Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Taperlaget Norge

Rekdal gjorde jobben sin, det gjorde ikke Lagerbäck og Norge

Kjetil Rekdal gjorde det han er betalt for da han slaktet Norge før pause mot Nord-Irland. Han fortalte sannheten.

SKUFFET: Lars Lagerbäcks kampplan ga ingen suksess i debuten mot Nord-Irland. Joshua King og de norske gutta var aldri i nærheten av seieren de trengte. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
SKUFFET: Lars Lagerbäcks kampplan ga ingen suksess i debuten mot Nord-Irland. Joshua King og de norske gutta var aldri i nærheten av seieren de trengte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

BELFAST (Dagbladet): Da Norge hadde spilt en enda dårligere omgang enn de fleste omgangene under Per-Mathias Høgmo, var det for og imot Kjetil Rekdals kommentarer på Eurosport som preget meningsutvekslingene i sosiale medier. De som mente Rekdal gikk over streken, skulle hørt den tidligere landslagskjempen etter kampen.

VAR HAN KRITISK underveis, var han hoderystende oppgitt da sluttresultatet var et faktum. Hvem kan klandre ham for det? Norge var jo skrekkelige før pause, et elendig fotballag. Eller som Kjetil Rekdal uttrykte det - pisse dårlig.

Har du betalt for å snakke fag og mene noe, blir det aldri feil å gjøre det.

LARS LAGERBÄCK TAR på seg ansvaret for at mye ble som det ble før pause, at avstandene i laget var feil, at presset derfor ble for dårlig og at langpasningen - som gjennom de første 45 minuttene utviklet seg til å bli et slags stereotypt selvmordsvåpen - ikke virket i det hele tatt. Det er bra selv om spillerne ikke må ansvarsfraskrives. Langpasningen skal jo ikke til Tarik Elyounoussi i hodeduell med en mye større motstander. Men dit gikk den, og slik vant Nord-Irland duell etter duell.

Norge hang ikke sammen i det hele tatt.

PER DATO HAR Norge spillere som ikke er egnet til denne typen fotball. Jeg sier ikke at langpasningen ikke kan brukes som et verktøy i gitte tilfeller. Men den må ikke brukes hele tida, og i hvert fall ikke når den ikke virker og snarere blir et problem. For det er ikke sånn at vi må slå langt for enhver pris, det er fullt mulig at spillere bakfra passerer det første pressleddet og gjerne også spiller opp en kamerat som har frigjort seg i rommet mellom mostanderens midtbane og forsvarsledd.

Vi har jo spillerne.

Da Lars Lagerbäck sa han var glad for innhoppene til Mats Møller Dæhli og Sander Berge bekreftet han det også.

ALLEREDE MIDT I forrige uke, etter et par gode treningsdager i London, skrev jeg at Sander Berge er for god til å sitte på benken til Norge. Derfor er det ikke etterpåklokskap å si det var feil at Lagerbäck brukte Håvard Nodtveit framfor 19-åringen fra Genk. Han burde selvfølgelig det. Berge har en dimensjon Nordtveit ikke besitter. Han er god med ballen i beina og kan gå av en motstander for å skape ubalanse. Og neste gang, mot Tsjekkia på Ullevaal i juni, gjør han det også.

Akkurat som Lagerbäck må starte med Mats Møller Dæhli.

PER DATO ER Mats Møller Dæhli kanskje den fotballsmarteste spilleren Norge har. I tillegg har han ferdighetene til å bruke klokskapen. For noen ganger, selv for lag som spiller steinalderfotball på grunn av frykten for å miste ballen på egen halvdel, er det nødvendig å ha folk som kan flytte ballen slik at medspillerne kan bevege seg og komme i nye posisjoner.

Mats Møller Dæhli kan det.

Lagerbäcks skryt av innhoppet hans, i tillegg til at MMD stort sett er best hver gang han kommer inn for Norge, underbygger påstanden.

DET REGISTRERES OGSÅ at Norges nye landslagstrener, etter at vi ved halvspilt kvalifisering har tapt tolv av femten poeng, innrømmer at det nå er mikroskopiske sjanser for VM-tur. Jeg hadde satt pris på om han lot teoriens lille dørsprekk fare med det faktum at Norge er et dårlig fotballag og at det lille som var igjen av en utopisk drøm ble knust med tapet i Belfast. For enkelte teorier henger ikke på greip, og norske VM-muligheter etter fire tap og 4-1 over San Marino er av den typen.

Når Lagerbäck ser framover må han derfor se forbi VM 2018.

Alt annet er å lukke øynene for faktum.

JOBBEN HANS NÅ, etter enda en norsk nedtur, er å skru sammen et lag hvis defensiv ikke lekker uavhengig av om motstanderne kommer bredt eller ned langs midten av banen. Samtidig må det offensive spillet utvikles slik at det ikke er så ensidig at det tar livet av seg selv når kvalifiseringen til EM 2020 starter.

Til det har Lars Lagerbäck seksten måneder på seg.

Det blir ikke lett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media