Rekdal om bråket som ryster Vålerenga - ord for ord

- Aldri 22 mann som sitter med tommelen opp.

Strømsgodset - Vålerenga klokka 18.00

VALLE (Dagbladet): Det slo ned som en bombe da det torsdag ble kjent at Vålerenga-trener Kjetil Rekdal (47) har kastet kaptein Christian Grindheim (32) ut av troppen. Veteranen spiller ikke mot Strømsgodset klokka 18.00 i kveld, og får ikke engang være med til Drammen.

På den siste treninga før helga møtte Rekdal en stor presseflokk på Vålerengas treningsfelt i Oslo. Dagbladet gjengir her hva Rekdal sa om den betente striden som ryster klubben som ligger på 13. plass i Tippeligaen.

Treneren sier at begrunnelsen er sportslig. Men spekulasjoner går ut på at han ønsker å kvele et gryende spilleropprør. Unggutten Herman Stengel (20) går inn for Grindheim i hans posisjon på midtbanen.

- Gitt opp? Langt ifra, sier Rekdal. Her er spørsmålene og svarene i forbindelse med trenerens møte med pressen fredag:

- Kjetil Rekdal, det er mye presse til stede og spillerne satt i garderoben et kvarter før de kom ut. De sier at de gjerne skulle sett Christian Grindheim på feltet. Hva sier du om det?

- Det skjønner jeg godt. Og det kan jo bli sånn. Vi har snakket sammen med Christian og kom til den konklusjon at vi tar oss en prat på mandag. Så ser vi videre hva vi gjør da. Det er ikke noe annet nytt enn det.

- Hva tenker du om at spillerne stiller seg bak Grindheim?

- Det er helt naturlig. Det er ikke noe sjokkerende det. Det er viktig å poengtere at jeg og Christian ikke er to som har røket sammen og slåss. Vi har hatt en god diskusjon om situasjonen vår, prestasjoner og litt om det ene og det andre. Ut ifra den samtalen kom vi fram til den konklusjonen i trenerteamet at vi skal gi Christian fri i helga.

- Er det riktig at han har sagt til deg at du mangler tillit i spillergruppa?

- Når det går dårlig i en klubb, så er det spillere som er misfornøyd og trenere som er misfornøyd. Det samme er supportere og ledere og hele fjøla. Det er ikke unaturlig at det blir diskutert ting som kan gjøres og ting som begge parter føler ikke er bra. Det er helt naturlig at sånne ting blir tatt opp, ja.

- Så det var et tema at du mangler tillit?

- Det sa jeg ikke. Jeg sa at i en gruppe som ikke får de resultatene du trenger, så blir det tatt opp ting. Det gjør vi fortløpende. Det er ikke noe nytt, sånn sett.

- Men føler du selv at du «har garderoben» som det heter på fotballspråket?

- Ja. Hvis ikke, hadde jeg ikke stått her.

- Det er du klar på?

- Jada.

- Men var ikke tillit et tema i det hele tatt? Kan du ikke si noe om det?

- Offentligheten trenger ikke å vite hva jeg og Christian snakket om. Som jeg sier: Det er delte meninger om hvordan vi spiller, delte meninger om hvem som skal spille, delte meninger om hvilken formasjon vi skal spille - og delte meninger om hvordan laget skal se ut. Det er helt naturlig i en prestasjonsgruppe. Og den diskusjonen har vi fortløpende. Den har vi hatt lenge. I høst hadde vi den, vi hadde en i vinter og vi har den etter kamper. Vi analyserer hvordan vi har prestert og hva som skal til. I Molde hadde vi et spillermøte. Dette er noe jeg ber om hele tida, det er ikke noe nytt. Da vil det alltid komme fram ting der den ene eller den andre mener sånn og den andre mener sånn. Det er opplagt.

- Spillerne hadde et møte torsdag, og ventet 15 minutter før de kom ut på feltet fredag. Det er vel ikke vanlig?

- Nei. Men jeg tror det er viktig å prate sammen. En spillergruppe trenger å prate sammen. Jeg pratet til dem i går etter konklusjonen som ble tatt med tanke på Christian den helga her. De ble informert om hvorfor det skjedde. Så får de selvfølgelig tid til å bearbeide det. Spillerne er lojale mot hverandre, det er sånn vi vil ha det. For meg er det ikke noe problem at de ønsker Christian tilbake. Og det kan skje, det. Vi får se på mandag hvordan tingenes tilstand er og hvordan vi håndterer den praten vi tar da.

- Hvem blir kaptein mot Strømsgodset?

- Det får du se på søndag. Jeg står ikke og forteller laget vårt på en fredag. Men at det blir et ungt lag, det tror jeg alle klarer å se når vi har så mange skader. Jeg håper vi får et ungt lag som har masse energi og som også er litt av famtida.

- Hva skal til for at Christian skal være tilbake på feltet på mandag? Du sier at dere må sjekke tingenes tilstand?

- Vi skal ikke sjekke tingenes tilstand. Vi skal ha en prat på mandag. Det er tydelig at i Norge blir det laget veldig store ting når en spiller og trener diskuterer situasjonen og kommer fram til en konklusjon fra min side med full backing fra støtteapparatet - og full backing fra de du trenger backing fra. Jeg har sagt at vi tar en prat på mandag, så ser vi hvordan vi håndterer dette videre. Det er ikke noe mer dramatisk enn det. At det blir satt ut en spiller fra et lag, det skjer i alle klubber. At det blir satt en kaptein på benken eller tribunen, det skjer også i alle klubber. Jeg har opplevd det selv. Som kaptein å bli tatt av laget, det er ikke akkurat det du har mest lyst til. Men for denne kampen er det beste utgangspunktet å gi Christian fri i helga. På en måte får vi klarert lufta litt her og der. Så får vi ta kampen. Deretter får vi sette oss ned på mandag.

- Var det sportslige argumenter for å sette ham ut av laget?

- Ja.

- På hvilken bakgrunn da?

- Vi har ti poeng på elleve kamper. Det er opplagt at ting ikke har fungert. Så er det en gang sånn at det er noen som har ansvaret for dette. Og det ansvaret er det jeg som har. Da er du forpliktet til kanskje å ta noen utradisjonelle grep som gjør at ting kanskje løsner.

- Hvordan vil du vurdere sesongen til Christian?

- Jeg vil ikke evaluere enkeltspillere i media. Det er opplagt at vi har ti poeng etter elleve kamper. Vi føler at vi har fått for dårlig betalt i enkelte kamper. Vi føler vi har prestert under det vi skal gjøre i andre kamper. Fakta er at det er ingen som vinner en fotballkamp alene. Vi må komme oss på det nivået der vi har et voldsomt trøkk. Trenerteamet har fått noen påpakninger på hva spillergruppa synes vi kan gjøre bedre. Det har vi tatt innover oss og prøver å rette på. Så må spillergruppa ta opp hansken og jobbe med sine ting som gjør at laget og helheten blir bedre framover.

- Hvilke ting er det du skal endre som skal hjelpe på situasjonen?

- Ikke så voldsomt mye. Vi er ganske enige om hvordan det skal se ut. Men det er små justeringer. Å sammenlikne to forskjellige spillere er helt umulig. Hvis du skal ta en Christian Grindheim kontra en Herman Stengel, så er de litt like på enkelte ting, men ikke like på alt. Som jeg har sagt til media: Stengel er tenkt å være en naturlig arvtaker til Christian. Nå får han sjansen til å vise dette i helga, om tida er inne for det eller ikke. Det er sånn det er i alle lag. Det kommer noen nye spillere, mens noe erfarne spillere forsvinner ut. Det er det samme med ledere som kommer og går. Og det er det samme med trenere som kommer og går. Det er dagligdags i en fotballklubb.

- Hvordan reagerte Christian på at han ikke skal være med i helga?

- Han er sikkert skuffet. Men jeg må igjen poengtere at jeg og Christian har hatt - og har - et godt forhold. Jeg har stor respekt for Christian som spiller og person. Det er ikke der utgangspunktet ligger. Men vi har ti poeng på elleve kamper. Utfallet av samtalen ble avgjørelsen min.

- Hvordan har relasjonen mellom deg og Grindheim utviklet seg siden sesongstart?

- Fra min side har den vært bra hele tida. Det tror jeg også Christian kan bekrefte. Selvfølgelig diskuterer vi fotball. Om vi skal slå ballen så hardt, eller så hardt. Jeg kan mene noe og han kan mene noe annet. Det er helt naturlig. Jeg tror ikke vi skal lage flisespikkeri ut av hele greia, at dette er noe dramatiske greier. Det er en spiller som har vært kaptein og som har hatt ansvaret for å få laget til å fungere på banen. Han har sin oppgave. Så har du en trener som har sin oppgave. Så har du et støtteapparet som har sin oppgave. Så har du en spillergruppe som har sin oppgave.

- Når du setter ut Grindheim så blir det jo en del støy. Hva slags signal er det du prøver å sende ut?

- Jeg vet ikke om det er noe signal jeg prøver å sende ut i det hele tatt.

- Du kunne jo for eksempel sagt at han var skadet?

- Jeg er en ærlig person som sier det som det er. Den samtalen vi hadde var åpen, ærlig, fornuftig, konstruktiv og kanskje litt depressiv for oss begge på enkelte ting, naturlig nok. Han føler ansvaret sitt. Og jeg føler ansvaret mitt. Utfallet ble som det ble. Vi skal spille en kamp på søndag med et veldig ungt lag som har framtida foran seg. Og kanskje er dette det rette signal å gi. Kanskje ikke. Det får tida vise.

- Hva må bli sagt på mandag for at Christian skal være tilbake?

MØTTE MEDIA:  Flere pressefolk enn vanlig var til stede på Vålerengas trening fredag. Kjetil Rekdal tok seg god tid. Foto: Tore Ulrik Bratland
MØTTE MEDIA: Flere pressefolk enn vanlig var til stede på Vålerengas trening fredag. Kjetil Rekdal tok seg god tid. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Nå spekulerer du. Det får vi ta på mandag. Jeg kan ikke stå her og spekulere i hva som skal skje på mandag, det er helt umulig.

- Er Grindheims skjebne også litt opp til Stengel?

- Det skal alltid være konkurranse i et fotballag. En konkurransegruppe skal pushe hverandre framover. Det sitter folk på benken i Rosenborg som heller ikke er fornøyd.

- Hvordan er det å være leder for en gruppe som gir uttrykk for at de savner lederen sin? Er det noen spesielle utfordringer du må ta hensyn til?

- Jeg har veldig stor tillit til spillergruppa, til de erfarne spillerne. Vi er blitt enige om hvordan vi skal gjøre det og diskutert hva vi kan gjøre bedre. Jeg tar til meg innspill og prøver å korrigere. Men én ting er viktig: Det er treneren eller manageren som har det siste ordet. Det er viktig å poengtere i enhver sak.

- Vurderer du å sette ut andre spillere til kampen mot Strømsgodset?

- Nå har vi ikke tatt ut laget ennå, så vi får se. Noen av dem er ute av naturlige årsaker med gule kort og skader. Vi har elleve mann i troppen som skal spille på søndag. De kommer til å gi jernet, det er jeg helt overbevist om.

- Du er mer aktiv på treningsfeltet enn tidligere. Er det et resultat av det siste som har vært?

- Det blir veldig spekulativt. Som sagt er jeg en person og trener som vil ha tilbakemeldinger fra spillerne kontinuerlig. Hvordan har dere det? Hvordan fungerer det? Og da må du tåle at det blir stilt spørsmål andre veien også, like mye som jeg stiller spørsmål selv. Men som sagt - når det skal tas avgjørelser, så er det treneren som tar avgjørelsen.

- Hvordan er det å være trener når det er en viss uro og murring i en spillergruppe?

- Jeg kan love deg at det er murring og misnøye i alle spillergrupper i en fotballklubb. Jeg har levd med dette hele livet. Du har aldri 22 mann som sitter med tommelen opp og er fornøyd. Det er helt utenkelig.

- Hva vil du si til fansen?

- At situasjonen rundt Vålerenga er tøff. Det har den vært i mange år. Vi er inne i periode hvor det handler om å bite seg fast. Det er den daglige situasjonen vi lever under. Og sånn har jeg levd under siden jeg kom tilbake for litt over tre siden, at dette blir en beintøff reise, uavhengig av meg. Spillere, ledere og supportere vet hvordan tingenes tilstand er. Men når du styrer skuta og har ansvaret, må du gjøre så godt du kan så lenge du har det ansvaret.

- Hvordan er din egen motivasjon for tida?

- Den er som hos alle andre. Det er tøffe dager og det er gode dager. Men gitt opp, langt ifra! Klart at det innimellom er veldig frustrerende. Det tror jeg det er på din arbeidsplass også. Jeg er ikke noe unikum i forhold til andre personer rundt i verden. Humøret vil automatisk gå opp og ned. Dette er en naturlig greie hos alle mennesker.

- Vålerenga var bedre i fjor?

- Det er jo grunner til det. Vi har kappet videre, vi bruker mindre penger på sport i år enn fjor, vi har igjen måttet starte på nytt med å bygge elementer som skal integreres, som vi kanskje ikke har lyktes med. Men det er mitt ansvar at vi ikke har mer enn ti poeng på elleve kamper. I etterfølgelsen av det har du også en spillergruppe som har et ansvar for at vi ikke har fått ut mer enn vi har gjort. Det er ikke én mann som taper eller vinner en fotballkamp alene. Det er ikke mulig, så der har vi skuffet hverandre og ikke fått ut det vi mener selv at vi er kapabel til.

- Har du snakket med Vålerenga-investor Tor Olav Trøim de siste dagene?

- Jeg har snakket med mange de siste dagene, jeg. Det gjør vel du også. Nei, nå får jeg gå. Jeg er ferdig (med intervjuet).

Les også: - Grindheim har i realiteten fått sparken

HAR SETT BEDRE DAGER:  Crhistian Grindheim og Kjetil Rekdal. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
HAR SETT BEDRE DAGER: Crhistian Grindheim og Kjetil Rekdal. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer