Martin Ødegaard under press:

Rekdal slår tilbake

- Det er mange som tror at jeg har noe imot Martin Ødegaard. Men det har jeg definitivt ikke. Men jeg vil se mer av pasningen han hadde mot Tyrkia på overtid.

KLAR TIL KAMP: Martin Ødegaard. Foto: Annika Byrde / NTB
KLAR TIL KAMP: Martin Ødegaard. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
  • Norge - Montenegro, kl. 20.45 på TV 2

ULLEVAAL (Dagbladet): Oslo har ligget badet i høstsol mandag. På Ullevaal er gresset grønt. Og for første gang på to år vil stadion være fylt opp under en landskamp.

Nå er resten opp til kaptein Martin Ødegaard (22) og co. Med seier over Montenegro i kveld vil Norge være et skritt nærmere Qatar-VM neste år.

Fredag kveld måtte Ødegaard nok en gang tåle kritikk av HamKam-boss Kjetil Rekdal på VG TV. Denne gang var det etter 1-1-resultatet mot Tyrkia. Og det er nesten blitt en vane.

Overfor Dagbladet forklarer Rekdal hvordan han ser på Ødegaards rolle på landslaget.

HAMKAM-BOSS: Kjetil Rekdal. Foto: Geir Olsen / NTB
HAMKAM-BOSS: Kjetil Rekdal. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Det er mange som tror at jeg har noe imot Martin Ødegaard. Men det har jeg definitivt ikke. Langt ifra!

Men:

- Jeg synes han har vært anonym for Norge. Han har mer inne enn det han får vist. Jeg ville hatt ham til å ta flere sjanser framover. Han spiller for mye på det trygge og safe.

Rekdal påpeker:

- Mot Tyrkia hadde han en fantastisk pasning på overtid til Mohamed Elyounoussi, som burde ha scoret. Jeg vil se sånne ting fra Ødegaard oftere. Det har han ferdigheter til.

Da Solbakken fikk spørsmål om Rekdals Ødegaard-kritikk på en pressekonferanse lørdag, svarte han:

- For meg er han en deilig blanding av det å være playmaker og en hardtarbeidende midtbanespiller. Hvis lista er der at det skal være assist og mål i hver kamp, da vil de aller fleste rive.

FORSVARER ØDEGAARD: Landslagstrener Ståle Solbakken. Foto: Annika Byrde / NTB
FORSVARER ØDEGAARD: Landslagstrener Ståle Solbakken. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Rekdal følger Solbakken. Men fordi ingen andre på landslaget har Ødegaards kreative egenskaper, vil han se disse blomstre i kamp.

- Han jobber som en galeislave for laget. Det kan du ikke ta fra ham. Jeg følger Ståle på at han løper mest av alle. Han er pliktoppfyllende og legger ned en vanvittig innsats. Men ferdighetsmessig har han mer å komme med. Det er det jeg etterlyser.

Etter Rekdals mening spilte Ødegaard sist en god landskamp mot Sverige på Friends Arena 8. september 2019. Den gang endte det 1-1. Stefan Johansen scoret for Norge, mens Ødegaard hadde assist.

NORSK JUBEL: Kjetil Rekdal er imponert over det Martin Ødegaard gjorde på Friends Arena i 2019. Her feirer han 1-1-scoringen mot Sverige sammen med Stefan Johansen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NORSK JUBEL: Kjetil Rekdal er imponert over det Martin Ødegaard gjorde på Friends Arena i 2019. Her feirer han 1-1-scoringen mot Sverige sammen med Stefan Johansen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Jeg forventer ikke at han skal ha mål og målgivende i hver kamp. Det er umulig. Men jeg har håp og tro om at han kan være mer matchavgjørende for Norge enn han har vært, sier Rekdal.

- For meg er de beste spillerne de som står fram når kampen er tett og sørger for at det blir 2-1 i stedet for 1-1. Jeg etterlyser sluttprodukt hos Ødegaard, det som blir utslagsgivende for kamper.

HamKam-bossen fortsetter:

- Med all respekt for Morten Thorsby: Du kan ikke forvente at han skal dra av en mann og sette i gang pasninger jevnt og trutt. Han er en annen type spiller enn Ødegaard. Men du har en forventning om at Martin skal gjøre det. Han har nivået inne. Men av en eller annen grunn ser du lite av det på landslaget.

PLAYMAKER: Landslagstrener Ståle Solbakken forstår ikke kritikken mot Martin Ødegaard. Video: NTB Vis mer

Rekdal viser til kamper i Real Sociedad og Arsenal der han mener Ødegaard har vært fantastisk.

- Har han for dårlige lagkamerater rundt seg på landslaget?

- Det er en farlig ytring. De beste spillerne finner seg til rette uansett, og klarer å finne rom og plass. De får brukt ferdighetene sine til å utrette tellende ting - uavhengig av lagkameratene.

Rekdal håper at stabiliteten rundt klubbsituasjonen kan gjøre 22-åringen godt.

- Det handler om å slippe seg løs, orientere seg framover, søke etter gjennombruddspasninger eller avslutninger selv - og prøve å være litt mer rett på mål. Og da tenker jeg blant annet på pasningen som den til Elyounoussi mot Tyrkia. Han må få til dette tre-fire ganger i løpet av en kamp, og ikke bare én eller null ganger.

Ståle Solbakken peker på et eksempel der han mener Ødegaard var god, i 1-1-kampen mot Nederland i september.

- Vi hadde ballen 35 prosent og Nederland hadde den 65 prosent. Men han vil aldri få ros for å stenge av Nederlands venstreside helt. De hadde ikke én avslutning etter angrep fra den sida. Og med en debutant bak seg i Marcus Holmgren Pedersen, så vil Martin aldri få den kreditten som for eksempel Thorsby får for kvalitetene boks-til-boks og for førsteforsvarsjobben.

FYLLES OPP: Ullevaal stadion tar 27 200 tilskuere. I kveld vil det være fullsatt. Foto: Hans Arne Vedlog
FYLLES OPP: Ullevaal stadion tar 27 200 tilskuere. I kveld vil det være fullsatt. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Så får vi se hvordan det går mot Montenegro i kveld. Ullevaal er dekket til fest. Begge lag må vinne.

- Dette er de beste øyeblikkene for en fotballspiller, sier Rekdal om flomlyset og koket som venter på nasjonalarenaen.

- Det er bare å glede seg over et fullsatt og entusiastisk Ullevaal som er sulteforet på seier og gode opplevelser. Vi har mye å spille for i kveld.

VÅTT: Russiske Jevgenij Evnevish har en tøff dag på jobben i Moskva. Video: Match TV / Rødt Kort Vis mer

Gruppevinneren går direkte til VM-sluttspillet. Laget nummer to må ut i playoff.

- Hvis vi vinner - og jeg er ganske sikker på at vi slår Latvia i neste kamp - så spiller vi om direkte VM-plass mot Nederland i november. Det hadde vært fantastisk artig å få den muligheten, sier Rekdal.

- Veldig ofte må vi ut med matematiske regnestykker tidlig i kvalikene. Etter sju kamper har vi faktisk muligheten til å vinne gruppa. Det er kjempepositivt.

Avspark: Klokka 20.45.

VM-KVALIK

Nederland751123-616
Norge742113-614
Tyrkia733117-1412
Montenegro732211-911
Latvia71247-115
Gibraltar70073-280

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer