Kjetil Rekdal lar seg bekymre over tilstanden i VIF:

Rekdal ut mot Vålerenga:
– Katastrofalt

Kjetil Rekdal har trent Vålerenga i til sammen ti år over to perioder. Den nåværende fotballeksperten er bekymret over det som skjer i gamleklubben, som nå står med elleve strake kamper i Eliteserien uten seier.

TRISTE TIDER: Kjetil Rekdal er oppriktig bekymret for tilstanden i gamleklubben. Foto: NTB/Scanpix
TRISTE TIDER: Kjetil Rekdal er oppriktig bekymret for tilstanden i gamleklubben. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Lillestrøm - Vålerenga lørdag klokka 16.00

Da Vålerenga tapte for Stabæk forrige helg, møtte bare 2300 tilskuere opp på Intility Arena på Valle, ifølge tall fra Eurosport.

Lørdag venter Lillestrøm på Åråsen, kampen det kanskje svir mest å tape iløpet av en sesong.

Skulle Vålerenga gå på et tap der, vil de for alvor være med i nedrykksstriden.

Rekdal mener det er mange faktorer som har ført til at «prosjekt Deila» har mislykkes.

Matchvinneren mot Brasil i VM i 1998 synes det er synd å se at Intility Arena ikke har blitt det man hadde trodd på forhånd.

FIKK JULING: Vålerenga står med åtte strake kamper uten seier etter å ha blitt latterliggjort med 0-4-tap hjemme mot Viking. Video: Fotball Media. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Vis mer

- Det er katastrofale tall på et nytt stadion. Det skulle gi klubben et løft, også har det bare gått andre veien. Det er triste tider for VIF. Det er elendig. Intility ser ut som en spøkelsesarena, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.

- Hvorfor møter ikke folk opp på Valle?

- Det er sammensatt. Sportslige prestasjoner er en bit, også er det andre ting som ligger bak. I min tid kuttet vi kostnader til man så mannen med ljåen. Så ble det satset på nytt i 2017. Så langt har ikke det lykkes. Nå blir skuffelsen enorm.

Han mener også at klubben bør åpne seg mer. Akkurat nå er det for lite medietrøkk, sier Rekdal. Samtidig peker han på at Vålerenga kanskje er den klubben i Norge hvor det er vanskeligst å lykkes, ettersom forventningene ofte ikke gjenspeiler realiteten.

- Vålerenga må være en klubb som er mye i media. Folk må bry seg. Elsk eller hat. Klubben er ikke synlig nok sånn som ting er nå. På en annen side er det også fryktelig vanskelig. Det er så mange fundament som må bygges på plass.

- Det er ikke lett. Det er en vanskelig klubb, og forventningene er alltid høyere enn det som er realistisk, sier Rekdal, før han drar paralleller til sin egen storhetstid på Valle:

- Selv da vi tok gullet i 2005 var det mange som var misfornøyde med noe. Vant man 3-0 var man likevel misfornøyd. Man spilte ikke riktig, eller så var det ikke riktige spillere som ble brukt. Det har blitt en Vålerenga-greie å ønske at alt skulle vært bedre, påpeker han.

- Mange er lei

Noe av «sjarmen» har også forsvunnet. Det blir fort for alvorlig, påpeker 50-åringen.

- Før var det mye galgenhumor innad når man sleit, og voldsom feiring når man vant. Det virker som om mange er lei nå. Skuffelsen er større og større. Man har blitt utbrent på en måte. Ingenting er gøy lengre, sier Rekdal, som presiserer at dette er observert fra utsiden og at det er hans egne betraktninger.

KRITIKK: Vålerenga-leder Erik Espeseth smilte og pekte da han så seg selv på storskjerm. Ute på banen ble laget rundspilt. - Lite profesjonelt, sier klubblegenden Vidar Davidsen. Espeseth tar selvkritikk. Video: Fotball Media Vis mer

- Jeg vet hvor krevende dette er, legger han til.

Rekdal sammenligner gjerne sin tid med det man nå ser i VIF. Han mener hans første periode fikk momentum tidlig, og at de sammen med supporterne klarte å bygge en bølge som til slutt tok dem til seriegull. I hans andre periode gikk det imidlertid tråere.

Han peker på at interessen for Vålerenga absolutt ligger latent, men at noe må gjøres.

- Da jeg tok over i 2001 begynte vi i 1. divisjon. Det var en kritisk fase, og vi hadde rykket ned året før. Vi kom oss opp og vant cupen, også hadde vi den legendariske kampen i Vallhall hvor vi akkurat berga plassen i 2003. Sammen tok vi et steg i 2004 og ble nummer to med et fullsatt Ullevaal. Året etter kronet vi det med seriegull.

- Interessen ligger latent der, men man må presse på mange parameter for å få folk til å komme, selv om de ikke vinner hver gang.

Den meritterte treneren forteller om valgene som ble tatt etter 2006, og at klubben aldri har kommet seg helt opp på beina igjen etter det.

- På den tida var Vålerenga godt rigga, men forspranget og posisjonen ble rotet bort. Vi hadde tre år på rad med medalje, men så var det sentrale personer som skulle slutte. Det skulle ryddes opp etter Kjetil Siem og Rekdal. Da gikk det nedover. Martin (Andresen) kom til klubben, også var de i bunnstriden i 2008 og 2009. I 2010 leverte de en fantastisk sesong med nydelig fotball.

- Etter det har man dessverre ikke funnet stabiliteten, fastslår den nåværende Eurosport-eksperten.

- Skikkelig bekymra

Vålerengas fryktelige form siden 6-0-seieren over Bodø/Glimt 5. juli ser ikke ut til å snu med det første, mener Rekdal. Derfor er han ordentlig bekymra for om gamleklubben faktisk kan bevege seg mot et nedrykk.

- Det er ikke noen tendens som tilsier at de skal klatre på tabellen eller snu denne trenden. Jeg er skikkelig bekymra. Taper de siste fem rykker de rett ned, selv om jeg ikke tror det, understreker han.

Rekdal tror vinneren av derbyet mellom Vålerenga og Lillestrøm på lørdag kan puste lettet ut.

- Vinneren der vil så å si redde plassen. Jeg tror ingen av lagene rykker ned, men så lenge man ikke har fått poengene er man usikker. Det er ingen som er favoritt i den kampen, heller. Poeng er livsviktig for begge to, sier Rekdal.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Vålerenga-trener Ronny Deila svarer på kritikken fra Kjetil Rekdal. Reporter: Mathias Hagen. Foto: Nina Hansen. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet / Eurosport. Vis mer

- Må Ronny Deila gå etter sesongen?

- Jeg kan ikke bedømme det fra utsida. Resultatene er veldig svake, men det henger sammen med mange ting. Det blir litt det samme jeg tenker om Rosenborgs situasjon. Kan det laget de har bli bedre? Er det utviklingspotensial i den elleveren? På noen av spillerne er svaret ja. Andre nei.

- Et annet spørsmål er om man har økonomi til å løfte dette raskt. Jeg kjenner ikke detaljene rundt det økonomiske, sier mannen som egentlig skulle være sportssjef under Deila. Slik ble det aldri.

Saken fortsetter under bildet.

DEN GANG DA: Kjetil Rekdal og Ronny Deila sammen på Vålerenga-benken. Deila kom inn høsten 2016 for å redde klubben, mens Rekdal gikk over i en slags sportssjefstilling. Det varte ikke lenge. Foto: NTB/Scanpix
DEN GANG DA: Kjetil Rekdal og Ronny Deila sammen på Vålerenga-benken. Deila kom inn høsten 2016 for å redde klubben, mens Rekdal gikk over i en slags sportssjefstilling. Det varte ikke lenge. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Har mer å komme med

Selv om Rekdal er kritisk til mye av det som har skjedd i Vålerenga, mener han ikke at laget er så dårlig som tabellsituasjonen og formen tilsier.

- Elleve kamper på rad uten seier er ikke nivået de egentlig ligger på. De viste i vår at de har mer å komme med. Den elleveren de har er midt på treet. Det er litt spesielt at de kommer inn i en bølgedal som de er i nå. De henta spillere i sommer som er midt på treet, og det er ofte ei utfordring i VIF, sier Rekdal om spillerlogistikken.

Eksperten mener det er tre toppklubber som nå befinner seg på stedet hvil i Eliteserien. Det er Vålerenga, Brann og Rosenborg.

- Disse tre klubbene står litt i samme situasjon med at de må igjennom et generasjonsskifte. Man vinner ikke Formel-1 med en Lada. De er avhengige av å få inn noe nytt og friskt.

- Lars Arne Nilsen har holdt på i Brann ei stund. Horneland tok over en spillerstall, mens Ronny har holdt på noen år. De to er mer ansvarlig for stallen sin enn Horneland. Hva kan klubben gjøre? Har man en rød tråd i tankegangen sin? spør han seg.

- Det er alvor på Valle

Eurosport-ekspert Joacim Jonsson mener likegyldigheten man nå ser rundt Ronny Deilas Vålerenga er det verste som kan ramme klubben.

VIF HAR MISLYKKES: Det mener Eurosport-ekspert Joacim Jonsson. Foto: NTB/Scanpix
VIF HAR MISLYKKES: Det mener Eurosport-ekspert Joacim Jonsson. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Man kan si at VIF har mislykkes. Når man ser likegyldigheten, da er det alvor. Man snakker om krise i RBK, men Vålerenga kan ikke leve med dette. Da er man snart død som klubb, sier Jonsson til Dagbladet.

I likhet med Rekdal spør han seg også om det økonomiske aspektet.

- Man har levd på Tor Olav Trøim i lang tid, men hvor lenge kan man det? De vil ikke være med på dette, en klubb som ikke leverer. Den økonomien der er blodrød om han trekker seg ut. Det er alvor på Valle. Og det som er mest alarmerende er publikumstallene for bohemklubben, mener Jonsson.

- Drittlei

Der Rekdal er litt nøktern med å uttale seg om Deila bør fortsette, er Jonsson klar på at noe bør skje inn mot 2020.

- De må naturligvis vurdere hvordan man skal se ut i 2020. Nå handler det om å vinne kamper. Det handler også om at VIF ikke leverer fotball. De virker å være drittlei.

- Man må sette seg ned og se på hva som er gjort. Dette er et prosjekt der ting er lovet. Må det bli en form for skifte? Det er litt som i Trøndelag. Trenerkonstellasjon må endres, eller så må man bytte ut store deler av stallen, sier eksperten, som samtidig ikke kan få presisert nok hvor viktig det er for norsk fotball å ha et godt hovedstadslag:

- Det er veldig viktig for norsk fotball. I min verden ville det vært perfekt med et sterkt Vålerenga i toppen, sier Joacim Jonsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer