Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rekdal spår ny norsk Europa-fiasko

Tror ikke noen kommer til gruppespill.

FOR SMÅ FOR EUROPA: På 90-tallet banket de AC Milan og Real Madrid. I fjor ble Jonas Svensson og Rosenborg snytt for en plass i Europa League av ukjente Larnaca fra Kypros. Foto: Petros Karadjias/AP/NTB scanpix
FOR SMÅ FOR EUROPA: På 90-tallet banket de AC Milan og Real Madrid. I fjor ble Jonas Svensson og Rosenborg snytt for en plass i Europa League av ukjente Larnaca fra Kypros. Foto: Petros Karadjias/AP/NTB scanpix Vis mer

I kveld har Molde besøk av Ventspils i 2. kvalikrunde til Champions League. Da Rosenborg møtte latvierne i 2003, ble laget omtalt som «Ventepils» av seierssikre trøndere — og resultatet ble da også 10-1 over to kamper.

Kjetil Rekdal tror at en norsk seriemester også i 2012 vil slå ut Ventspils uten altfor store problemer. Men så mye lenger tror ikke Aalesund-treneren Molde kommer. Og Rekdal er heller ikke optimistisk på de andre norske lagenes vegne. Det vil si hans eget Aalesund, samt Rosenborg og Tromsø. Stabæk er som kjent ute allerede.

- Jeg tror ikke noen norske lag kommer til gruppespill i europacupene i år heller. Jeg håper, selvfølgelig, men jeg tror det ikke, sier han til Dagbladet.

Høye mål Fotballforbundets målsetting, vedtatt på fotballtinget i mars, er at 1-2 norske lag skal komme til gruppespill — hver sesong. Det skal gjøre at Norge klatrer fra 26. plassen på europarankingen på klubblag. Innen 2015 skal Norge være oppe på 20.-plass. På sikt skal Norge inn blant de 12 beste.

Men hvis Rekdals dystre spådom slår til, kommer Norge i stedet til å falle ytterligere. Rankingen er nemlig basert på europacupresultatene de fem siste sesongene. Og sesongen som nå strykes for Norge, er sesongen der Rosenborg for siste gang var i gruppespill i Champions League — og til overmål slo Valencia to ganger.

- Jeg vet ikke engang hvilke målsettinger fotballforbundet har, erkjenner Rekdal.

Store utfordringer Rekdal understreker samtidig at han synes det er viktig at norske lag hevder seg i Europa. Men han føler forutsetningene ikke er til stede.

- Kvalifiseringa kommer midt i den tøffeste perioden i seriespillet. Og faktum er at ingen norske lag per i dag, på grunn av den økonomiske situasjonen, har brede nok staller til å takle den tøffe kampbelastninga. Og da blir det sånn at seriespillet får førsteprioritet, fastslår han.

- Dessuten er det et problem at vi ikke har en stabil topp. Det er stort sett forskjellige lag som prøver seg i europacup hvert år. Og så er det åtte-ni måneder, og to overgangsvindu, fra man kvalifiserer seg til man skal begynne å spille kamper. Har man gjort det godt, mister man gjerne gode spillere. Så det er ingen tvil om at norsk fotball har utfordringer med tanke på å skape resultater i Europa, understreker Rekdal.

- Hva skal til for at Norge igjen klatrer på klubbrankingen?

DYSTRE SPÅDOMMER: Kjetil Rekdal tror ikke Aalesund kommer til europeisk gruppespill, og levner heller ikke Molde, Rosenborg eller Tromsø de store sjansene. Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB scanpix
DYSTRE SPÅDOMMER: Kjetil Rekdal tror ikke Aalesund kommer til europeisk gruppespill, og levner heller ikke Molde, Rosenborg eller Tromsø de store sjansene. Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB scanpix Vis mer

- Da må de lagene som naturlig har de største ressursgrunnlagene, det vil si storbylagene, begynne å prestere stabilt over tid. En liten klubb som Aalesund kan ikke dra lasset. Vi kan være med av og til, men det er klubber som Rosenborg, Brann, Vålerenga og Viking som må sørge for at Norge klatrer.

Stoler på farta Molde-trener Ole Gunnar Solskjær føler i hvert fall hans lag stiller godt forberedt til kampene mot Ventspils.

- Vi har sett dem, både live og på video. Men vi vet jo ikke hvilket nivå de spiller mot, så det er vanskelig å vurdere dem før vi har møtt dem, sier Solskjær.

At Molde starter hjemme, ser han på som en fordel.

- Vi har så mye fart i laget, og det vil være uvurderlig på bortebane hvis vi har med oss en ledelse fra hjemmekampen, fastslår Solskjær.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media