HELT IGJEN: Jermaine Beckford skapte seg virkelig et navn i årets FA Cup, i dag var han siste Leeds-spiller på målet som sikret opprykk til Championship.Foto: SCANPIX/AP/Jon Super
HELT IGJEN: Jermaine Beckford skapte seg virkelig et navn i årets FA Cup, i dag var han siste Leeds-spiller på målet som sikret opprykk til Championship.Foto: SCANPIX/AP/Jon SuperVis mer

Rekdal fryktet det verste da det klikket for Gradel

Men Leeds snudde kampen og rykket opp med ti mann.

||| (Dagbladet): Leeds United - Bristol Rovers 2-1.

Leeds United er på vei tilbake til det virkelig gode selskap etter at opprykket til Championship ble sikret på høydramatisk vis på hjemmebane i ettermiddag.

Her hjemme i Norge fulgte Aalesund-trener og Leeds-supporter Kjetil Rekdal dramaet via sms-oppdateringer, for Rekdal holdt seg langt unna tven i ettermiddag.

- Det er godt jeg slapp å se kampen og var hjemme og passet unger i stedet, for dette var ulidelig, sier Rekdal til Dagbladet, rett etter kampslutt.

- Jeg har jo fått oppdateringer hele tida, men likevel. Det er fantastisk for Leeds, og med ti mann er det en stor prestasjon, sier Rekdal.

Gradel klikket
Leeds måtte nemlig vinne for å være sikret andreplassen og direkte opprykk, og havnet under for Bristol i første omgang - etter først å ha blitt redusert til ti mann.

Max Gradel mistet hodet fullstendig da han dyttet borti en overspillende Rovers-spiller, og fikk det røde kortet i tumultene som oppsto i etterkant. Den rasende 21-åringen måtte fysisk holdes borte fra den sortkledde etter utvisningen.

Så ble det bare verre da Darryl Duffy ga Bristol Rovers ledelsen.

I fjor ble Kjetil Rekdal vitne til at Leeds rotet bort opprykket etter en sein utlikning av Millwall i opprykksemifinalen, og på 0-1 med ti mann mot Bristol Rovers fryktet han at det samme skulle skje i år igjen.

Men i andre omgang slo Leeds tilbake, først ved Jonathan Howson, så ved cuphelten Jermaine Beckford.

Og nå er Leeds bare ett nivå under Premier League igjen, etter at laget rykket ned til tredje nivå i 2007.

Kan slå fra seg i Championship
- Det betyr selvfølgelig enormt at de kommer ut av den fryktelige ligaen de er i nå, sier Kjetil Rekdal.

- Tror du laget har ressurser til å kjempe på øvre halvdel i Championship allerede neste år?

- Ja, det tror jeg. Jeg regner også med at det kan bli hentet inn et par spillere med gode navn som kan styrke stallen, et Leeds på vei opp bør være attraktivt for mange, mener Rekdal.

Leeds har beholdt en trofast tilhengerskare gjennom hele nedturen, og selv på tredje nivå har klubben hatt mellom 20 000 og 30 000 tilskuere på hjemmekampene.

Nå har de lidende igjen noe å juble for.

- Det er helt fantastisk. En strålende start på helga, sier Kjetil Rekdal, som forbereder seg og AaFK på å møte Odd Grenland i morgen.

Norwich endte som vinner av divisjonen, mens Millwall, Charlton, Swindon og Huddersfield skal ut i omspill om å rykke opp. Millwall endte poenget bak Leeds.

Fra 2. divisjon rykket Notts County, Bournemouth og Rochdale opp. De hadde alle sikret opprykket før lørdagens kamper.

FORNØYD FAN: Kjetil Rekdal smiler mer i kveld enn han gjorde etter 1-2 for Molde på torsdag.
FOTO: ERIK BIRKELAND / Dagbladet
FORNØYD FAN: Kjetil Rekdal smiler mer i kveld enn han gjorde etter 1-2 for Molde på torsdag. FOTO: ERIK BIRKELAND / Dagbladet Vis mer