Norge - Romania 2-2

Rekdal reagerer: - Sjokkerende

Forstår ikke hvordan Norge nok en gang kunne kaste bort seieren: - Vi lot Romania komme gratis inn i 16-meteren på slutten.

REAGERER: - Du følte at vi ga det bort igjen, sier Kjetil Rekdal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
REAGERER: - Du følte at vi ga det bort igjen, sier Kjetil Rekdal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer
  • Norge - Romania 2-2

ULLEVAAL (Dagbladet): Norge har satt seg selv i en vanskelig situasjon i EM-kvaliken etter 2-2 mot Romania i går. Laget hadde seieren i sin hule hånd. Men på samme måte som mot Sverige i mars: I sluttfasen raknet omtrent alt.

- Det er sjokkerende at det skjer igjen, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.

- Norge ledet 2-0, men nok en gang havnet de i en ustrukturert periode. Jeg hadde litt mer forståelse for at det skjedde mot Sverige. Sverige skapte sjanser på oss i utgangspunktet, det gjorde ikke Romania. Vi lot dem komme gratis inn i 16-meteren på slutten.

Fotballeksperten fortsetter:

- Du så det skjedde. Og du følte at nå ga vi det bort igjen. Spillerne blir jo selvfølgelig slitne, og det kan være grunnen til at de ikke klarte å holde avstandene. Men det virket som om halve laget ville fram å score mål, mens den andre halvparten ville dekke eget mål.

SKUFFET: Martin Ødegaard og Norge kunne hatt mye mer å juble for hvis laget hadde holdt hodet kaldt i sluttfasen. Ødegaard var for øvrig Norges beste spiller. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKUFFET: Martin Ødegaard og Norge kunne hatt mye mer å juble for hvis laget hadde holdt hodet kaldt i sluttfasen. Ødegaard var for øvrig Norges beste spiller. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Norge ledet 2-0 fram til det gjensto 14 minutter. Med tre poeng ville situasjonen sett annerledes ut i gruppa. For ikke å snakke om hvis laget også hadde holdt på 2-0-ledelsen mot Sverige. Men to scoringer av Claudiu Keseru sørget for andre uavgjort på rad.

Norge ligger nest sist med to poeng etter tre kamper. Spania og Sverige - som topper gruppa - har henholdsvis ni og sju poeng. De to beste lagene går til EM-sluttspillet.

- Sånn jeg forsto Lars Lagerbäck på pressekonferansen etter kampen, ropte han inn beskjeder, men fikk ikke den responsen han ville ha. På forhånd hadde de sikkert også snakket om hva de skulle gjøre i visse situasjoner, påpeker Rekdal.

- Hvis det er sånn at spillerne ikke responderte på beskjeder i sluttfasen, blir jeg overrasket. Da er det mangel på disiplin. Eller så er det mangel på forståelse av hvordan du skal ta hjem en kamp på slutten.

Han fortsetter:

- På cornermålet til Romania sto hele laget og så på. Nå som vi spiller på et høyere nivå enn i Nations League, blir du straffet for sånne ting. Men igjen: Jeg er overrasket over at vi opplevde det samme som mot Sverige. Jeg har litt større forståelse for at det skjedde mot Sverige. De skapte sjanser gjennom hele kampen. Romania var ikke i nærheten av å ha en målsjanse før på slutten.

- Hva tenker du om Norges sjanser i gruppa nå?

- Vi ledet 2-0, og dermed var det mye positivt som rant ut i sanden. Situasjonen kunne sett fantastisk ut med to hjemmeseire over Sverige og Romania. Nå har vi kommet skikkelig på hælene.

Rekdal fortsetter:

- Nå må vi vinne mot Færøyene på mandag. Taper vi, er det bare en mikroskopisk teori igjen. Vi må slå Færøyene og Malta i de to neste kampene. Deretter må vi ha minst fire poeng i bortekampene mot Romania og Sverige, kanskje seks. Og det er ikke umulig. Vi er ikke slått ut ennå, presiserer han.

På direktesendingen til TV 2 etter kampen var fotballekspert Jesper Mathisen kritisk til noen av disposisjonene på benken.

ROTET DET BORT: Norge lå an til å ta tre poeng på Ullevaal, men det endte 2-2 mot Romania. Joshua King mener at Norge var for snille med motstanderen. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

- Det er lett å være etterpåklok. Men vi snakket om dette også etter Sverige-kampen: Hvorfor legger man ikke opp til en femmer på midten? Da blir man vanskeligere å spille igjennom. Backrekka får en enklere jobb, sa Mathisen.

- Norge var om ikke i total oppløsning, så i ganske mye større oppløsning enn i starten av kampen. Det er skremmende å se gang på gang. OK, det er vanskelig å gi beskjeder fra linja. Men hvorfor er ikke dette blitt snakket om på forhånd? Du må vel kunne gi en enkel beskjed: «Ned i femmer på midten.» Så blir du vanskeligere å score på.

- SPILTE UTEN HODE: Landslagssjef Lars Lagerbäck likte ikke det han så av Norge det siste kvarteret av kampen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- SPILTE UTEN HODE: Landslagssjef Lars Lagerbäck likte ikke det han så av Norge det siste kvarteret av kampen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Etter å ha sovet på det skriver Mathisen på Twitter i dag:

«Nok en gang skuffer det norske laget mot slutten av en ekstremt viktig kamp. Passivt på banen og passivt fra benken, i en kamp vi hadde full kontroll veldig lenge. Mot Sverige kom Kamara inn som kant (72) og Sørloth (88). I går kom Kamara inn (84), og det var vårt eneste bytte.»

Lars Lagerbäck var svært skuffet etter kampen og har knapt vært borti maken med noen andre lag. På en pressekonferanse lørdag sa han:

- Jeg kan bare huske et par kamper som har føltes like sure etter å ha sett på spill og sjanser. Jeg skal ikke bortforklare, for vi er ikke bra nok. Men det var nærmere 4-0 enn 2-2.

Han legger ikke skylda på noen:

- Vi må se oss selv i speilet. Kampen varer i 90 minutter, så enkelt er det.

PS: Norge kan også gå til EM-sluttspillet gjennom playoff i Nations League. Denne spilles i mars neste år.

EM-KVALIK
Spania33008-29
Sverige32108-47
Romania31117-54
Malta31022-63
Norge30216-72
Færøyene30033-100