RINGSIDE: Kjetil Rekdal fulgte Rosenborgs trening på Estadio Anoeta i går kveld. Stadion har en kapasitet på 32 000 tilskuere. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
RINGSIDE: Kjetil Rekdal fulgte Rosenborgs trening på Estadio Anoeta i går kveld. Stadion har en kapasitet på 32 000 tilskuere. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

Kjetil Rekdal og norsk fotball

Rekdal stemplet Vålerenga som fiasko: - Jeg har ikke kritisert Ronny

- Jeg har kritisert prestasjonene til Vålerenga, sier fotballeksperten. I kveld følger han Rosenborg i et San Sebastian som dirrer av forventning i Europa League.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Real Sociedad - Rosenborg, på Max klokka 21.05

SAN SEBASTIAN (Dagbladet): Kjetil Rekdal (48) er på plass i San Sebastian i Spania. Sammen med Asbjørn Myhre kommenterer han kveldens kamp mellom Real Sociedad og Rosenborg i Europa League.

Kampen starter klokka 21.05 og vises på Max. I går kveld fulgte den tidligere Vålerenga-treneren Rosenborgs trening på Estadio Anoeta. Han fikk se spillere som fryder seg over å være på den europeiske storscenen. Kontrastene til Vålerenga kunne knapt vært større akkurat nå.

Åpningen av ny stadion på Valle søndag ble aldri en fest - på banen. Sarpsborg var bedre i alt og vant 2-1.

– Du hører hvor skuffet publikum er. De har ikke levert til fest, sa Rekdal på Eurosport, en sak du kan se her.

- Høydepunktet i sesongen blir cupfinale og at de har åpnet stadionet. Seriespillet er en regelrett fiasko vil jeg påstå når de har satset så stort som de gjorde før sesongen og ligger der de ligger etter 20 serierunder.

Filosofi

I en samtale med Dagbladet forteller Rekdal at han ikke synes det er problematisk å uttale seg om gamleklubben.

På sosiale medier er det blitt antydet at han har behov for å «vaske sine hender» etter det som særlig ble et problematisk sisteår i Vålerenga. Her forteller Rekdal hva som er filosofien når han som ekspert kommenterer Vålerenga og andre lag på TV:

- Jeg prøver å fortelle det jeg ser, uavhengig av hvilke klubber som spiller. Enten det er Rosenborg, Brann eller Vålerenga. Det er min oppriktige mening, uavhengig av om jeg har jobbet der eller der før. Så vil det alltid være tilfeller av grenseland, der noen føler «du er kritisk fordi at ...» eller «du er positiv fordi at ...»

EKSPERT: Mange har satt pris på Kjetil Rekdals ærlighet om norsk fotball. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
EKSPERT: Mange har satt pris på Kjetil Rekdals ærlighet om norsk fotball. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

Rekdal fortsetter:

- Jeg prøver å være så oppriktig, presis og ærlig som mulig. Jeg prøver å formidle det jeg ser av en fotballkamp. At det er noen som reagerer på det ene eller det andre får jeg ikke gjort noe med. Jeg har fått gode tilbakemeldinger, så det ser jeg ikke på som en stor utfordring.

Fokus på prestasjoner

- Du jobbet i en periode sammen med Ronny Deila. Du synes ikke det problematisk å si det du gjorde om Vålerenga?

- Jeg har ikke kritisert Ronny. Jeg har kritisert prestasjonene til Vålerenga. Jeg har ikke gått på verken trenere eller spillere, og sagt at den spilleren er dårlig, eller den treneren er dårlig. Jeg konsentrerer meg om prestasjonene - om det er bra eller dårlig - og det gjør jeg egentlig med alle. Hvis du går gjennom hele sesongen, har jeg aldri sagt at den treneren eller spilleren har gjort noen gærent. Jeg har snakket om forventninger og prestasjoner, og tror jeg bør ha god samvittighet.

Rekdal legger ikke skjul på at han trives i jobben. Det er heller ingen hemmelighet at mange TV-seere setter pris på ærligheten hans.

Der Norges Fotballforbund og tidligere landslagstrener Per-Mathias Høgmo malte seg opp i et hjørne - om at alt var såre vel - kom Rekdal inn og satte skapet på plass.

Topp seg

Det toppet seg etter 0-1 tapet for Aserbajdsjan i oktober i fjor. Etterpå valgte Høgmo blant annet å fokusere på at det hadde vært en «smooth hjemreise». Dette skjedde samtidig som Fotball-Norge sto i brann etter den bunnløse fiaskoen i Baku.

Og på ny har det toppet seg med landslaget. 0-6-tapet for Tyskland 4. september var som en fotballens skrekkfilm. På kommentatorplass satt Rekdal og gremmet seg, på samme måte som flere hundre tusen nordmenn.

- Hadde Tyskland villet, kunne det blitt både 8-0 og 9-0. Du blir skremt når du ser at forskjellen er så stor. Både ferdighetsmessig, kollektivt, taktisk og fysisk - vi var underlegne på alle fronter. I storhetstida så du at Norge hadde fortrinn. Vi hadde et godt kollektiv, vi hadde løpskraft, vi hadde fysikk, vi hadde ærgjerrighet. Men nå er vi bak på alt. Det er bekymringsverdig for norsk fotball.

- Hva tenker du om debatten rundt toppfotballsjef Nils Johan Semb?

- Jeg synes den er snever. Det er ikke én person som har skyld i eller ansvaret for at norsk fotball sliter. Vi må se på hele Fotball-Norge, hva spillerne gjør fra de er seks år og fram til sluttproduktet som er Eliteserien eller landslaget. Det er gapet mellom der som er utfordringen og ikke enkeltpersoner.

Vil tilbake

Selv om han trives i TV-jobben, legger ikke Rekdal skjul på at han vil tilbake i manesjen.

- Får vi se deg som trener igjen?

- Ja, det tror jeg. Det kunne jeg blitt mange ganger, men jeg har ikke noe stress med det. Jeg har forpliktet meg selv til å ta en periode nå der jeg får ting litt på avstand. De fire åra i Vålerenga var et råkjør med kutt og beintøffe personalbeslutninger som naturligvis setter sine spor. Jeg har bare godt av å få ting på avstand i en periode, så får vi se om de riktige tingene dukker opp.

Rekdal fortsetter:

- Alle vet at jeg har gode kontakter i utlandet. Men jeg kan ikke ta med familien på korttidsprosjekter. Det må være ordnede forhold med en god plan. Som jeg sa da jeg sluttet i Vålerenga i januar: Jeg hadde et sånt alternativ, men det kom for kort innpå. Jeg hadde ikke den energien og driven som trengs når du kommer inn i en ny klubb.

Selvtillit

Men i kveld er norske øyne rettet mot Rosenborg. Laget møter et Real Sociedad som har fått en knallstart i den spanske serien. Sammen med Barcelona er de det eneste laget som har full pott etter tre kamper.

San Sebastian koker av forventninger til kveldens kamp. Men Rekdal mener Rosenborg har noe å fare med.

- Laget har selvtillit. De holdt nullen borte mot både Celtic og Ajax. Det viser at de kan klare det. Men de må kombinere spillet. Hvis de bare skal forsvare seg, kommer de til å slippe inn mål til slutt. De er nødt til å ha et godt forsvarsspill. Og det har de bevist at de kan ha.

Han fortsetter:

- Så handler det om å ha noen giftige kontringer innimellom. Du må klare å ha ballen i perioder. Hvis du får en possession på 70-30, eller 75-25, er det tungt å være fotballspiller. Du må ha følelsen av at du kan få til noe med ballen–bygge opp spillet bakfra, vende spillet, få med backer, og så videre.

Kampstart: Klokka 21.05.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer