Rekdal tror Bibiana (28) får spillernes respekt

Kvinnelig proffdommer i tysk toppfotball.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Bibiana Steinhaus er 28 år, politibetjent og den første kvinnen som får status som profesjonell fotballdommer. Kommende sesong skal hun blant annet dømme Kjetil Rekdals Kaiserslautern i 2. Bundsliga - det nest høyeste nivået i tysk fotball.

I mannlige fotballkretser er kvinnefotball stadig gjenstand for morsomheter. Men Rekdal tror ikke det vil bli noe problem for Steinhaus å bli akseptert.

- Å få en kvinnelig dommer har jeg faktisk ingen problemer med. Hun er blitt vurdert som god nok til å dømme på vårt nivå, og er sikkert ikke noe dårligere enn de mannlige, sier Rekdal til Dagbladet.no.

Må framtvinge respekt

Han tror likevel det vil bli spesielt for mange av spillerne å bli dømt av en kvinne.

- Det nok bli en litt annen atmosfære på banen, når man får et annet kjønn å forholde seg til. Det kan nok bli litt rart og uvant. Men det viktigste er at hun som dommer klarer å framtvinge respekt på banen. Der kan hun få et problem, hvis det blir harde tak. Mannlig toppfotball er alltid blitt dømt av mannlige, og det kan fort bli litt konservativt, tror Rekdal.

Selv mener Kaiserslautern-treneren at det ville vært uproblematisk om han i sin aktive karriere hadde blitt dømt av en kvinne.

Skulle noen av spillerne hans mene det motsatte vil de få høre det.

KVINNE I MANNSBASTION:Bibiana Steinhaus har en del negative erfaringer fra å dømme herrekamper i lavere divisjoner, men tror det blir bedre når hun nå skal dømme kamper i 2. Bundesliga, der blant annet Kjetil Rekdals klubb Kaiserslautern holder til. Foto: Alex Grimm/REUTERS/SCANPIX
KVINNE I MANNSBASTION:Bibiana Steinhaus har en del negative erfaringer fra å dømme herrekamper i lavere divisjoner, men tror det blir bedre når hun nå skal dømme kamper i 2. Bundesliga, der blant annet Kjetil Rekdals klubb Kaiserslautern holder til. Foto: Alex Grimm/REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Da vil jeg si at de skal konsentrere seg om det de selv skal gjøre, og ingenting annet. Man vinner ikke kamper ved å gnåle på dommeren. Den dagen hun dømmer Kaiserslautern er det helt problemfritt, sier Rekdal.

Har fått huden full

Selv har Steinhaus opplevd å få hard medfart når hun har dømt i de lavere divisjonene.

- Jeg har en del negative erfaringer. Jeg har aldri blitt fysisk angrepet, men flere gang fått huden full verbalt, sa Steinhaus.

Hun tror og håper at oppførselen er annerledes litt høyere opp i divisjonssystemet. Det tror Rekdal også.

- Oppførselen er nok bedre her. På dette nivået blir hvert spark på ballen analysert og kringkastet, og spillerne mer fokusert på det de skal gjøre. Men det kan koke over av og til, det er menneskelig, sier han.

- Hvis hun gjør en feil, tror du det vil bli lagt ekstra merke til?

- Det kan hende, men det blir feil fokus. Det gjøres feil av verdens beste dommere også, sier Rekdal.

Rekdal tror Bibiana (28) får spillernes respekt
REKA ER POSITIV:</B> Kjetil Rekdal tror atmosfæren på banen kan bli litt annerledes når en kvinne dømmer, men har ingen problemer med at Bibiana Steinhaus skal dømme hans lag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer