Leeds-oppturen gleder de norske kjendisene

Rekdal hyller «den gale» trenerkollegaen i Leeds

Leeds’ drømmestart får de norske kjendissupporterne til å endelig tro på opprykk.

INNLEVELSE: Marcelo Bielsa har skapt ny energi og tro på Elland Road denne sesongen. Foto: Paul Currie / bpi / rex / Shutterstock
INNLEVELSE: Marcelo Bielsa har skapt ny energi og tro på Elland Road denne sesongen. Foto: Paul Currie / bpi / rex / Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den gamle storheten Leeds United har fått sesongstarten de har drømt om i snart 20 år. Det er bare spilt 16 av 46 kamper, og det er fortsatt veldig jevnt, men Leeds topper likevel tabellen og underholder fansen.

- Sjansen for å rykke opp har jo nesten aldri vært større, men det er absolutt ikke sikkert det går, sier olympisk mester Frode Estil om favorittlaget Leeds.

Skilegenden er en av mange norske Leeds-supportere som håper at det endelig skal lykkes for «The Peacocks» igjen.

Den gjennomsnittlige norske leedssupporter er nok på alderen til Estil. Det er nemlig en stund siden de var å regne med i toppen av engelsk fotball. For yngre fotballfans er de nok mest kjent som et Championship-lag. Slik har det ikke alltid vært.

Etter økonomisk trøbbel på starten av 2000-tallet rykket Leeds etter hvert ned fra Premier League, og i 2007 var de økonomiske problemene så store at de fikk en ti-poengs straff som sendte klubben ned til League One.

Leeds var så langt nede som tredje nivå i engelsk klubbfotball. Laget med tre ligatitler og finale i Europacupen var på tredjenivå i engelsk fotball. Så dramatisk var fallet at uttrykket «Doing a Leeds» ble skapt for situasjoner som denne.

Etter det har det vært langt mellom oppturene for Leeds-supporterne. De siste ti åra er 7. plass i Championship den høyeste plasseringen i det engelske ligasystemet de har å skimte med.

En annen av Norges mest kjente Leeds-supportere er Start-trener Kjetil Rekdal.

LEEDS-FAN: Kjetil Rekdal har aldri lagt skjul på at Leeds er klubben i hans hjerte. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
LEEDS-FAN: Kjetil Rekdal har aldri lagt skjul på at Leeds er klubben i hans hjerte. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- De henger med og det er det viktigste. Laget spiller fin fotball og hvis de klarer å ta poeng jevnt og trutt så har man en mulighet, sier Rekdal.

Han har vært Leeds-fan i mange år.

- Jeg er ikke like sykelig opptatt som jeg var før, men jeg er fortsatt en ihuga Leeds-fan, sier han.

- Et geni

Marcelo Bielsa er mannen som får mye av æren for årets sesong. Det var knyttet store forventninger til argentineren da han kom, og så langt har han innfridd. Bielsa har ei fortid fra flere store i klubber i Europa og var også argentinsk landslagssjef.

EL LOCO: Bielsa sitter på sin vante «bøtte» under kamp. Foto: Varley Picture Agency / REX / Shutterstock
EL LOCO: Bielsa sitter på sin vante «bøtte» under kamp. Foto: Varley Picture Agency / REX / Shutterstock Vis mer

- Han er en spesiell fyr, men han er veldig dyktig. Det er det ikke noe tvil om. Det er bare å se på resultatene han har fra andre plasser. Han er visst veldig sta, men han har en fin måte å spille på, sier Rekdal om trenerkollegaen.

Bielsa er uten tvil en spesiell manager. I et yrke der mange står med dress på sidelinjen velger han treningsdress og joggesko. Der de fleste sitter i fine stoler på benken, har argentineren funnet seg en blå bøtte. Kallenavnet hans er «El Loco» (den gale) og det er kanskje ikke så rart.

Ifølge The Guardian skal han før hans første trening i klubben funnet ut hvor mange timer en gjennomsnittlig supporter måtte jobbe for å kjøpe billett til kampen. Svaret var cirka tre timer. Han fikk derfor spillerne til å plukke søppel rundt treningsanlegget i tre timer. Ønsket var at spillerne skulle sette pris på arbeidet fansen la igjen for å se favorittlaget sitt.

Slike historier, sammen med prestasjonene på banen, har gjort Bielsa til en elsket mann på Elland Road.

- Han er et geni, sier Estil om Bielsa.

Spiller som topplagene i PL

Bielsa har ikke bare fått laget til å vinne, men han har fått masse skryt for måten laget har spilt på.

- Bielsa spiller som Bielsa spiller. Det er ikke ulikt hvordan Manchester City spiller. Du må være godt organisert for å stoppe dem. De sender mange mann i angrep, sa Middlesbrough-manager Tony Pulis etter at hans lag møtte Leeds på Elland Road tidligere i høst.

Bielsas spillestil pryder seg på intens gjenvinning og hurtig angrepsspill. Han har lagt vekk langpasningene som kjennetegner Championship og Leeds er ifølge WhoScored laget som i snitt har ballen mest av alle lag i divisjonen. Til sammenlikning er det kun Manchester City og Chelsea som har mer ballbesittelse enn Leeds.

Fansen er tilbake

SMEKK FULLT: Leeds-fansen fylte hele bortetribunen mot Wigan denne helga. Foto: Craig Galloway / Prosports / REX / Shutterstock
SMEKK FULLT: Leeds-fansen fylte hele bortetribunen mot Wigan denne helga. Foto: Craig Galloway / Prosports / REX / Shutterstock Vis mer

Både i Norge og England dukker det stadig opp flere Leeds-supportere. Med et snitt på 32 000 tilskuere på hjemmekampene er det høyest i Championship. Oppgangen fra rundt 20 000 for bare et par år siden er markant. I bortekampen mot Wigan denne helga var det nesten fem tusen bortesupportere innenfor portene.

- Det dukker opp flere Leeds-supportere. Vi er mer fram i skoa nå enn på lenge, sier Rekdal.

I bortekampen mot Wigan denne helga var det nesten fem tusen bortesupportere innenfor portene.

- De har en fantastisk supporterskare. Ikke minst på bortebane, sier tidligere Leeds-spiller Gunnar Halle. Han bør vite hva han snakker om.

Tross all positiviteten klarer ingen av Leeds-supporterne å ta helt av. Det er jo Leeds man snakker om. Laget som knapt har hatt en opptur de siste 20 åra er det vanskelig å stole på.

EX-LEEDS: Gunnar Halle i duell med Michael Owen. Foto: Ian Hodgson / REUTERS
EX-LEEDS: Gunnar Halle i duell med Michael Owen. Foto: Ian Hodgson / REUTERS Vis mer

- Av god gammel Leeds-tenkning så tror jeg det ikke før jeg ser det, sier Rekdal.

Gunnar Halle har troa, men tør ikke ta av helt ennå.

- Mange har nok blitt skuffa i tidligere sesonger, men jeg syntes det virker mer stabilt i år.

Denne helga møter Leeds et annet opprykksjagende lag i West Bromwich.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer