal: - Utlendinger skal ikke lage kulturen i Vålerenga. Det blir feil

Møter Sandefjord.

Vålerenga - Sandefjord klokka 18.00

VALLE (Dagbladet): Kjetil Rekdal (46) har ledet Vålerenga inn i gullkampen. Han peker på en spillerstall som er bedre sammensatt enn før. Men fortsatt svinger prestasjonene for mye, mener han.

Før kampen mot Sandefjord klokka 18.00 i dag ligger Vålerenga på 3. plass, seks poeng bak serieleder Rosenborg. Med 15 runder igjen er avstanden godt innenfor rekkevidde.

- Klubben tørster etter gull?

- Det tror jeg er veldig riktig. Men du får ikke seriegull før du er god nok. Og foreløpig mangler vi en del på å være en opplagt gullkandidat, sier Rekdal.

- Jeg tror vi må konsentrere oss om å bli bedre. Vi har hatt store svingninger i prestasjonene. Det er behagelig når det går bedre enn det vi trodde vi kunne få til. Og det er ubehagelig når du gir bort poeng. Vi gjorde det mot Bodø/Glimt (1-2). Og vi gjorde det mot Aalesund (1-2).

Klubbkultur År 2005: Dette var sist gang Vålerenga vant seriegull. Alt skulle bli så mye bedre da Martin Andresen kom inn tre år seinere. Programerklæringen lød: «Best i Norge» og «Best i Norden».

Slik gikk det ikke.

I 2013 hentet klubben Rekdal. Han så straks ting å sette fingeren på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da jeg kom tilbake til klubben, hadde Vålerenga veldig mange afrikanere. Altfor mange. Det var flere gode spillere, men det var for mange afrikanere. Du må skape en klubbkultur som spillerne kommer til, lærer av - og blir en del av. Hvis utlendingene skal lage kulturen i Vålerenga, blir det helt feil.

I alle retninger Rekdal fortsetter:

- Jeg følte det gikk litt i alle retninger. Det er klubben som må bestemme hvordan det skal være. Trenere og spillere kommer og går. Men klubbkulturen må ligge i bånn. Den som lager kulturen må ha kompetanse til å lage den. Generelt sitter det altfor mange på styrerommet som ikke har den kompetansen. Hvis folk med fotballkompetanse setter seg ned og lager en kultur - sånn skal det være - så vil kulturen være der, selv om en trener går.

Rekdal understreker at han har tatt med seg mye av det Andresen gjorde.

- Det er ikke sånn at Martin gjorde alt galt. Men jeg har byttet ut en del ansikter i garderoben. Du hadde spillere med altfor høy lønn i forhold til prestasjonene. Vi har solgt unna, og skapt et nytt miljø.

Ros Rekdal kaller det nåværende laget for «ungt og uferdig».

- Vi måtte kutte kostnader, men har likevel fått til noe som er brukbart. Det er ros til hele klubben. Vi har klart å snu Vålerenga, slik at pila peker oppover igjen. Det kan ingen ta fra oss. Men vi er ikke fornøyd før vi er på toppen.

- Hvilke lag handler gullkampen om?

- Rosenborg er naturligvis favoritt. Så kommer Stabæk, Molde og Vålerenga. Jeg tror Viking og Strømsgodset er for langt bak. Men det kommer et overgangsvindu som kan bli veldig spennende. Hva skjer hos oss? Hva skjer i Trondheim?

Bare tull - Kan du røpe noe?

- Hvis vi får tak i spillere som passer inn i vårt konsept, kan det hende at vi foretar oss noe. Om det skjer nå, eller etter nyttår, vet jeg ikke. Men vi har ti kontrakter som går ut. Det vil åpne for muligheter.

Rekdal fortsetter:

MYE I BIL:  Kjetil Rekdal pendler mellom Oslo og Hamar, og har travle dager.
MYE I BIL: Kjetil Rekdal pendler mellom Oslo og Hamar, og har travle dager. Vis mer

- Vi ønsker spillere som ikke vil at Vålerenga skal være siste stopp. Men du må også ha kontinuitetsbærere. Kjetil Wæhler, Christian Grindheim, Morten Berre og Daniel Fredheim Holm er dette hos oss.

- Du hentet Deshorn Brown fra Jamaica før sesongen. Dagbladet plasserte ham på ei floppliste forrige lørdag. Hva tenker du om det?

- Bare tull. Gutten har fem scoringer. Han har hatt sjanser til å score 12-15 mål. Det kan han fortsatt klare. Vi jobber beinhardt med effektiviteten hans.

Storkamp Etter kampen mot bunnlaget Sandefjord blir det noen feriedager på Vålerenga-spillerne. Neste kamp er mot Lillestrøm 27. juli. Søndag 9. august blir det storkamp mot Real Madrid på Ullevaal.

- Helt enormt, erklærer Rekdal.

- Vi kommer på det internasjonale fotballkartet, selv om vi ikke spiller Champions League eller Europa League. Martin Ødegaard er et eventyr. Vi vet hvor hardt han jobber. Samtidig har han ingen bråkjekke uttalelser eller nykker.

Ronaldo - Hvis du fikk velge mellom Cristiano Ronaldo og Lionel Messi: Hvem ville du styrket Vålerenga med?

- Jeg har en liten Messi i Ghayas Zahid. Akkurat nå hadde jeg hatt mest bruk for Ronaldos styrke.

- Hva ville en slik spiller betydd for publikumsinteressen?

- Ullevaal hadde vært fullsatt hver gang. Vi hadde også vunnet seriegull hvert år.

Rekdal fortsetter:

- Jeg synes likevel vi er på god vei. Men å få Oslo til å bli en fotballby er et ganske tøft oppdrag.

PÅ TRENINGSFELTET:  Kjetil Rekdal har hatt regien i Vålerenga siden 2013.
PÅ TRENINGSFELTET: Kjetil Rekdal har hatt regien i Vålerenga siden 2013. Vis mer