Rekdal med uventet støtte til Høgmo: - Bedre med en som tør å sjanse

Men savner vinnertyper på landslaget.

(Dagbladet): Landslagssjefen har møtt en voldsom kritikk i media etter playoff-fiaskoen mot Ungarn.

Jahn Ivar Mini Jakobsen sa til Dagbladet mandag at det ikke er godt nok. Han etterlyste Ståle Solbakken som en mulig erstatter.

Men nå får landslagssjefen støtte fra uventet hold.

Kjetil Rekdal tar Per-Mathias Høgmo i forsvar. For at han tok en dristig sjanse i laguttaket. Selv om sjansen han tok, falt på sin egen dristighet.

- Jeg har større sans for en sjef som tør å ta en sjanse, enn en som ikke gjør det. Hadde Høgmo valgt å spille forsiktig med en spiss, i stedet for det han forsøkte seg på, ville kritikken blitt mild. Om vi da også hadde tapt. Nå ble det utløst en ren lavine, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.

Men han legger ikke skjul på at også han reagerte, da laguttaket ble kjent før kampen.

Bortkastet energi - Det virket rart. At vi gikk ut i en så viktig kamp uten en spiss. En kamp vi var nødt til å vinne. Høgmo har en stor del av skylden for fiaskoen. Men vi kan heller ikke se bort fra, at det kan være bakenforliggende årsaker til det spesielle laguttaket. Som vi ikke vet noe om. Jeg snakker av egen erfaring, når jeg sier at det skjer i klubbfotballen. Og det skjer også i et landslag. Nå tok Høgmo et valg, som utløste en flodbølge. Det kan godt hende at vi hadde tapt, selv om laget hadde startet med en ren spiss. Men det blir spekulasjoner. Og det mener jeg er bortkastet energi, sier Kjetil Rekdal.

Han berømmer taktikken til det ungarske landslaget.

- Det blir mye hvis, hvis, hvis, men jeg mener faktisk at Norge ble utspilt taktisk i begge kampene. Det så ut som Ungarn var bedre forberedt.  Spillerne hadde også en solid innstilling, sier Rekdal.

Feil å kaste sjefen Han mener likevel det blir feil å kaste landslagssjefen nå, og påpeker at det har vært en framgang etter at Høgmo overtok et ungt landslag. Selv om det gikk trått i starten.

- Vi skal ikke sage hodet av ham etter en glipp. Det har vært opp og ned i denne EM-kvaliken. Vi har sett en del positivt også. Vi slo tross alt Kroatia. Og vi var 17 minutter unna en direkte plass i EM-sluttspillet i Italia. Selv om vi ble temmelig rundspilt i perioder i den kampen. Vi ble nummer tre i gruppa. Som var målet på forhånd bak Italia og Kroatia.

Fotballpresident Yngve Hallén fredet landslagssjefen etter nederlaget.

Lederskikkelse Kjetil Rekdal var en lederskikkelse i sin egen landslagskarriere. Han udødeliggjorde seg selv med straffesparket i «Slaget i Marseille» 24. juni 1998, da Norge sensasjonelt slo Brasil 2-1. Nå savner han det tilsvarende blant dagens mannskap.

STØTTER HØGMO. Kjetil Rekdal gir sin støtte til landslagssjef Per-Mathias Høgmo etter fiaskoen i playoff. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STØTTER HØGMO. Kjetil Rekdal gir sin støtte til landslagssjef Per-Mathias Høgmo etter fiaskoen i playoff. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Landslaget har ingen typer som kan tre laget gjennom nåløyet. Vi har ingen solide vinnertyper, sier Rekdal.

Den tidligere landslagshelten mener at årsaken ligger i det norske seriesystemet.

For dårlig nivå - Nivået på tippeligaen er for dårlig. Det fikk vi svi for nå, sier Rekdal.

Han utdyper:

- Det er for mange lag i tippeligaen. Antall lag må ned for at nivået skal heves, sier Rekdal til Dagbladet.

Han mener også det er svakheter mellom tippeligaen og ligaen under.

- Snittalderen er lavere i tippeligaen enn i OBOS-ligaen. Det skal være omvendt. Tippeligaen virker i dag som en ren utviklingsliga. Meningen er at den skal være en ren konkurranseliga. OBOS-ligaen preges nå av spillere på vei ned med høy snittalder. Mens meningen var at den skulle bidra med å utvikle talenter, sier Kjetil Rekdal.

Kunstgress Rekdal er også kritisk til hvordan kunstgress utvikler spillere.

De to playoffkampene mot Ungarn viste en betydelig og avgjørende forskjell i tyngden i duellene mellom de to lagene.

- Kunstgress bidrar sterkt til at færre duellspillere utvikles. Jeg mener at tippeligaen skal spilles mest mulig på gress. Det er geografiske utfordringer selvfølgelig. OBOS-ligaen som skal fungere som en ren utviklingsliga kan gjerne spilles på kunstgress, sier Kjetil Rekdal.

Høgmo påsto at det sterkt kritiserte laguttaket ikke var gambling og forsvarte det med at det ble satset på formspillere.

Dagbladets kommentator Morten Pedersen mener at Høgmo har satt jobben sin på spill, men også at spillerne ikke er gode nok.

- Per Mathias Høgmo kan jo ikke trylle, sier Kjetil Rekdal.

Selv om det for mange fortonet seg som at landslagssjefen trodde på magi med sitt sensasjonelle laguttak mot Ungarn.

Motivasjon Landslagssjefen sa rett etter nederlaget i Budapest at han fortsatt var sterkt motivert til å fortsette. Men Rekdal sier:

- Det kan jo være et spørsmål å stille seg, om Høgmo er like motivert etter mediastormen mot ham.

- Om han ikke er det lenger, er vel du aktuell som en kandidat?

- He he, nei det blir bare hypotetisk. Høgmo gjør en god jobb med landslaget. Og jobben min er i Vålerenga, sier Kjetil Rekdal.