Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik hadde Kjetil Rekdal vært som norsk landslagssjef

Rekdal mener han hadde vært en perfekt landslagssjef: - Smålig hvis det er grunnen til at de ikke spurte

Uten å blunke svarer Kjetil Rekdal «ja» på at han ville ha vært perfekt som landslagssjef. Nå forteller han hvordan han ville ha endret norsk landslagsfotball om han fikk sjansen.

SJEF: Kjetil Rekdal tror jobben som landslagstrener ville passet ham helt optimalt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SJEF: Kjetil Rekdal tror jobben som landslagstrener ville passet ham helt optimalt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

HAMAR (Dagbladet): Den svenske ringreven Lars Lagerbäck ble Per-Mathias Høgmos erstatter som norsk landslagssjef. Da Ståle Solbakken og Ole Gunnar Solskjær takket høflig nei til jobben, var det ett norsk navn som stadig dukket opp i diskusjonen:

Kjetil Rekdal.

Den tidligere norske landslagskapteinen brenner for at norsk fotball skal bli bedre og forteller til Dagbladet at han ønsker en holdningsendring blant norske spillere. I dette intervjuet snakker han også for første gang ut om hva han ville gjort om han hadde blitt norsk landslagssjef.

Det ble han altså ikke. Mange tror de mange kranglene med Norges Fotballforbund gjorde 48-åringen uaktuell.

- Jeg kriget med NFF, men det var ikke noe personlig. Det var fordi jeg ville ha et rettferdig system som skulle gjøre forutsetningene bedre for at vi lykkes. Jeg sa det jeg mente, forteller Rekdal til Dagbladet.

- Angrer du?

- Nei, hvis det er grunnen til at de ikke spurte meg om å bli landslagssjef, er det smålig. Det er viktig å skille person og sak.

Slik ville Rekdal endret landslaget

LEGENDE: Kjetil Rekdal og landslaget var synonymt med suksess da Rekdal var landslagskaptein. Foto: NTB Scanpix
LEGENDE: Kjetil Rekdal og landslaget var synonymt med suksess da Rekdal var landslagskaptein. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En rekke norske fotballprofiler har omtalt Rekdal som den perfekte landslagssjef.

- Er du enig i det?

- Ja, svarer Rekdal uten å blunke.

- Hvorfor mener du det?

- Fordi da får jeg brukt min aller beste styrke: Å prikke et laguttak på kort tid og legge en kampplan. Det passer perfekt for meg. På treninger har jeg overlatt mye av feltarbeidet til assistenter. Jeg har egentlig aldri vært så aktiv der. De som kritiserer meg for å være dårlig på feltet, har kanskje rett, men jeg har aldri vært noen felttrener. Kanskje skal jeg være mer der i min neste trenerjobb.

- Hvis du hadde vært norsk landslagssjef, hva ville du ha endret da?

- Det første du må gjøre, er å få det laget til å slutte å tape. Da er spørsmålet: Hvordan gjøre det? Da må man ha en strategi som strammer igjen bak. Man må være vanskelig å spille mot og slå. Der må man begynne, mener Rekdal.

- Så må man ikke glemme utvikling heller og ha et godt spill. Men vi må starte med å stramme igjen. Få frem galskapen. Vinnerviljen. «Faen, vi skal ikke tape». Den holdningen. Hvor har den blitt av? spør Rekdal.

Lei av unnskyldninger: - Pappa var rasende

Overfor Dagbladet tar den tidligere Vålerenga-, Aalesund-, Lierse- og Kaiserslauten-treneren et kraftig oppgjør med norske spilleres holdninger.

STRATEG: Kjetil Rekdals store styrke er kampledelse. Det er viktigere som landslagssjef enn som klubbtrener. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
STRATEG: Kjetil Rekdals store styrke er kampledelse. Det er viktigere som landslagssjef enn som klubbtrener. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Nå hører vi bare unnskyldninger. Folk som klager over to poeng på spillerbørsen, for lite luft i ballene og feil posisjon. Vær så snill da, du har 90 minutter å gjøre det på. Da må du bruke den tiden. Ikke finne unnskyldninger. Spillerne må ta ansvar for egen utvikling og egne prestasjoner. Du kan ikke skylde på at du ikke får sjansen. Den får du hele tiden. Du må vise deg frem på trening og kamp. Det er sjansen din, sier Rekdal.

- Man må ta rollen og vise seg frem. Pappa var rasende en gang jeg sentret til en på åpent mål, som bommet. Selv om jeg hadde skrå vinkel, mente pappa at jeg hadde større sjanse til å score. Man må ta ansvar. Hele greia gjennomsyres av at man skal ha bedre betalt, men gjøre mindre. Det er problemet.

Bekymret for nivået

Realiteten er brutal, mener 48-åringen.

- Tippeligaen i Norge er en svak liga. Rosenborg blir skrytt opp i skyene i Norge, men så snart de setter foten utenfor Norge, taper de mot lag de burde ha en god sjanse mot. Det sier en del. Rosenborg er best nå, men de trenger konkurranse. Avstanden mellom norsk og internasjonal fotball blir bare større og større, forteller den tidligere Hertha Berlin-stjerna.

- Hva gjør tyskerne annerledes?

- Det blir ikke sydd puter under armene. Jeg vet det har vært noen oppgjør der også, med tanke på at spillerne har fått for stor makt. Unge spillerne har kommet for lett til og glemt ydmykheten. Det var noe jeg måtte lære meg tidlig. Skal du bli god nok, må du gjøre en god nok jobb i dag og en enda bedre jobb i morgen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media