<strong>VIL HA DEBATT:</strong> Vålerenga-trener Kjetil Rekdal ønsker en debatt om hva man kan gjøre for å heve nivået i norsk fotball. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL HA DEBATT: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal ønsker en debatt om hva man kan gjøre for å heve nivået i norsk fotball. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kjetil Rekdals oppgjør med Fotball-Norge:

Rekdal krever drastiske endringer i norsk fotball: - Det er skremmende

Kjetil Rekdal mener det er et «must» å kutte antall lag i Tippeligaen. - Det er lag som ikke hører hjemme her, som går inn i kamper og drøyer tid med en gang. For meg er ikke det fotball. Noe må gjøres, mener Rekdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge kommer til å rase ytterligere på FIFA-rankingen etter tapene mot Hviterussland og Tyskland. Der høsten 2015 var oppturens årstid, har 2016 vært en stor nedtur - både for det norske landslaget og for klubblagene.

De norske klubblagene skuffet stort i europacupkvalifiseringen. Selv Rosenborg, som leder Tippeligaen med suverene 15 poeng, røk ut før gruppespillet. Det er et klart varsko for norsk fotball.

Derfor slo Vålerenga-trener Kjetil Rekdal alarm i et intervju med Dagbladet mandag kveld. Han gir kollega Ole Gunnar Solskjær støtte i kunstgressdebatten som Molde-manageren initierte i et intervju med Dagbladet allerede før landslagets marererittuke. Samtidig kommer Rekdal med flere forslag til drastiske endringer i norsk fotball.

- Vi skal ikke krisemaksimere på grunn av 0-3 mot Tyskland, selv om det var kattens lek med mus. Nivåforskjellen var større enn jeg trodde. Det var skremmende. Men tendensen over lengre tid er mer alvorlig, sier Rekdal til Dagbladet, før han utdyper:

- Rosenborg er helt suverene, men ryker likevel mot Austra Wien i Europa League, som ikke er altfor gode i Østerrike. Det bør være et varsko. Vi må gjøre endringer. Vi må se på hva som er problemet og hvordan vi kan gjøre norsk fotball bedre. Det er det jeg er opptatt av. Gjør vi alt riktig? Det er lite som tyder på det. Vi må erkjenne våre problemer.

<strong>IKKE HØGMOS FEIL:</strong> Kjetil Rekdal mener det blir feil å gi Per-Mathias Høgmo skylden for at manglende resultater med landslaget. Problemet stikker dypere enn som så, mener Rekdal. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE HØGMOS FEIL: Kjetil Rekdal mener det blir feil å gi Per-Mathias Høgmo skylden for at manglende resultater med landslaget. Problemet stikker dypere enn som så, mener Rekdal. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Rekdals krav

Flere nordmenn ønsker Rekdal som ny landslagssjef. Det ønsker ikke Vålerenga-treneren å kommentere. Han er opptatt av hva norsk fotball kan gjøre for å snu den vonde trenden. 47-åringen presiserer at han ikke sitter med fasiten, men er klar på følgende:

- Det første vi må gjøre er å endre på serieoppsettet. Det er et must å kutte antall lag i Tippeligaen. 16 lag er for mye, mener Rekdal.

- Før sesongen endret vi bare strukturen lenger ned i systemet, men lot være å gjøre noe på toppnivå. Vi må gjøre noe her også. I OBOS-ligaen er gjennomsnittsalderen 27 år. I Tippeligaen er det et flust av tenåringer.

Han mener det heller burde være motsatt.

- Ja, OBOS-ligaen burde vært en utviklingsarena. I stedet er det en resultatorientert liga med kynisk fotball. Tippeligaen er mer en utviklingsarena, og resultatene blir deretter.

Rekdal ut mot konkurrentene: - Da er det noe galt

Vålerenga-treneren er klar på at norsk fotball er på feil kurs og kommer med flere stikk til sine rivaler i Tippeligaen.

- Nivået for lavt. Det er 10-11 lag som bare forsvarer seg i stedet for å spille utviklende fotball. De trener uke ut og inn for å komme til kamp med to angrep på 90 minutter og drøye tiden fra første dødball. Når man bruker 50 sekunder på første utspill, er det noe galt. Det er ikke fotball for meg. Det er bare fem-seks lag som forsøker å spille utviklende fotball, mener Rekdal.

<strong>ENIGE:</strong> Kjetil Rekdal og Ole Gunnar Solskjær er begge tydelige på at antall økte kunstgressbaner er i ferd med å bli et problem for norsk fotball. Foto: Svein Ove Ekornesvåg  / NTB scanpix
ENIGE: Kjetil Rekdal og Ole Gunnar Solskjær er begge tydelige på at antall økte kunstgressbaner er i ferd med å bli et problem for norsk fotball. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Med færre lag i Tippeligaen, vil vi få flere jevne dueller, høyere nivå og lag som pusher hverandre. Odd - VIF var en sånn kamp, hvor lagene bærer hverandre fram. Slike kamper må vi ha flere av.

Rekdals konklusjon er klar:

- Det er ikke plass til 16 lag i Tippeligaen. Når det er lag der som går 40 kamper uten å vinne, sier det sitt. Start er ikke i nærheten av å være gode nok for Tippeliagaen.

- Ikke et vondt ord om dem, men vi må få vekk de lagene som ikke er gode nok, sier 47-åringen til Dagbladet.

- De norske spillerne bare surret rundt

Der mange konsentrerer debatten i retning landslagssjef Per-Mathias Høgmo, mener Rekdal at det er feil fokus. Det er feil ende å begynne i, mener den tidligere norske landslagskapteinen.

- Det nytter ikke å kjefte på Høgmo, selv om han selvfølgelig har ansvaret for resultatene på landslaget. Men han har de spillerne han har. Vi må sørge for en bedre liga og bedre spillere. Det henger sammen, og en bedre liga vil gjøre forutsetningene for å lykkes internasjonalt mye bedre.

47-åringen mener oppvarmingen før Norge - Tyskland var talende nok i seg selv, hvor tyskerne varmet opp med en enorm profesjonalitet.

- Det er bare å se på hvordan tyskerne varmet opp. Det er kunnskap, disiplin og seriøsitet hele veien, mens de norske spillerne bare surret rundt.

- Vi bør dra til Tyskland å se hva de gjør. Det er en en alt annen holdning. Vi snakker ofte om Island. Også der er det fullt kjør fra de er seks år. I Norge er det så mange omveier. Det går bare rake veien ned med norsk fotball for tiden.

<strong>KREVER ENDRINGER:</strong> Kjetil Rekdal tar et oppgjør med konkurrentenes fotball og krever endringer i norsk fotball. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KREVER ENDRINGER: Kjetil Rekdal tar et oppgjør med konkurrentenes fotball og krever endringer i norsk fotball. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Landslagets paradoks

Vålerenga slet stort i vårsesongen og fikk mye kritikk for planløs fotball. Etter sommerferien har det løsnet. Det er ikke tilfeldig, mener Rekdal.

- Vi vurderte å legge om stilen i vår da det buttet imot, men heldigvis gjorde vi ikke det. I det siste har vi vist at vi har den planen alle mente vi ikke hadde. Vi skal være ydmyke vi, men man må i hvert fall prøve å spille fotball. Det er det som utvikler både spillere og lag.

- Høgmo prøver å spille utviklende fotball?

- Ja, han prøvde på dette i starten og hadde noe på gang. Men så fikk han mye kritikk og la om stilen. Nå er vi tilbake der vi var, det vi ville vekk fra, med 4-5-1 og en forsiktig stil. Det er som en rundreise, sier Rekdal om det norske paradokset.

Støtter Solskjær. Foreslår naturgresstilskudd

I et intervju med Dagbladet før landslagets marerittuke slo Ole Gunnar Solskjær grønn alarm om at for mange kunstgressbaner i Norge kan gjøre oss mindre konkurransedyktig internasjonalt. Både Nils Arne Eggen og Arild Stavrum støtter budskapet.

Det samme gjorde Rekdal da Dagbladet videreformidlet Solskjærs mening til ham mandag kveld.

- Jeg er enig med Ole Gunnar. Kunstgress er for flerbruk. Det handler om bredde, ikke toppfotball i mitt hode. Fotball på elitenivå bør spilles på naturgress. Det er det vi møter på den internasjonale arenaen, og da må vi trene på det, sa Rekdal til Dagbladet mandag kveld.

Han kommer med følgende forslag for å hjelpe klubbene som ikke velger den billigste kunstgressløsningen:

- Det burde være sånn at lagene som har naturgress, burde få tilskudd. Ellers blir det for dyrt for mange å holde gressmatta ved like, mener Kjetil Rekdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer