Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nivået i Eliteserien

Rekdals spørsmål fortjener svar

Da Kjetil Rekdal stilte spørsmål ved nivået i Eliteserien åpnet han døra for en kjent gjest. Elefanten i rommet.

EN AV DE BESTE: Kristiansund måljeger Amahl William D'Vaz Pellegrino framstår plutselig som en av Eliteseriens beste spillere og scorer mål som aldri før. Det fikk Kjetil Rekdal for et par uker siden til å stille et retorisk spørsmål rundt nivået i den norske toppligaen. Det ble ikke besvart da, og det er ikke besvart siden. Nivået i Eliteserien er blitt elefanten i rommet. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
EN AV DE BESTE: Kristiansund måljeger Amahl William D'Vaz Pellegrino framstår plutselig som en av Eliteseriens beste spillere og scorer mål som aldri før. Det fikk Kjetil Rekdal for et par uker siden til å stille et retorisk spørsmål rundt nivået i den norske toppligaen. Det ble ikke besvart da, og det er ikke besvart siden. Nivået i Eliteserien er blitt elefanten i rommet. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

AMAHL PELLEGRINOS (30) enorme suksess i Kristiansund fikk Kjetil Rekdal for et par uker siden til å stille et retorisk spørsmål rundt nivået i Eliteserien. Der og da, i studioet til Fotball Direkte på Eurosport Norge, ble ballen forsiktig spilt ut av banen av Bernt Hulsker.

Siden det har den ligget helt stille.

Jeg vet det er diskusjoner der ute, men ingen snakker høyt om det som kan oppfattes som en devaluering av egen produkt.

DET ER INGENTING feil ved Amahl Pellegrinos herjinger i Eliteserien, bare så det er sagt. Siden han ble vraket i Strømsgodset og gikk til Kristiansund i fjorårets sommervindu har han et målsnitt på 0.94 per kamp.

Isolert for 2020 er snittet 1,14 med åtte scoringer på de sju kampene han har spilt.

Samtidig er det mye riktig ved Rekdal-spørsmålet som ikke er besvart.

DET ER IKKE noe poeng å disse Eliteserien, det er ikke det dette handler om. Vi har den ligaen vi har i Norge. Den lever vi godt med. Det er Eliteserien som fra uke til uke holder temperaturen oppe i norsk fotball. Men det må være lov å vurdere kvaliteten i et større perspektiv enn en enkelt kamp, isolerte prestasjoner, en scoring, en keepertabbe eller en treners valg og disposisjoner.

Det må også være lov, ikke minst med tanke på enkelte klubbers overordnede mål – Europa – og stille spørsmål rundt nivået på den fotballen som spilles i sin helhet.

Kjetil Rekdals undring tok utgangspunkt i hvorfor Amahl Pellegrino, i en alder av 30 år og etter fotball i Bærum (nivå to og tre – 68 kamper/33 mål), Lillestrøm (20/0), Mjøndalen (nivå en og to – 70/28), Strømsgodset (39/4) og nå KBK (17/16), plutselig er en av de beste spillerne i Norge.

Det er et relevant spørsmål fra en fotballekspert.

SÅ LANGT I 2020 har nærmere 30 unge spillere debutert i Eliteserien. Veldig mange klarer seg oppsiktsvekkende bra. De både scorer og avverger mål, som om steget opp er det enkleste i verden. Kornelius Normann Hansen (19) i Stabæk er en av dem med tre mål på fem kamper. Starts Jesper Daland, banens beste mot Rosenborg torsdag kveld, er en modig midtstopper på 20 år.

Er disse spillerne allerede veldig gode?

Eller er nivået de møter skreddersydd for det neste steget på utviklingsstigen?

BODØ/GLIMT ER SÅ langt i 2020 Norges beste fotballag. Kjetil Knutsens mannskap vinner alt og scorer i snitt fire mål per kamp. Det er sensasjonelle tall. Det er i alle sammenhenger massivt. Og det er mange grunner til Glimts suksess – trening, terping, spillestil, individuelle ferdigheter, for ikke å snakke om de kollektive ferdighetene, det vi på godt norsk kaller samhandling.

Paradokset, et faktum som gir næring til Kjetil Rekdals spørsmål, er at flere av Bodø/Glimts beste og viktigste bidragsytere er spillere som ikke har vært i nærheten i de landene vi liker å sammenlikne oss med, Sverige og Danmark.

  • ALFONS SAMPSTED (22) var sjanseløs i svenske Norrköping, spilte to kamper (2017–2020) og ble lånt ut til Breidablikk og Landskrona. I Bodø/Glmt er han venstreback med stor tillit og åtte kamper fra start til slutt i 2020.
  • KASPER JUNKER (26) er en sensasjon og har så langt åtte mål på åtte kamper. I Danmark scoret han sju mål fordelt på 78 kamper i Randers (17/0), AGF (61/2) og Horsens (0/0) fra 2012 til 2019. Det er et målsnitt på 0,08 per kamp. Så kom han til Norge, økte snittet til 0,5 og scoret seks mål på 12 kamper for Stabæk i fjor høst.

I Bodø er snittet 1,0.

  • PHILIP ZINCKERNAGEL (25) var sånn passe i Sønderjyske (2016-2018), og scoret 4 mål på 44 kamper. I Bodø/Glimt har han så langt 18 mål på 62 kamper, der seks av dem er kommet i år. I tillegg har han sju målgivende pasninger. Han var en av arkitektene bak Bodø/Glimts suksess i 2019.

Han er like god i år.

  • SAMMY SKYTTE (23) er en tredje danske med suksess i Bodø. Han var sjanseløs i FC Midtjylland, fikk ingen kamper (2018–2020) og ble lånt ut til Horsens (25/0) før også han kom til Stabæk i fjor sommer. Så langt i Glimt har Kjetil Knutsens faste midtbanereserve kommet inn i alle de åtte kampene som er spilt, og scoret to mål.

ALT DETTE ER elementer i noe som synes å være en trend i Eliteserien. At det er lettere å være god i Norge enn andre steder. Andre ting, som veldig mange spillerreturer etter ikke altfor suksessrike utenlandsopphold, er ett til. For ikke å snakke om de siste åras resultater i Europa. Og så har du ligastrukturen, der 32 lag fordelt på de to øverste nivåene er minst fire for mange om det er konkurransedyktig toppfotball vi vil ha.

De som ønsker å gjøre norsk fotball bedre bør sette Kjetil Rekdals retoriske pasning i spill.

PS! Håkon Evjen (20) scoret 13 mål og hadde fire målgivende pasninger for Bodø/Glimt i 2019. Han herjet, var årets unge spiller i Eliteserien og ble solgt til AZ Alkmaar for rundt 25 millioner kroner. Der fikk han en kamp fra start og to innhopp før han ble flyttet ned til reservelaget Jong AZ.

For Jong ble det fire kamper og en målgivende pasning før coronapausen.

Håkon Evjen, selv om det kan være mange årsaker til degraderingen, hører også med i debatten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!