Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rekdal fortviler: - Haaland hadde scoret 50

På tross av en innholdsrik sesongstart med mye høydepunkter, sier Kjetil Rekdal at nivået i Eliteserien er for lavt. Han mener at nivået er med på å gjøre at talenter forlater norsk fotball for tidlig.

FORTVILER: Kjetil Rekdal mener nivået i Eliteserien var bedre for 5-6 år siden. Foto: Svein Ove Ekornesvg / NTB scanpix
FORTVILER: Kjetil Rekdal mener nivået i Eliteserien var bedre for 5-6 år siden. Foto: Svein Ove Ekornesvg / NTB scanpix Vis mer

- Nivået har dalt kraftig i Eliteserien. Det har rast ned de siste ti åra, sier Kjetil RekdaI til Dagbladet.

I Eliteseriens Fotball Direkte-studio for to uker siden satte Rekdal spørsmålstegn om nivået i Eliteserien hadde blitt lavere de siste åra. Etter Amahl Pellegrinos drømmemål mot Strømsgodset, uttalte han følgende:

- Hvorfor har han ikke gjort det her før? Kan det være at nivået i Eliteserien har dalt ned de 5-6 siste åra for eksempel, sa Rekdal.

Til Dagbladet utdyper han utspillet.

ELITESERIEN: Vålerenga-keeper utvist for hands i kampen mot Mjøndalen Vis mer

- Nivået er for lavt. Det har blitt for stor forskjell mellom lagene. Bunnen av Eliteserien er for dårlig. Det er synd, sier Rekdal og fortsetter:

- Det må bli færre lag i Eliteserien. Da får man bedre kvalitet og jevnere kamper. Produktet Eliteserien hadde tjent på å ha færre lag.

Rekdal har flere ganger tidligere uttrykt misnøye rundt hvor mange lag det er i Eliteserien og mener at antallet må ned for å få et bedre produkt.

Eurosport-eksperten legger til at utspillet i «Fotball Direkte» ikke var ment som noe vondt rettet mot Eliteseriens stjerneskudd Amahl Pellegrino.

Spillere drar for tidlig

Rekdal, som selv var trener for Sander Berge i Eliteserien, sier at spillerutviklingen har vært veldig bra de siste åra i Norge. Den tidligere Vålerenga-treneren sier det er synd at norsk fotball mister unge talenter såpass tidlig som man har gjort og mener nivået til ligaen er en av grunnene.

- Det er synd. Spillere drar ut for tidlig fordi nivået er for lavt og vi ikke har et godt nok nivå å tilby dem i Eliteserien, forteller han.

ELITESERIEN: Her ser du høydepunktene i dagens kamp mellom Mjøndalen og Vålerenga Vis mer

Rekdal sier han kunne ønske at flere talenter ble i Norge i mer enn én sesong og at de heller drar ut når de er i tidlig 20-åra. Han mener at man nå mister talentene for tidlig og taper gode spillere som hadde vært med på å berike Eliteserien.

- Haaland hadde scoret 50 mål hadde han spilt for Molde eller Bodø/Glimt nå, påstår Rekdal, og retter et stikk mot det han mener er et eliteserienivå som er for lavt.

Ikke drastisk

Eurosport-ekspert Joacim Jonsson mener nivået ikke har falt så drastisk de siste fem-seks åra som Rekdal skal ha det til. Han mener at vi må flere år tilbake for å se en markant forskjell.

- Det er jo en stor debatt det her. Jeg tror vi må tilbake til før finanskrisen (2008) for å se en stor forskjell på nivået kontra hva det er nå. Da hadde man mye mer penger og profiler. Hvis vi skal ta utgangspunkt i 2015 ser jeg ikke noe stor forskjell på nivået kontra hva det er nå, forteller Jonsson.

Jonsson påpeker at økonomien i norske klubber har blitt dårligere enn det den var for ti år siden og at man nå ikke har de samme mulighetene til å hente samme kvalitet av spillere til Norge.

- Jeg tror ett av de stor problemene er at det ikke er nok profiler i norsk fotball. Det gjør at det ikke blir samme interessen og ikke klubber genererer de samme pengene som de gjorde tidligere, mener Jonsson og legger til at det vil bli kjærkomment å få hjem en av Norges største fotballprofiler.

- Det vil hjelpe stort at Per Ciljan Skjelbred kommer nå.

I nivå-debatten er det flere som har stilt spørsmål ved hvorfor Eliteseriens dansker ikke har lyktes like bra i Danmark som de har gjort i Norge. Jonsson mener vi finner flere eksempler på spillere som ikke har lyktes i et skandinavisk land og som så har gjort det bra i et annet seinere. Han mener klubber må jobbe hardere for å finne spillere som er tilpasset deres spillestil og system - uavhengig av hvordan de har prestert i sin tidligere klubb.

- Vi har flere eksempler på spillere som ikke har lyktes like bra her, men som har gjort det bra i Sverige og Danmark. Du finner også tilfeller på det motsatte, som Eliteseriens Dansker er eksempler på. Vi ser jo på Sondre Fet nå, som omtrent ikke spilte for Aalesund i fjor, men som er en sentral brikke i Bodø/Glimt nå, forteller Jonsson.

Kasper Junker og Philip Zinckernagel har vært to dansker som har levert strålende i årets eliteserie sesong. Junker topper toppscorerlista sammen med Amahl Pellegrino (8), mens Zinckernagel er den med flest assist (7).

Les hva Dagbladets kommentator Morten Pedersen mener om Rekdals utspill her:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!