Rekord-Eggen

Nils Arne Eggen har satt ny salgsrekord for sportsbøker i Norge. Boka hans - «Godfoten» - er nå ute i 40000 eksemplarer og selger fortsatt så det ryker. - Det var ei gladmelding, men hadde Rosenborg tapt, hadde jeg aldri solgt så mange bøker, sier den stolte forfatteren.

Dagbladet møtte den levende trenerlegenden i går ettermiddag, mens han signerte suksessboka på familiemessa på Sjølyst.

Maleri

- Det blir jo mer maleri enn signatur det her, gliser Eggen mens han ironisk studerer sin noe kråk'fotaktige håndskrift.

- Jeg tror litt av suksessen kommer av at dette ikke bare er ei sportsbok, men tar opp tankegods som er overførbart til andre ting. Ta ekteskapet. Det å fullføre et ekteskap har mye med flytsonen å gjøre. Man må hente ut spisskompetanse hos hverandre.

Like etter står ekteparet Kari Theane og Kjell Einar Evensen foran fotballorakelet for å få årets julegave signert. Og vi må spørre.

- Tror dere at godfot-teorien til Eggen vil piffe opp ekteskapet deres?

- He-he, jeg har jo en vanvittig go'fot i ekteskapet fra før, ler herr Evensen rått.

- Nei, for å være seriøs så synes jeg Eggen står for verdier som er spennende å lese om, og som jeg kan ta med meg i jobben min i næringslivet.

Salget øker

Opplaget på 40000 er i ferd med å bli utsolgt. Bokhandler Brun Libris i Trondheim har alene bestilt en kjempeordre på 4500 bøker for å ha nok til det verste julerushet. Tida fram til jul kan sende Rosenborg-treneren opp i 50000 solgte - kanskje også 60000.

- Jeg utelukker ingenting når det gjelder Eggen. Han er vår største salgssuksess uansett sjanger de seinere åra, sier informasjonssjef Even Råkil i Aschehoug Forlag. Han gir følgende sammenlikning:

- Vår største skjønnlitterære forfatter, Anne Karin Elstad, selger 40000 i løpet av et utgivelsesår. Hun er enestående hos Aschehoug. Hennes salgstall har Nils Arne Eggen tangert på under én måned.

- Hva er det som gjør «Godfoten» til et salgseventyr?

- Bedriftsledere finner sitt, fotballfans finner sitt, trøndere gleder seg over trønderlynnet hans - og vi andre lever jo alle i ulike former for samhandling. Boka appellerer dermed til alle, mener han.

Konkurrentene

Noen vil kanskje hevde at Bjørn Dæhlie-boka «Gulljakten» solgte mer enn Nils Arne Eggens. Den to år gamle boka ble trykket i et voldsomt opplag - - trolig rundt 130000. Forlaget Libri Arte, som gikk dundrende konkurs, fikk imidlertid bokpall på bokpall i retur. Offisielle tall eksisterer ikke, men ulike forlagsfolk Dagbladet har snakket med, antyder et samlet salg på maks 35000 bøker.

Eggen har sågar passert Norges mest poulære fotballspiller, Ole Gunnar Solskjær, som hadde et opplag på 33000 eksemplarer av sin bok, «Æ».

- Jeg kan jo ikke sammenliknes med han Solskjær. Jeg skriver jo om mer enn fotball, sier Eggen.

«Han er vår største salgssuksess uansett sjanger»EVEN RÅKIL

BOK-MØTE: Kari Theane og Kjell Einar Evensen fikk både signatur og gode ekteskapsråd av Nils Anre Eggen.