GAMLE, GODE MINNER: - Det vakreste, flotteste målet jeg har sett på Wembley, brølte Arne Scheie da Kjetil Rekdal banket inn 1-1 mot England på halv volley. Rekdal mener datidens landslagsspillere hadde en bedre innstilling enn dagens.  
Foto: Jon Eeg NTB / SCANPIX
GAMLE, GODE MINNER: - Det vakreste, flotteste målet jeg har sett på Wembley, brølte Arne Scheie da Kjetil Rekdal banket inn 1-1 mot England på halv volley. Rekdal mener datidens landslagsspillere hadde en bedre innstilling enn dagens. Foto: Jon Eeg NTB / SCANPIXVis mer

Rekdal mener landslaget mangler sulten på suksess

For dårlig innstilling.

|||

Aalesund-sjef Kjetil Rekdal mistenker landslagsspillere for å mangle den siste tenningen.

I disse dager er det ti år siden Norge startet oppkjøringen til fotball-EM i Nederland og Belgia.

Det er det foreløpig siste mesterskapet med norsk deltakelse. Neste sjanse blir EM i 2012.

- Den enkleste forklaringen er at vi ikke er gode nok. Vi har misset i viktige kamper gang på gang, se bare mot Tyrkia. Det har vært mye prat og lite prestasjoner. Jeg skal ikke si at folk er mette, men de er nok etablerte mange. Det kan være at noen mangler de siste ti prosentene som må til i innstilling. Ting tyder på at det kan være et element i det hele. Da vi spilte (90-tallet) ville vi opp og fram. Spillerne taklet presset og situasjonene, og Drillo traff nesten hver gang, sier Rekdal til NTB.

John Arne Riise er uenig i Kjetil Rekdals syn om manglende vilje og tæl hos enkeltspillere i landslaget.

— Han ser dette utenfra nå. Jeg har vært med i ti år. Jeg føler at vi stagnerte litt etter EM i 2000. Blant annet fikk vi raskt færre proffer i utlandet. Nå er laget på gang igjen. Personlig — og også generelt — synes jeg det er 100 prosent innsats på landslaget, kanskje med unntak av noen få privatkamper, sier Roma-proffen til NTB.

Han er selv like ivrig hver gang også for Norge.

— Grunnen til at vi ikke har spilt et mesterskap på lenge, tror jeg er ganske enkel. Vi har ikke vært gode nok.

Heldig

Rekdal var en markant mann da Norge virkelig lekte med de store. Han scoret straffemålet som senket Brasil i 98-VM. Han mener at trekningen ofte også har vært god det siste tiåret.

- Den har vi ikke kunnet klage på så ofte. Vel, vi møtte Nederland sist. Men det må være mulig å bli nummer to. Det er små marginer i fotball, men jeg er overrasket over at vi skulle synke så dypt at vi sliter med å slå nasjoner som Island og Makedonia.

- Vi skal ikke være blaserte. Å tro at Norge skal være med hver gang i EM og VM er for drøyt. Men vi må kunne klare det én av tre ganger. Å kvalifisere seg dit betyr egentlig alt.

Rekdal mener også at Norge er «helt akterutseilt» når det gjelder individuelle ferdigheter.

- Men det må være mulig å maskere det ved å være godt organisert.

Slo de store

Norge - under Nils Johan Semb - ladet opp til 2000-EM med å slå Italia 1-0 på Ullevaal. Ti dager etter ble det 1-0 over Spania i åpningskampen i mesterskapet.

Så fulgte et tap mot Jugoslavia og uavgjort mot Slovenia. Norge røk ut etter at Spania scoret to overtidsmål i sin siste gruppekamp.

Før det hadde Egil «Drillo» Olsen ført Norge til VM både i 1994 (USA) og Frankrike (1998).

Nå er veteranen tilbake som trener. Han leder Norge i EM-kvalifiseringen som starter til høsten. Norge er i gruppe med Portugal, Danmark, Island og Kypros.

(NTB)

IKKE ENIG: - Personlig - og også generelt - synes jeg det er 100 prosent innsats på landslaget, sier John Arne Riise. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
IKKE ENIG: - Personlig - og også generelt - synes jeg det er 100 prosent innsats på landslaget, sier John Arne Riise. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer