- Rekdal har i realiteten gitt Grindheim sparken

Farlig spill i Vålerenga.

VALLE (Dagbladet): Stemningen i Vålerenga er eksplosiv etter at trener Kjetil Rekdal (47) kastet kaptein Christian Grindheim (32) ut av troppen.

Grindheim får ikke engang være med til Drammen når Vålerenga møter Strømsgodset søndag. Magne Lerø, redaktør for Ukeavisen Ledelse, mener Rekdal i realiteten har gitt kapteinen sparken. Samtidig mener han treneren har startet et farlig spill rundt sin egen rolle i klubben.

- Det Rekdal sier, er at Grindheim ikke er en konstruktiv faktor på laget. Deretter gir spillerne uttrykk for at de gjerne skulle hatt Grindheim på treningsfeltet. Da øker konflikten. Det blir Rekdal mot Grindheim, påpeker Lerø.

Elendig start Det var torsdag ettermiddag at bomba detonerte. Etter en elendig start på sesongen - med 12. plass - gikk treneren og kapteinen i et møte. Utfallet ble at Grindheim fikk fri til over helga. Da Vålerenga trente på Valle i Oslo i går, var ingen 32-åring å se.

Derimot var det sesongrekord i antall pressefolk på treninga. En småforkjølet Rekdal hadde ingen problemer med å forsvare avgjørelsen om å sette Grindheim ut av troppen.

- Vi har ikke vært i slåsskamp. Vi hadde en god diskusjon om prestasjoner. Ut fra samtalen vi hadde, og konklusjonen trenerteamet kom fram til, fant vi ut at det var riktig å gi Christian fri i helga, sier Rekdal.

- Samtalen vi hadde var åpen, ærlig og fornuftig. Kanskje var den også litt depressiv for oss begge på enkelte ting. Han føler ansvar. Jeg føler ansvar. Og utfallet ble som det ble.

Rekdal hevder begrunnelsen er sportslig. Grindheim har angivelig ikke levert. Spillerne, på sin side, krever endringer og har kommet med innspill.

Ordknapp Midtstopper Kjetil Wæhler er ordknapp om situasjonen:

- Vi sier ikke så mye rundt saken. Vi ønsker å ha Grindheim på feltet. Det er der vi står, egentlig.

Rekdal benekter at Grindheim har fått sparken, men utfallet er høyst uklart. Ved å fjerne en av de mest taleføre i gruppa, gjenvinner han skanser innad i klubben. Rekdal skal ha en ny prat med kapteinen mandag. Inntil videre framstår saken som en «offentlig henrettelse».

- Ledelse er en risikosport, sier Lerø.

- I Vålerenga er det nå snakk om kriseledelse. Du må velge en tydelig strategi, det vet Rekdal. Sannsynligvis har han gått og tenkt på denne beslutningen i noen uker. Ledelse er å vise mot, selv om det kan føre til at din tid som sjef er ute. Men Rekdal er klar på at han ikke kan lede laget på de premissene Grindheim ønsker.

Ikke forankret Eksperten på ledelse fortsetter:

- Alle er enige om at treneren har makt til å bestemme hvilket lag han vil ha. Det skjer hele tida at spillere ikke får spille. Det spesielle nå - og grunnen til at det reageres - er at det er kapteinen. Rekdal vil se hvordan det slår ut. Men det virker ikke forankret i laget. Dermed kan treneren ha skaffet seg et problem. Hvis det går dårlig, øker problemene hans som leder.

Lerø mener Rekdals «klare tale» både er hans styrke og svakhet.

- Sett ut ifra næringslivets betraktning, er det som skjer nå ganske udramatisk. Som øverste sjef kan du aldri være i tvil om at de rundt deg vil det samme som deg. Grindheim vil ikke det samme som Rekdal. Det eneste som kan redde situasjonen, er at de har et oppvaskmøte over helga. De må finne ut om det er grunnlag for å gå videre.

Stengel inn Grindheim har kontrakt med Vålerenga ut 2017. Rekdal ville etter treninga i går ikke avsløre hvem som blir kaptein mot Strømsgodset. Det som er klart, er at unggutten Herman Stengel (20) går inn i Grindheims rolle på midtbanen.

Håpet på sikt er at Stengel skal skinne som en stjerne og være den Vålerenga bygger spillet rundt.

- Vi kommer til å ha et ungt lag mot Strømsgodset. Jeg håper det gir masse energi inn i kampen, påpeker Rekdal, som befinner seg i en desperat situasjon med klubben. Neste år åpner Vålerengas nye stadion på Valle. Skrekken er at dette skjer i OBOS-ligaen.

- Er du redd for å få sparken?

- Ingen er fredet i arbeidslivet. Det er ikke noe annerledes for meg enn for andre. Vi ligger der vi ligger. Og det er mitt ansvar. Jeg er forpliktet til å ta grep. Så får vi se om det løsner.

Bekrefter samtale Hovedpersonen Christian Grindheim har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Hans agent, Tore Pedersen, bekrefter at det har vært kontakt mellom de to de siste dagene.

REDAKTØR I UKEAVISEN LEDELSE:  Magne Lerø. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
REDAKTØR I UKEAVISEN LEDELSE: Magne Lerø. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har snakket sammen. Mer er det ikke å melde.

Spillerorganisasjonen NISO er ikke koblet inn.

- Det er treneren som tar ut laget. Juridisk har det ikke skjedd noe ulovlig, sier NISO-leder Joachim Walltin.

- Det er uvanlig at en kaptein går rett ut av troppen. Men jeg har ingen forutsetninger for å si hva som ligger bak.