Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rekdal tror på hegemoniskifte

Med seier på Lerkendal søndag kveld, kan Molde dytte Rosenborg ned fra tronen i flere år framover, tror Kjetil Rekdal.

TOK FØRSTE STIKK: Erling Moe og Molde knuste Rosenborg 3-0 på Aker stadion i vår. Søndag kveld møtes de igjen. Foran oppgjøret på Lerkendal skiller det 15 poeng mellom lagene. Med seier vil Molde ta en nytt solid steg mot seriegull, mens de samtidig sannsynligvis vil knuse RBKs håp om Europa-spill i 2020. Foto: NTB/Scanpix
TOK FØRSTE STIKK: Erling Moe og Molde knuste Rosenborg 3-0 på Aker stadion i vår. Søndag kveld møtes de igjen. Foran oppgjøret på Lerkendal skiller det 15 poeng mellom lagene. Med seier vil Molde ta en nytt solid steg mot seriegull, mens de samtidig sannsynligvis vil knuse RBKs håp om Europa-spill i 2020. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Mens Molde styrer mot sitt fjerde seriegull dette tiåret, sliter erkerivalene fra Trondheim tungt. For øyeblikket skiller det 15 poeng mellom de to, etter at Kristiansund sørget for at Eirik Hornelands menn bare fikk med seg ett poeng fra Nordmøre forrige helg. Samtidig slo Molde Hornelands gamleklubb Haugesund hjemme på Aker Stadion.

Søndag kveld møtes de to på Lerkendal, og med seier der tar Erling Moe og Molde nok et kjempesteg mot seriegullet.

Samtidig kan Molde være med på å sørge for at Rosenborgs Europa-ambisjoner seiler akterut.

Det vil i så fall bety drastiske fall i inntekter for trønderne, mens Molde ser ut til å sikre seg en plass i Champions League-kvalifiseringa neste sommer.

Det gir også en enklere vei inn i Europaligaen, skulle Champions League-kvalifiseringa bli for tøff.

Eurosport-ekspert Kjetil Rekdal tror det nå går mot et troneskifte i norsk fotball, og at det kan være lenge til vi ser en ny RBK-dominans som vi har sett de siste fem åra.

- Om man tenker dagens situasjon med Moldes tropp som er ung og har et bra utviklingspotensial, kan det absolutt gå mot det. Rosenborg har et lag som har vært suverene i mange år, og hvor pila kanskje peker nedover. Samtidig er det naturlig at fotballen går i epoker, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.

- Elleveren til RBK er eldre enn Moldes. I Molde har de flere år foran seg sammen i klubben. Repertoaret i Molde-laget er også høyere, noe man ser i hver lagdel, legger han til.

Tøft om pengene blir borte

Det mye omtalte generasjonsskiftet Rosenborg nå etter hvert tvinges inn i, mener Rekdal vil få seg et solid skudd for baugen om trønderne misser medalje og muligheten til å kvalifisere seg til Europaligaen neste sesongen.

- Rosenborg tjente 100 millioner kroner på Europaligaen i år. Om det blir borte vil det naturlig nok sette sine spor i ressursene til klubben med et generasjonsskifte, sier Rekdal.

Skulle Odd vinne cupen, og ta 3.-plassen i Eliteserien, holder det likevel med 4.-plass for Horneland & Co.

- Medaljekampen er ikke over. De har fortsatt muligheten. Men realiteten er at Molde har en bredere stall, og hvis økonomien blir utfordrende for RBK får de ikke satt fart på utviklinga. Molde skal ut i Europa, og MFK har et mye bedre perspektiv nå, understreker Rekdal.

Den tidligere topptreneren påpeker at Molde har vært igjennom mye av det samme som Rosenborg nå går igjennom, eller skal igjennom. Da Tor Ole Skullerud tok laget til både cup- og seriegull for fem år siden, forsvant de fleste profilene etter sesongen eller i løpet av sesongen etter. Her kan landslagsprofiler som Ørjan Håskjold Nyland, Martin Linnes, Even Hovland nevnes.

I tillegg forsvant Fredrik Gulbrandsen og Mohamed Elyounoussi året etter.

Likevel var Molde med og kjempet, selv om Rosenborg tidvis var håpløst langt foran. Foruten fiaskosesongen i 2016, hvor europacupplassen røk i siste serierunde, tok Molde sølv i både 2017 og 2018. Til tross for store utskiftinger, skryter Rekdal av måten klubben taklet overgangen på.

- Da Molde var på sitt aller beste ble de fleste solgt. Det laget som vant «The Double» i 2014, var det ikke mange igjen av i sesongene etter. Molde måtte bygge opp en ny stall, og har vært med og kjempa likevel. Klubben har alltid tenkt et steg fram, sier Rekdal, og drar fram eksemplet med Erling Braut Haalands herjinger i Eliteserien i fjor:

- Før de visste at Haaland skulle ut i fjor, hadde de allerede henta inn Leke James på våren. De jobber på en ekstremt bra måte. De har hentet inn Tobias Christensen som kommer til å bli en veldig god og viktig spiller de neste åra. Molde har vært flinkere til å bygge seg opp igjen når de har måtte selge spillere, sier Rekdal.

- Fortsatt den største klubben

Dette er også en faktor som gjør at Rekdal tror RBK kan «seile akterut».

- Alt dette gjør at Rosenborg kommer litt bakpå. Rosenborg er fortsatt den største klubben, og har kanskje det største inntektspotensialet. Men det kan bli tøft om Molde får et gap. Om MFK klarer å beholde stallen sin eller forsterke den, kan det fort skje, forklarer Eurosport-eksperten.

Selv om han er skråsikker på Molde-gull i år, håper han overraskelseslaget Bodø/Glimt kan være med helt inn, selv om det nå skiller sju poeng mellom nummer en og to på tabellen.

Skulle Glimt ta innpå Molde, kan vi få en rein seriefinale mellom de to på Aker Stadion i siste serierunde 1. desember.

- Det hadde vært gøy med Glimt om de hadde vært med inn. De har vist fantastiske ting, men de har også mistet mange og gode spillere. Samtidig har de kanskje sikret seg en god økonomi og kanskje et grunnlag til å hente nye gode spillere. Jeg er mer imponert over Glimt i år enn noen andre, understreker Rekdal.

- Må gripe muligheten

Rekdal får støtte av sin ekspert-kollega, Joacim Jonsson, i Eurosport. Økonomisk kan mye ligge til rette for et troneskifte i norsk fotball, mener også han. Men om det skal bli tilfellet, må også Molde gjøre jobben er den klare beskjeden fra svensken.

- Det har vært litt tradisjon for at klubbene som har snytt RBK for seriegullet ikke evner å gripe den muligheten. Se på Brann, Stabæk og Strømsgodset, sier Jonsson til Dagbladet.

- Molde er nok den klubben som har vært nærmest å klare det, og har best forutsetninger for å tå det til. Det har vi sett tidligere, sier Joacim Jonsson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media