Rekdal ble tilbudt salgsbonus

I 2000 ble Kjetil Rekdal tilbudt bonus fra klubbens spillersalg som en del av lønna si. Men avtalen ble aldriendelig signert.

VALLE (Dagbladet): Dagbladet har fått tilgang til det oppsiktsvekkende dokumentet fra 23. mai 2000, som dannet utgangspunktet for Vålerengas økonomiske tilbud til Kjetil Rekdal da han signerte sin nåværende 3,5-årsavtale med klubben. Der ville Vålerenga gi ham en prosent av gevinsten ved klubbens spillersalg. Selv om Rekdal på det tidspunktet bare var spiller, og ikke trener i klubben. Kontraktstilbudet er signert av daværende klubbleder Morten Grødahl og Kjetil Rekdal.

- Dette var et av punktene som ble diskutert, men vi ble veldig raskt enige om at dette punktet skulle fjernes fra den endelige avtalen. Og det var faktisk aldri et krav fra Kjetil Rekdal at han skulle ha en slik bonus, sier Morten Grødahl til Dagbladet.

- Sverter meg

På sikt ville en slik avtale i teorien trolig gitt millionbeløp til den treneren som fikk fram et stortalent. Men en slik bonusavtale ville sannsynligvis vært ulovlig i forhold til Fotballforbundets regler.

- Akkurat det fikk vi aldri sjekket. Det var dessuten knyttet stor usikkerhet til om hvordan et slikt system skulle utføres i praksis. Reglene er kompliserte, og verden forandrer seg stadig, sier Grødahl.

Kjetil Rekdal husker bare kontraktsforhandlingene vagt.

- Det er riktig at klubben foreslo dette, men jeg sa nei. Jeg har aldri mottatt ei krone for spillersalg i Vålerenga. Og har aldri hatt et ønske om det heller, sier Rekdal.

Ryktene om den foreslåtte klausulen i Rekdals kontrakt begynte å løpe i høst etter at klubben solgte flere sentrale spillere. Dagbladet har kjent til ryktene en stund.

- Forstår du at folk spekulerer på om du kunne ha fått en personlig gevinst av å selge Pa, Grahn og Ohr, spillere du kom dårlig overens med?

- Jeg er ikke overrasket over at enkelte bitre sjeler i klubben gjør alt det de kan for å grave fram gammel skit mens klubben sliter. At noen vil sverte meg på denne måten sier mye om hvorfor Vålerenga sliter så hardt i dag. Kulturen i klubben har vært usunn. Men nå har vi ryddet opp, sier Rekdal.

- Besynderlig

Vålerenga-direktør Kjetil Siem ble meget opprørt da Dagbladet konfronterte ham med detaljene i Rekdals første tilbud fra Vålerenga. Dagbladet fikk i går ettermiddag se originalprinten av Rekdals spillerkontrakt. Og punktet som er referert i kontraktstilbudet, er fjernet fra kontrakten.

- Jeg ville ikke under noen omstendigheter kunne godta en slik kontrakt. I vår økonomiske situasjon er det lett å bevise at hver krone vi får fra spillersalg, går rett tilbake til driften av klubben, sier Kjetil Siem.

Direktøren er i likhet med Rekdal opprørt over at Dagbladet har fått tak i et hemmelig forhandlingsdokument.

- Jeg synes det er besynderlig at eksansatte i administrasjonen leverer fra seg slike dokumenter til pressen. Vi trenger ikke dette akkurat nå.

Langt perspektiv

I tillegg til Morten Grødahl og Kjetil Rekdal var investor Øystein Stray Spetalen og rådgiver Trond Mathisen med på kontraktsforhandlingene i mai 2000. Et sentralt punkt i forhandlingene var Kjetil Rekdals framtid i VIF. Ut fra kontraktsforslaget (se punkt 6 i grafikk) kan det lett tolkes slik at Kjetil Rekdal allerede i mai 2000 var tiltenkt en sentral trenerrolle i Vålerenga. Tom Nordlie fikk sparken i februar 2001. Bare ni måneder etter at avtalen med Rekdal ble signert. Men dette blir bryskt avvist av Rekdals rådgiver Trond Mathisen.

- Det er noen år siden disse forhandlingene. Men så vidt jeg husker var Rekdal i utgangspunktet bare tiltenkt en rolle som spillerutvikler i VIF. Og muligens som rådgiver til Tom Nordlie i kontraktsperioden som spiller, sier Trond Mathisen til Dagbladet.

Heller ikke Morten Grødahl mener Vålerengas intensjon var å gi Rekdal et hovedtreneransvar før Tom Nordlies kontrakt var utløpt.

- Det er jeg veldig klar på å presisere. Det vi ønsket var å få Rekdal til å jobbe med talentutviklinga i klubben. Vi ville utdanne Rekdal som trener, men tenkte i et veldig langt perspektiv, sier Grødahl.

SKEPTISK: Kjetil Rekdal studerer kontraktstilbudet han fikk fra Vålerenga i 2000. Og misliker sterkt at Dagbladet har fått tilgang til det som han mener burde vært et hemmelig dokument i Vålerengas arkiver. - Poenget er at jeg har sagt nei til mange av de tilbudene jeg fikk i dette forslaget. Typisk at noen graver fram gammel skit for å sverte meg i en periode der vi sliter i serien, sier Rekdal til Dagbladet. <!--FOTO-->