Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Rekdal er like ille som Mueller

Kyvåg med harde påstander i Tabloid. - Spillerne oppfatter meg som ærlig og saklig, svarer Rekdal.

SAMMENLIGNET MUELLER MED REKDAL: Frode Kyvåg har levd et langt liv som håndballtrener, og snakket i dag om sine erfaringer med trakassering i idretten på «Tabloid», i lys av Peter Mueller-saken. - For meg er det like forferdelig å se en trenerkollega som Kjetil Rekdal stå i det offentlige rom og æresskjelle en spiller, som at ei jente på tomannshånd blir æresskjelt, sa han. Foto: TV 2.
SAMMENLIGNET MUELLER MED REKDAL: Frode Kyvåg har levd et langt liv som håndballtrener, og snakket i dag om sine erfaringer med trakassering i idretten på «Tabloid», i lys av Peter Mueller-saken. - For meg er det like forferdelig å se en trenerkollega som Kjetil Rekdal stå i det offentlige rom og æresskjelle en spiller, som at ei jente på tomannshånd blir æresskjelt, sa han. Foto: TV 2. Vis mer

||| (Dagbladet): Håndballnestor Frode Kyvåg var i kveld invitert til TV 2s debattprogram «Tabloid», der «trakassering av idrettsutøvere» var tema i lys av Peter Muellers famøse kommentarer til Maren Haugli.

Mot slutten av programmet sammenlignet Kyvåg Mueller-saken med da Aalesund-trener Kjetil Rekdal skjelte ut innbytter Trond Fredriksen etter en kamp mot Start i våres.

- For meg er det like forferdelig å se en trenerkollega som Kjetil Rekdal stå i det offentlige rom og æresskjelle en spiller, som at ei jente på tomannshånd blir æresskjelt. Det er trakassering av verste sort, og når han (Rekdal) i tillegg sier at han er «lei av alle hobbypsykologer som skal fortelle meg hvordan jeg skal drive treninga mi», blir jeg helt oppgitt, sa Kyvåg.

- Mener du Rekdal er like ille som Mueller?, spurte programleder Trude Teige?

- Ja. Og vet du hva som er ille? At Aalesunds ledelse ikke reagerer, at ikke øvrige myndigheter reagerer. Det er de som skal fortelle deg det. Det blir beskrevet i media én dag, og så er det glemt, sa Kyvåg.

Overfor Dagbladet bekrefter han at det var Fredriksen-episoden han siktet til.

- Jeg sa det fordi jeg synes Mueller-saken er blitt overdimensjonert fordi det er en kvinne og det en seksuell tone i trakasseringen. For meg er trakassering usømmelig opptreden. Vi som trenere og ledere må tenke gjennom det. Vi må skjønne at det stilles krav til vår oppførsel. Og jeg synes det Rekdal gjorde var dårlig oppførsel, sier han.

Rekdal hisser seg ikke opp

Kjetil Rekdal har ikke sett programmet, men lar seg ikke hisse opp av håndballtrenerens sammenligning når han uttalelsene opplest av Dagbladet.

- Jeg er vel ikke overrasket over at folk hiver seg på og profilerer seg selv ved å rakke ned på andre, det er jo blitt ganske vanlig. Det høres ut som om Kyvåg har gjort alt riktig som trener. Hvis jeg ikke husker feil var det mye sirkus da han trente Bækkelaget, sier AaFK-treneren.

Rekdal tok et oppgjør med sine kritikere da Aalesund slo Molde i cupfinalen, for Kyvåg er langt fra den første som har synspunkter på hans lederstil.

Og når det gjelder episoden Kyvåg siktet til i Tabloid, føler Rekdal at Trond Fredriksen kom styrket ut av det.

- Han vokste mye på det. Jeg hadde tatt opp en del ting internt med ham først, uten at det hjalp, og følte at nå må det hardere skyts til. Etter den episoden utførte han arbeidsoppgavene sine til punkt og prikke, sier han.

- Skal du gi må du ta

«Trond Fredriksen var forbanna feig som snudde ræva til Starts målscorer. Jeg satte inn feil mann. Det er en avgjørelse jeg angrer på og tar på min kappe», var noe av det Rekdal sa etter 1-1-kampen.

Kyvåg mener det ikke var unnskyldninger for den tiraden.

- I beste sendetid sa han at den største bommerten han har gjort, var å ta ut Trond Fredriksen til kampen. Han sier rett ut at han tok ut en ubrukelig spiller. Det må han gjerne mene på tomannshånd, men å fortelle det i beste sendetid var en så grov trakassering at det ikke skulle vært lov. Hvis Rekdal mener Fredriksen kom styrket ut av det, da lever han og jeg på forskjellige planeter i grunnleggende psykologi.

- Gutter tåler ikke mer enn jenter sånn sett. Ingen liker å bli tråkka på. For meg blir det litt hysterisk med oppmerksomheten Mueller-saken har fått. Generell trakassering er like alvorlig som sextrakassering, enten det er en mannlig eller kvinnelig utøver, sier Kyvåg.

- Kritiserer aldri person

- Kyvåg mener det du sa til Fredriksen var trakassering av verste sort, Rekdal?

- Nei, det var det ikke. Det gikk på prestasjonen hans, og oppgaven han utførte. Det gikk ikke på person. Jeg har aldri kritisert noen for utseendet, legningen eller andre ting. Det går alltid på prestasjon. Og så er det alltid viktig når det har gått ei kule varmt at man setter seg ned med vedkommende saklig og rolig, og lar vedkommende komme til orde. For du kan ikke skjelle ut en spiller, og stille store krav, uten at vedkommende forteller hvordan han føler det.

- Jeg tok en practical joke på Trond dagen før cupfinalen, og selv det la folk seg borti. Det var bare en morsom hevnaksjon for noe Trond gjorde med meg. Jeg blir ikke sint når folk skjeller meg ut eller er på hugget. Skal du gi må du ta, sier Rekdal.

Han stiller mer enn gjerne opp i en debatt der man diskuterer hva som er den beste framgangsmåten for å få idrettsutøvere til å prestere.

- Jeg har aldri sagt at jeg sitter med fasiten, men jeg blir gjerne med og tar en diskusjon. Det blir feil om man bare skal klappe hverandre på skuldra og synes synd på hverandre. Det må være tøffe tak innimellom. Det er veldig få ekstremt gode vinnere i norsk idrett om dagen. Skal du sprenge grenser, må det pushes. Det er selvsagt viktig å være trygg på seg selv når du skal prestere. Men du får ikke den ultimate prestasjonen hvis alt er trygt og godt. Du må ut i krigen.

Krever kritikk tilbake

- Hvordan tror du spillerne oppfatter deg?

- Ganske ærlig og saklig. Det vil alltid være episoder, og alle kan ikke være fornøyd samtidig. Jeg legger meg ikke borti lederstilen til kolleger i andre idretter, eller i samme idrett som meg selv. Settingen blir aldri helt lik, personene blir aldri like. Nils Arne Eggen var opp og ned han også, veldig krevende og gikk i klinsj med spillerne, men han fikk limt det sammen og sprengte nye grenser, sier Rekdal.

Og understreker at han ikke ønsker at kritikken skal gå én vei,.

- Jeg krever akkurat det samme tilbake. Jeg sier «nå er det deres ut, hva er dere fornøyd med og ikke, her skal ingenting feies under teppet». Jeg har fått mange kritiske evalueringer fra spillergruppa mi, det er perfekt. Når jeg evaluerer en fotballkamp eller treningsperiode, må en spiller få komme til orde med hva han synes om treneren sin.

- Spillerne hadde en evaluering av meg i våres, om hvordan de så på meg og hva de syntes om det ene og andre, og den var ganske tøff. Når jeg får en sånn evaluering må jeg justere meg inn, men ikke bli en helt annen person.

- Kyvåg reagerte på din bruk av ordet «hobbypsykologer». Hva mente du?

- Det var litt satt på spissen, men det gikk på at folk uttaler seg om andre idretter og ting de ikke er involvert i. Jeg kan ikke uttale meg om Peter Mueller, for jeg har ikke peiling på hva han driver med og hva som har skjedd. Jeg kan fortelle hvordan jeg gjør det, så må folk bruke virkemidlene de har. De er ufattelig mange som er raskt frampå, som synes det er kjekt å fortelle hvor jævla flinke de er til ditt og datt, men ser du på resultatene er det ikke så mye igjen, sier Rekdal.

Som avslutningsvis legger til at han ikke bærer nag til Kyvåg.

Ber Kyvåg ringe

Håndballtreneren understreker for øvrig til TV 2 at han er langt fra feilfri.

- Jeg har vært med på tøff, fleipete tone, som har ligget på kanten. Men den har ikke vært seksuelt betont. Jeg har sagt mer ting som «Hvor lenge skal du trene før det skuddet sitter? Burde du ikke finne deg noe annet å drive med?» Dette kan ligge på grensa til sjikanering. Og jeg vet hvor forskjellig jentene reagerer. Det er klart balansen kan være vanskelig, sier han.

Aalesund-ledelsen mener Kyvåg skyter over mål i kritikken sin av både dem og Rekdal.

- Jeg synes Kyvåg skal holde seg for god til å sammenligne denne typen saker. Kjetil var forbanna fordi en spiller ikke gjorde jobben sin ute på banen, i en enkeltsituasjon som medførte baklengs. Det er noe helt annet. I treningsuka etterpå var Trond og Kjetil like gode venner, sier direktør Henrik Hoff til Dagbladet.

- Det er flott at Kyvåg vet å uttale seg om ting, men jeg trodde han hadde holdt på så lenge at han vet at vi ikke tar alt ut i det offentlige rom. Det har vel han heller aldri gjort. Derfor blir det merkelig å kritisere ledelsen for å ikke ta tak i problemet. Kyvåg må bare ringe meg, men jeg tar ikke en debatt i avisa. For jeg synes dette er to vidt forskjellige saker som overhodet ikke er sammenlignbare, sier Hoff.

AVVISER AT HAN HAR TRAKASSERT: - Jeg har aldri kritisert noen for utseendet, legningen eller andre ting. Det går alltid på prestasjon, sier Kjetil Rekdal. 
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
AVVISER AT HAN HAR TRAKASSERT: - Jeg har aldri kritisert noen for utseendet, legningen eller andre ting. Det går alltid på prestasjon, sier Kjetil Rekdal. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media