UTFORDRING: Ronny Deila drives av store utfordringer. Derfor valgte han Celtic, og derfor velger han nå å overta Kjetil Rekdals jobb som Vålerenga-trener fra og med 1. januar 2017. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UTFORDRING: Ronny Deila drives av store utfordringer. Derfor valgte han Celtic, og derfor velger han nå å overta Kjetil Rekdals jobb som Vålerenga-trener fra og med 1. januar 2017. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Rekdal vurderte å gi seg i VIF. Telefonen til Deila endret alt: - Vil ut av skuddlinja

Kjetil Rekdal overtalte Ronny Deila til å overta jobben som Vålerengas hovedtrener. Til Dagbladet avslører Deila hvorfor han valgte en klubb i krise foran andre mer naturlige valg.

VALLHALL (Dagbladet): Det lyner, tordner og braker på Valle. Det er en helt spesiell dag. Ronny Deila er tilbake i norsk fotball. Kjetil Rekdal gir fra seg trenerjobben til den tidligere Celtic-treneren fra og med 1. januar 2017.

Smilene sitter løst. Begge virker lettet og fornøyde. Rekdal har fått et nytt kompetent fotballhode han kan samarbeide med. Deila har fått jobben og utfordringen han trenger, samtidig som han skal få ei ny datter i desember.

Selv om Deila ikke får betalt av Vålerenga før 1. oktober 2016, starter samarbeidet nå. To sterke personligheter, to vinnere som har jublet for seriegull, skal sammen forsøke å redde hovedstadsklubben ut av krisa.

Etter halvspilt serie ligger Vålerenga på nedrykksplass i Tippeligaen. Klubben er i krise. Økonomien er svak. Presset er enormt.

Å lede Vålerenga er ingen enkel oppgave. Det har Kjetil Rekdal erfart i mange år. Flere ganger har 47-åringen vurdert å trekke seg. Rekdal tok selv kontakt med Ronny Deila for å forhøre seg om han ville bli VIFs nye hovedtrener.

FÅR NY TRENER: Daniel Fredheim Holm, Jonatan Tollås Nation og resten av Vålerenga-spillerne får Ronny Deila som hovedtrener neste sesong. Foto: Frank Karlsen
FÅR NY TRENER: Daniel Fredheim Holm, Jonatan Tollås Nation og resten av Vålerenga-spillerne får Ronny Deila som hovedtrener neste sesong. Foto: Frank Karlsen Vis mer

- Mange har prøvd seg

Den første samtalen fant sted i juni. I dag, en måned senere, ble kontrakten underskrevet. Mange klødde seg i hodet: Hvorfor vil Deila ta over en klubb i krise fra og med 1. januar 2017? Hvorfor vil Deila, som kan velge og vrake i tilbud i Norge, gå inn i en så utakknemlig jobb hvor nesten alle hans forgjengere har mislykkes?

Risikoprosjektet er stort. Fallhøyden er enorm for 40-åringen som har vært synonymt med suksess hittil i trenerkarrieren. Nettopp det faktum pirrer Deila og fikk ham til å si ja.

- Kjetil kontaktet meg for første gang i juni og lanserte dette alternativet. Jeg merket med en gang at denne utfordringen pirret meg. I nyere tid er det bare Rekdal som har lyktes som trener i Vålerenga. Mange har prøvd, men få har klart det. Det er en stor utfordring som motiverer meg, forteller Deila til Dagbladet.

- Det er det som driver meg. Jeg vil snu en trend og bygge et lag. Jeg vil bidra til at VIF blir et stabilt topplag og vinne trofeer. Men det kommer til å ta tid. Vi må jobbe langsiktig. Vi må være tålmodige.

- Jeg har vurdert å gi meg

For Rekdal er det ingen nedtur å gi fra seg treneransvaret fra og med neste sesong. Tvert imot ser han fram til å gå inn i en ny rolle som VIFs sportslig administrative leder.

- Ting har ikke blitt som vi trodde. Vi har hatt mange samtaler og fundert over hva vi skal gjøre: Skal vi fortsette med dette eller gi oss? Jeg har flere ganger vurdert å gi meg, avslører Rekdal til Dagbladet.

- Når da?

OPTIMIST: Ronny Deila gleder seg til den nye utfordringen. Foto: Frank Karlsen
OPTIMIST: Ronny Deila gleder seg til den nye utfordringen. Foto: Frank Karlsen Vis mer

- Det spiller ingen rolle nå. Jeg har funnet ny motivasjon med denne løsningen. Det er greit å komme seg litt vekk fra skuddlinja og det verste trykket en periode. Jeg har vært hovedtrener i veldig mange år. Samtidig vil jeg jo være midt i skuddlinja også utover høsten.

Ingen nedrykksklausul

Både Deila og Rekdal er helt sikre på at Vålerenga kommer til å holde plassen og spille Tippeliga-fotball også i 2017. Derfor har Deila, som får lønn fra og med 1. oktober, ingen klausul om at han kan avbryte kontrakten ved et eventuelt nedrykk.

- Nedrykk er ikke et tema. Jeg er sikker på at Vålerenga kommer til å holde seg. Det er så mye kvalitet i disse spillerne, mener Deila og får støtte av Rekdal.

- Vi kommer til å holde oss. Nå har vi omsider erkjent at vi er et bunnlag og innsett at vi må kjempe for å klare oss. Det skjedde noe etter Brann-kampen.

- Hvorfor skjedde det akkurat i Bergen og ikke tidligere?

- Det var noe med måten vi tapte på. Det var altfor dårlig. Nå må vi stå sammen og krige. Det er realiteten som alle er veldig klar over nå, sier Rekdal.

Han fortsetter som Vålerengas hovedtrener ut sesongen før han går inn i sin nye rolle 1. januar. Deila vil likevel være en viktig samtalepartner for Rekdal i høst, og duoen skal sammen planlegge VIFs framtid.

SAMARBEID: Kjetil Rekdal og Ronny Deila  skal sammen snu VIF-krisa.


Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SAMARBEID: Kjetil Rekdal og Ronny Deila skal sammen snu VIF-krisa. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Slik skal Deila og Rekdal samarbeide

Rekdal tror samarbeidet blir en suksess.

- Ronny vet hvordan det er å trene en storklubb. Han vet hvordan man bygger et lag langsiktig, og vi er like i tankegangen på veldig mange måter. Jeg blir ikke hans sjef. Vi skal samarbeide om dette. Det viktigste for meg er at Vålerenga blir den klubben den skal være.

Det samme håper Deila.

- Sterke personligheter er bra. Det er bedre med to kompetente fotballhoder enn ett. Jeg er også vant til å jobbe med sterke personligheter, som Jostein Flo i Godset. Og i Celtic var det i hvert fall sterke personligheter jeg jobbet med. Vi var et sterkt, lojalt team. Det handler om å ha sterke verdier, men også ydmykhet og være nysgjerrig, forteller Deila.

- Samtidig kan ikke dette sammenlignes med presset jeg hadde i Celtic. Å komme til en så stor klubb som norsk trener, er den ultimate utfordringen. Presset var enormt, og alt var nytt. Norsk fotball kjenner jeg mye bedre, både spillermarkedet, kulturen, språket og mekanismene rundt. Her har jeg en mye større trygghet.

- Det kommer til å ta tid

Samtidig er Deila klar over at også denne utfordringen er stor.

- Det er nettopp derfor jeg valgte Vålerenga. Det er det som driver meg. Jeg vil snu en trend og bygge et lag. Jeg vil bidra til at VIF blir et stabilt topplag og vinne trofeer. Men det kommer til å ta tid. Vi må jobbe langsiktig. Vi må være tålmodige, sier den tidligere Celtic- og Godset-treneren.

- Når kan vi forvente at Vålerenga vinner de trofeene du har satt deg et mål om?

- I et 3-5 års perspektiv bør det være mulig. Vi må ha ambisjoner, både trenere og spillere. Jeg er fortsatt veldig ung som trener og vil trene en stor klubb i utlandet igjen en dag.

PRESS: Ronny Deila trives med presset han kommer til å overta fra Kjetil Rekdal. Foto: Frank Karlsen
PRESS: Ronny Deila trives med presset han kommer til å overta fra Kjetil Rekdal. Foto: Frank Karlsen Vis mer

- Ingen klubber vil ha en trener uten ambisjoner. Sånn er det med spillerne også. De må ha ambisjoner om å bli så gode som det er mulig å bli. Det er verste som kan skje, er at man ikke lykkes.

Talentutvikling

Deila fikk fram en rekke store talenter som Godset-trener, deriblant Martin Ødegaard. Nå håper han å gjøre det samme i hovedstadsklubben.

- I Vålerenga er det mange spennende talenter. Det er noe jeg ser fram til å jobbe med. Det er en viktig del av treneren i meg. Å utvikle talenter er helt essensiell del av meg, forteller Deila

- Vålerenga har underprestert når man ser på potensialet i klubben. Det er mye å jobbe med, men det er det jeg elsker. Det er derfor jeg jobber med fotball. Godset er et prakteksempel på hvordan man skal bygge klubb. Der har man bygget en kultur og der står sponsorer og supportere sammen, sier Deila.

Godset-trener Bjørn Petter Ingebrigtsen, som var assistent under Deila, uttalte i vår at han ville gå til side om Deila ønsket jobben tilbake.

- Det var bare en spøk. Bjørn Petter er en fantastisk trener, og Godset er i de beste hender under hans ledelse. Strømsgodset trenger meg ikke, men Vålerenga trenger en forandring. Det føles riktig å velge VIF, forteller Deila.

DELIA TIL VIF: Ronny Deila er bekreftet som trener for Vålerenga. Deila starter fra og med førstkommende sesong. Foto: Torstein Bøe Redigerer: Vegard M. Aas / NTB Scanpix Vis mer