FORSVARER AARØY: Kjetil Rekdal synes ikke det er noe galt med ordbruken til Tor Hogn Aarøy. Foto: Marius Torgersrud/SCANPIX
FORSVARER AARØY: Kjetil Rekdal synes ikke det er noe galt med ordbruken til Tor Hogn Aarøy. Foto: Marius Torgersrud/SCANPIXVis mer

- Rekdal gjør seg selv til en dårlig rollemodell

Antirasistisk Senter reagerer.

|||(Dagbladet): Gårsdagens toppoppgjør på Color Line Stadion har levd lenger enn en vanlig Tippliga-kamp. Ikke på grunn av målfest og herlige scoringer - men på grunn av beskyldninger haglende mellom Aalesund og Rosenborg.

Thor Hogne Aarøy og Kjetil Rekdal har rast mot det de mener var biting fra RBKs Anthony Annan. Han har slått tilbake med anklager om rasisme.

I dag forsøkte de to klubbene å legge ballen død, etter at spillerne snakket sammen på telefon og skværet opp.

Annan sier at han ble kalt «idiot» og «jævla afrikaner», noe Aarøy har bekreftet.

- Det er naturligvis ikke akseptabelt å bruke hudfarge eller etnisitet som et skjellsord, og det er derfor veldig positivt at Aarøy har beklaget episoden, sier leder i Antirasistisk Senter Kari Helene Partapuoli.

Rekdal sier at det ikke er uvanlig at mørkhudede spillere oppfatter ting som rasistisk, selv om det ikke er ment som det.

- Det er vanlig at mørkhudede spillere oppfatter ting som rasistisk når de havner i trøbbel. Det har jeg opplevd med egne spillere som trener også. De oppfatter det som rasisme når de får kjeft, sa Rekdal til Nettavisen tidligere i dag.

Denne forklaringen kjøper ikke Antirasistisk Senter.

- Det viktige er at dette må være en påminnelse om at god fotballkultur er lik nulltoleranse for rasisme. Derfor er det grunn til bekymring for bagatelliseringene fra Rekdal. Han gjør seg selv til en dårlig rollemodell, og svikter det svært gode arbeidet store deler av Fotball-Norge gjør for en seriøs fotballkultur, sier Partapuoli.

Selv sier Kjetil Rekdal:

- Jeg vet ikke om det er politisk ukorrekt eller ei, jeg snakker bare om mine opplevelser. Historien viser at det er et veldig sårt tema. Vi trenger ikke å gå så langt tilbake i tid for å se at afrikanere ble tråkket på og harselert med. Oppmerksomheten og varsomheten overfor dem er ekstrem, og av og til for stor. Jeg angriper ikke Annan, men innbiller meg at det er en naturlig reaksjon fra ham når han føler seg truet - at det er å lett å ta til tanken om at det ligger rasistiske motiver bak hos andre, sier Rekdal til Dagbladet.

LIKER IKKE ORDBRUKEN: Kari Helene Partapuoli i Antirasistisk Senter.
LIKER IKKE ORDBRUKEN: Kari Helene Partapuoli i Antirasistisk Senter. Vis mer