STORE OPPGAVER: Ghayas Zahid ble klar for Apoel Nikosia 31. august. Oslo-gutten har vært i Vålerenga siden 2012. Nå venter nye utfordringer, allerede i kveld, mot Cristiano Ronaldo og Real Madrid. Den offensive midtbanespilleren har fått drakt nummer 17. Foto: Apoel
STORE OPPGAVER: Ghayas Zahid ble klar for Apoel Nikosia 31. august. Oslo-gutten har vært i Vålerenga siden 2012. Nå venter nye utfordringer, allerede i kveld, mot Cristiano Ronaldo og Real Madrid. Den offensive midtbanespilleren har fått drakt nummer 17. Foto: ApoelVis mer

Ghayas Zahid i Champions League

Rekdal om Ghayas Zahid: - På høy tid at han fikk en ny utfordring

Han er vant til vindfulle stadioner i Norge. Men i kveld er det mektige Santiago Bernabéu i Madrid som gjelder for Ghayas Zahid (23).

Real Madrid - Apoel, på Viasport klokka 20.45

(Dagbladet): For to uker siden ble den offensive midtbanespilleren solgt fra Vålerenga til Apoel Nikosia. Og starten på Kypros-karrieren kan få det til å svimle for noen hver: Real Madrid er motstander i Champions League.

Det betyr at spilleren med 23 ungdomslandskamper for Norge kan komme til å spille sin hittil største kamp. Nå heter ikke motstanderne Kristoffer Barmen eller Birger Meling. Fra klokka 20.45 står Cristiano Ronaldo på motsatt banehalvdel.

- Karrieren til Ghayas har stagnert i år. I Eliteserien hadde han fem mål og fem målgivende. Det var på høy tid at han fikk en ny utfordring, sier Eurosports fotballekspert, Kjetil Rekdal, til Dagbladet.

Drøm

Larnaka internasjonale flyplass i går morges:

Dette er scener som er en drøm for en fotballspiller. Ikledd klubbens oransje skjorte går Ghayas Zahid om bord i flyet til Madrid. Sola skinner på Kypros. Forbipasserende Apoel-supportere får sneket til seg «selfies» med spillerne. Noen timer seinere lander flyet i Spanias hovedstad.

Klokka 19.15 holdt trener Giorgos Donis pressekonferanse i katakombene på Santiago Bernabéu. Tre kvarter seinere fikk Zahid og lagkameratene trene en time på gressmatta.

MEKTIG SCENE: Santiago Bernabéu i Madrid er lekestua til Cristiano Ronaldo og Sergio Ramos. Foto: NTB Scanpix
MEKTIG SCENE: Santiago Bernabéu i Madrid er lekestua til Cristiano Ronaldo og Sergio Ramos. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er her den holder til, verdens beste fotballklubb, Real Madrid. Hegemoniet er under kryssild. Men de færreste tror at Apoel har noe som helst å stille opp med i kveld.

Norskpakistaner

For Zahid er det en formidabel opptur. Han er norskpakistaner. Dette er en bakgrunn han selv snakket om i et intervju med Dagbladet for to år siden:

- Jeg har hørt om mange norskpakistanere som ikke får den samme støtten hjemmefra. Det har med kulturforskjeller å gjøre. Mange får klar beskjed om at de må konsentrere seg om skole og å bli lege, eller noe annet bra. Men mamma og pappa har alltid vært der for meg, og stilt opp på treninger og kamp, fortalte han.

Som tidligere Vålerenga-trener husker Rekdal at Zahid var «puslete i starten».

- Vi lånte ham ut til Ullensaker/Kisa. Det var et bra trekk. Da han kom tilbake, var han mer pågående og aktiv. Han krevde mer av de andre og deltok mer selv, forteller han.

Høydepunkt

Selv om det bare er i overkant av én million fastboende på Kypros, har Apoel markert seg i Europa de siste åra. Høydepunktet er kvartfinale mot Real Madrid i 2012. Totalt har klubben spilt 190 kamper i de ulike europacupene.

Etter det Dagbladet forstår fikk Vålerenga ti millioner kroner for Zahid. Han debuterte for sin nye klubb lørdag, da Nea Salamina ble slått 4-1.

- Det var en overgang som måtte komme. Det var helt tydelig at Ghayas ville ut, sier Dagbladets fotballkommentator, Morten Pedersen.

- Hans høyeste nivå er konkurransedyktig langt utover Eliteserien. Men for å bli så god som han kan bli, må han løfte blikket. Ikke bare på fotballbanen, men også utenfor. Han må bli mer sosial og utadvendt.

Vondt

Pedersen har selv sittet ringside GSP Stadion i Nikosia, hjemmebanen til Apoel.

- En vanvittig stemning, påpeker han. Men det er også en arena hvor det kan være vondt å være. Det fikk Rosenborg erfare i fjor høst.

Hjemmelaget brukte alle skitne triks i boka foran høylytte og fanatiske supportere. Baller ble sparket vekk.

MÅLJEGER: Ghayas Zahid har vært blant Vålerengas beste spillere de siste åra. Nå har han søkt lykken på Kypros. Foto: NTB scanpix
MÅLJEGER: Ghayas Zahid har vært blant Vålerengas beste spillere de siste åra. Nå har han søkt lykken på Kypros. Foto: NTB scanpix Vis mer

Trener Kåre Ingebrigtsen hevder det til og med kom drapstrusler fra nabobenken.

- De visste hvor vi bodde og skulle komme å ta livet av oss, fortalte han til Viasport.

John Arne Riise spilte i Apoel fra 2014 til 2015. Da klubben kvalifiserte seg til årets Champions League, rykket han ut på Twitter:

- Godt gjort, gutter!

Steg opp

- Ghayas ønsker å ha ballen i beina hele tida. Sånn sett passer det veldig fint å komme til Apoel, sier Pedersen.

- Det er et steg opp. Og jeg håper han får ut det som bor i ham. Potensialet er veldig, veldig stort.

Zahid har spilt mot Real Madrid én gang tidligere. Det skjedde for Vålerenga i en treningskamp i 2015.

- Oppgjøret endte 0–0 og vi var gode. De ga ikke alt, det gjorde vi. Det viser at det er mulig å gjøre det bra mot de beste, sier Rekdal.

For Real Madrid er Ronaldo tilbake igjen etter fem kampers karantene. Den fikk han etter å ha dyttet til dommeren i supercupfinalen mot Barcelona i august.

Skal vi si at Zahid og co. møter en sulten løve som nettopp har sluppet ut av bur?

Også Borussia Dortmund og Tottenham er i gruppa.