SØKER LOJALITET: 
Cardiff-manager Ole Gunnar Solskjær etterlyser lojalitet i spillergruppa etter hjemmetapet for Crystal Palace.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SØKER LOJALITET: Cardiff-manager Ole Gunnar Solskjær etterlyser lojalitet i spillergruppa etter hjemmetapet for Crystal Palace. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Rekdal tror Solskjærs spilleroppgjør er siste utvei

- Det er selvfølgelig kritisk.

(Dagbladet): Cardiff-manager Ole Gunnar Solskjær (40) etterlyser lojalitet i spillergruppa etter det brutale 0-3-tapet hjemme mot Crystal Palace. Han peker blant annet på spillere om ikke følger kampplanen.

Dagbladet har snakket med trenerprofilene Kjetil Rekdal, Ståle Solbakken og Henning Berg som tolker situasjonen på forskjellige måter.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal syns det er vanskelig å uttale seg om Solskjærs situasjon i Cardiff, men uttaler seg likevel på generelt grunnlag om å gå ut mot en spillergruppe.

- Det er selvfølgelig kritisk. Du vinner ikke kamper hvis ikke alle elleve jobber i samme retning. Det er viktig å få sådd inn et budskap, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.

- Media siste utvei VIF-treneren forteller at det alltid vil være noen spillere som har egne meninger, og som har et ego som er større enn kollektivet. Slike spillere må lukes ut, og det kan være noe av grunnen til at Solskjær nå går offentlig ut med uroen.

- Vi vet ikke hva som har skjedd i forkant her, eller hvor lenge det har pågått. Jeg vil tro at media er siste utvei. Jeg vil tro at han har jobbet hardt i gruppa for å få det til å bli et kollektiv. Det kan være siste utvei å gå ut i media for at de skal forstå alvoret, sier Rekdal.

Tidligere Blackburn-manager Henning Berg (44) føler med sin tidligere lagkamerat fra Manchester United.

- Jeg er sikker på at Ole Gunnar gjør og sier det han mener er best for Cardiff. I min korte periode i Blackburn opplevde jeg at spillerne ga alt. Dette er selvsagt forskjellig fra klubb til klubb, både da det gjelder mental innstilling og andre ting som spiller inn, sier Henning Berg til Dagbladet.

Store forskjeller Både Solskjær og Berg ble klare for nye managerjobber rundt nyttår. Berg reiste til den polske favoritten Legia Warszawa, mens Solskjær dro til Cardiff i Premier League.

- Ja, vi begge kom til nye klubber og nye spillergrupper, men det er en stor forskjell på forventningene og tabellposisjon. Jeg kom til en klubb som var i toppen som skal kjempe om gull. Ole Gunnar gikk til en klubb som sliter i bunnen. Det er en stor forskjell, og vi møter spillere med forskjellig mentalt utgangspunkt, sier Berg.

- Det er selvsagt en helt annen prosess å snu det mentale og å få et bunnlag til å bli et vinnerlag, sier Legia-manageren.

Berg opplever suksess i Polen og topper tabellen ti poeng foran Lech Poznan. Foran sluttspillet i den polske serien er laget i kjempeform.

TRENGER STØTTE: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mener Solskjær er avhengig av at alle spillerne kjemper i samme retning for å redde Cardiff fra nedrykk.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TRENGER STØTTE: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mener Solskjær er avhengig av at alle spillerne kjemper i samme retning for å redde Cardiff fra nedrykk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Kontrasten er derfor store til tidligere lagkamerat Solskjær som sliter i bunnen av Premier League.

- Det er vanskelig å sammenligne lag og ligaer fra forskjellige land. Det er to lag med forskjellige utgangspunkter. Jeg føler med Ole Gunnar og ønsker selvsagt ham lykke til, sier Berg.

Ingen dramatikk København-trener Ståle Solbakken forteller til Dagbladet at noen fotballspillere jobber hardere når de møter motgang, mens andre kapitulerer.

- Kanskje spillerne ikke er med i langtidsplanlegginga til Solskjær. Kanskje den fotballen de skal spille ikke passer vedkommende. Da kan det være at spillere reagerer slik. Mennesker reagerer forskjellig, sier Solbakken til Dagbladet.

46-åringen er usikker på hvorfor Solskjær går ut offentlig med den interne uroen i Wales-klubben, men han tror ikke det ligger noe dramatikk i å gjøre det.

- Når Ole Gunnar har tillit hos eieren så er det ikke noe dramatikk. Så lenge eieren på en måte beskytter Ole Gunnar. Han mener vel det må ut, og at han er i ferd med å ordne opp i det, sier Solbakken.

Tøff jobb Den tidligere Köln- og Wolves-manageren tror nettopp tillit er stikkordet for Solskjær selv.

TIDLIGERE BLACKBURN: Henning Berg. Foto: AP Photo/Alik Keplicz
TIDLIGERE BLACKBURN: Henning Berg. Foto: AP Photo/Alik Keplicz Vis mer

- Det er alltid hardt å være trener i en klubb som kjemper i og under streken. Så lenge eieren er med Ole Gunnar så kan dette gå bra på sikt selv om de ikke er i Premier League til neste år. Hvis han får tillit i Championship vil han få tid til å bygge et lag, sier Solbakken.

Solbakken tror Cardiff-manageren føler seg sikker på at han vil få luke ut de spillerne som ikke har tiltro til ham.

- Det er et must. Hvis du skal være leder så kan du ikke bruke spillere som er imot deg, sier Solbakken.

Må ha troen Ståle Solbakken opplevde selv intern uro i Köln, hvor en gruppe tyske spillere gjorde arbeidsdagen til en «kamp» for nordmannen. Rådet han gir til Solskjær, er å stå for det du tror på.

- Du kan ikke lede et lag og gå for mye på kompromiss med det du innerst inne tror på. Da kan du legge opp. Ole Gunnar må gjøre det han tror på banen. Han kan ikke gjøre det på andre måter, for da kan han ikke se seg selv i speilet etterpå, sier Solbakken.

Cardiff står med en fot i Championship med fem kamper igjen å spille. Derfor tror ikke Solbakken det blir noe økt press på spillerne etter uttalelsene til Solskjær.

EIERNE VIKTIGE: FC København-trener Ståle Solbakken mener tillit hos eierne er nøkkelen for Solskjær.
Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix
EIERNE VIKTIGE: FC København-trener Ståle Solbakken mener tillit hos eierne er nøkkelen for Solskjær. Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Den situasjonen Cardiff er i så kan de bare overraske. De trenger å vinne tre av de siste fem kampene. I tillegg må de da ha resultater med seg. Det gjelder bare for laget å slippe alle hemninger og legge en kampplan, og se hvor langt det rekker, sier Solbakken.