Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rekordene du helst ikke skal slå

Ingen jenter i verden løper så fort som Marita (58) og Jarmila (64). Bare svindel?

OGSÅ ET MESTERMØTE:  Jarmila Kratachvilova klarte det dagens jenter er sjanseløse på. Her slår den tsjekkiske rekordholderen på 800 meter tyske Marita Koch, tidenes raskeste 400 meter løper. Distansen er 200 meter og året 1983. FOTO:AP.
OGSÅ ET MESTERMØTE: Jarmila Kratachvilova klarte det dagens jenter er sjanseløse på. Her slår den tsjekkiske rekordholderen på 800 meter tyske Marita Koch, tidenes raskeste 400 meter løper. Distansen er 200 meter og året 1983. FOTO:AP. Vis mer

DET internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF) lokker med 800 000 kroner i bonus til de som setter verdensrekord i VM. Det er et dristig prosjekt for en sport der rekordene flest ikke er til å tro.

Mens friidrettslederne har slitt seg gjennom de siste ukers mediedekning av hundrevis av suspekte blodverdier, inneholder sportens egne statistikker alle bevisene de trenger for å skjønne at noe har vært fullstendig feil.

Der de ulike prestasjonene i internasjonal sport stort sett utvikler seg i takt med bedre utstyr og mer effektive treningsmetoder, viser friidrettsrekordene en helt annen kurve:

EN SJELDEN REKORD: Genzebe Dibaba med sjokkresultat og verdensrekord på 1 500 meter i Monaco midt i juli. Det hadde vært fint om alt for en gang skyld hadde vært ok. FOTO: EPA/Olivier Anrigo.
EN SJELDEN REKORD: Genzebe Dibaba med sjokkresultat og verdensrekord på 1 500 meter i Monaco midt i juli. Det hadde vært fint om alt for en gang skyld hadde vært ok. FOTO: EPA/Olivier Anrigo. Vis mer

•• I denne idretten er det flere øvelser der selv dagens mer eller mindre dopingmistenkte stjerner ikke er i nærheten av nivået for 20 eller 30 år siden.

Og de kommer seg heller ikke tilbake dit på et troverdig vis.

SELVSAGT skiller friidretten seg ut fra det meste av annen sport fordi den i sin natur er så basal. Her er det snakk om å løpe fortest, hoppe lengst og høyest eller kaste lengst. Bortsett fra små endringer av banedekket i denne perioden, er vilkårene knapt forbedret.

DIGER MANN KOMMER TIL KORT :  Den polske kjempen Pavel Fajdek dominerer slegge i VM-sesongen, men han er godt bak nivået fra 1980-tallet. FOTO: EPA/Tibor Illyes.
DIGER MANN KOMMER TIL KORT : Den polske kjempen Pavel Fajdek dominerer slegge i VM-sesongen, men han er godt bak nivået fra 1980-tallet. FOTO: EPA/Tibor Illyes. Vis mer

Dette sammen med friidrettens historiske posisjon som verdensidrett, ville uansett ha begrenset rekordutviklingen. Det skal altså noe spesielt til å flytte grensene for den menneskelige yteevnen.

Men hvorfor var alt så ekstra spesielt for 20, 30 år siden?

RETTSOPPGJØRET etter det østtyske dopregimet forteller litt om det, men friidrettens rekordlister kan ikke bare forklares med et enkelt skakkjørt land:

VIL HA DET RENT :  Regjerende OL, VM, og EM-mester Robert Harting kjemper for en ren friidrett og leder utøvernes opprør mot ledelsen i IAAF. Tyskeren er skadet, og konkurrerer ikke i VM. Uansett kaster han mange meter kortere enn 80-talls stjernene i diskos. FOTO:AP Photo/Matt Dunham,
VIL HA DET RENT : Regjerende OL, VM, og EM-mester Robert Harting kjemper for en ren friidrett og leder utøvernes opprør mot ledelsen i IAAF. Tyskeren er skadet, og konkurrerer ikke i VM. Uansett kaster han mange meter kortere enn 80-talls stjernene i diskos. FOTO:AP Photo/Matt Dunham, Vis mer

•• Av 37 sammenlignbare verdensrekorder, er hele 23 eldre enn 15 år.

Den eldste er fra juni 1983 da tsjekkiske Jarmila Kratochvilova løp 800 meter på 1.53.28 under et stevne på Olympiastadion i München. Ingen jente har vært nærmere enn sekundet fra denne tida i løpet av de drøyt 32 årene etterpå . Denne sesongen er årsbeste i verden over 3,5 sekunder svakere. Det er mye på to runder blant verdens beste.

er det heller ikke snakk om marginer når dagens felt prøver seg på flere av de gamle rekordene:

INGEN OVER?: Den amerikanske kulestøteren Randy Barnes ble til slutt felt på et kosttilskudd. Resultatene tyder på at det kan ha stått noe mer på menyen i den lange karriere, og han ble utestengt fra friidretten på livstid. Seinere imponerte Barnes i konkurranser opm å slå en golfball lengst mulig. FOTO: FOTO:AP Photo/Eric Draper.
INGEN OVER?: Den amerikanske kulestøteren Randy Barnes ble til slutt felt på et kosttilskudd. Resultatene tyder på at det kan ha stått noe mer på menyen i den lange karriere, og han ble utestengt fra friidretten på livstid. Seinere imponerte Barnes i konkurranser opm å slå en golfball lengst mulig. FOTO: FOTO:AP Photo/Eric Draper. Vis mer

•• Amerikanske Joe Kovacs er suveren i kule, men mangler over halvmeteren fram til Randy Barnes som rakk å støte 23.12 meter i 1990 før han ble livstidsutestengt for doping.

•• Polske Pawel Fajdek har ni av de ti beste sleggekastene i år, men er nesten tre meter unna den rekorden Sovjets Yuriy Sedykh satte på 86.74 i 1986.

•• I diskos ble verdensrekordene for kvinner og menn satt i 1988 og 1986 med henholdsvis 76.80 og 74.08. Dagens verdensenere er begge rundt seks meter svakere.

 FOR TREIGT :  USA har dominert 4x400 meter stafett i en årrekke, og er store favoritter før VM. Likevel holder ikke tiden mot det sovjetiske jenter presterte for 25 år siden. Her fra amerikansk OL-gull i 2008. FOTO:  REUTERS/Gary Hershorn.
FOR TREIGT : USA har dominert 4x400 meter stafett i en årrekke, og er store favoritter før VM. Likevel holder ikke tiden mot det sovjetiske jenter presterte for 25 år siden. Her fra amerikansk OL-gull i 2008. FOTO: REUTERS/Gary Hershorn. Vis mer

Årsaken er at 1970 -og 80-tallet var steroidbrukens mest hemningsløse tiår med flere dokumenterte seinskader.

SE for eksempel på nivået på 400 meter for kvinner. Der løp en sovjetisk kvartett 4x400 meter stafett i 1988 på smått utrolige 3.15.17.

I årets friidretts-VM er USA store favoritter på akkurat denne øvelsen. De har fire jenter som har prestert 12 av sesongens 15 raskeste tider på distansen. Så totalt dominerer knapt noen nasjon en enkelt øvelse. Likevel går det alt for sakte med USA sitt lag i forhold til nivået rett før Sovjetunionens sammenbrudd:

BARE TRIST :  Florence Griffith-Joyner etter ett av OL-gullene i Seoul 1988. Ingen har løpt 100 og 200 meter fortere siden, men Florence hadde ædelagt helsen sin og døde 39 år gammel FOTO: AFP.
BARE TRIST : Florence Griffith-Joyner etter ett av OL-gullene i Seoul 1988. Ingen har løpt 100 og 200 meter fortere siden, men Florence hadde ædelagt helsen sin og døde 39 år gammel FOTO: AFP. Vis mer

•• De amerikanske jentene er foreløpig mer enn fire sekunder treigere; altså over 30 meter bak de sovjetiske 80-talls stjernene..

Da går det an å ane at noe har foregått.

DET har det også på mellom -og langdistanse fra nyremedisinen EPO kom på markedet i 1989. Det langvarige misbruket av denne medisinen fram til dagens løpere er med på å forklare at rekordene her fortsatt er mulig å slå.

STADIG BEDRE:  Nivået på mellom -og langdistansene ble presset oppover etter at EPO ble vanlig utover 1990-tallet. Her er Marokkos Hicham el Guerrouj i kamp med spanske Reyes Estevez under OL i Aten 2004. Begge disse nasjonene har hatt gode løpere og store dopingproblemer. FOTO: Photo/Ben Curtis).
STADIG BEDRE: Nivået på mellom -og langdistansene ble presset oppover etter at EPO ble vanlig utover 1990-tallet. Her er Marokkos Hicham el Guerrouj i kamp med spanske Reyes Estevez under OL i Aten 2004. Begge disse nasjonene har hatt gode løpere og store dopingproblemer. FOTO: Photo/Ben Curtis). Vis mer

De nylig offentliggjorte blodverdiene peker da også mot et svært stort problem nettopp på disse øvelsene. Så er det da heller ikke mer enn noen uker siden Yunxia Qu sin legendariske doprekord fra 1993 på 1500 meter ble slått. Qu hørte til gjengen av kinesiske jenter under Ma Junren; treneren som forklarte alle rekordene sine med en meny av skilpaddeblod.

Den nye rekordholderen heter Genzebe Dibaba, er fra en sterk løperfamilie i Arsi-fjellene i Etiopia, og løp distansen på 3.50.06; nesten seks sekunder raskere enn noen av av de hun møter i VM. Også Dibaba har en trener (somaliske Jama Aden) som tidvis har hatt dopere i stallen, men vet visstnok forbløffende lite om hvilken verdensrekord hun slettet:

- Jeg kan ingen ting om disse kinesiske jentene. Jeg er da heller ikke interessert i hva andre har gjort eller hvordan de gjorde det, sa Genzebe til nyhetsbyrået AFP etter rekordløpet.

 SLAVEDRIVER:  Kinesiske Ma Junren var kjent for å kjøre sine løperjenter tøffere enn noen. Etter hvert ble det klart at han også puttet litt ekstra i menyen på treningssamlingene, og i 2 000-sesongen ble han ekskludert av det kinesiske forbundet. Her fra en midtnattsøkt i velmaktdagene. Nå er de etiopiske jentene oppe på kinesernes nivå fra 1990-tallet. FOTO:  REUTERS/CCP
SLAVEDRIVER: Kinesiske Ma Junren var kjent for å kjøre sine løperjenter tøffere enn noen. Etter hvert ble det klart at han også puttet litt ekstra i menyen på treningssamlingene, og i 2 000-sesongen ble han ekskludert av det kinesiske forbundet. Her fra en midtnattsøkt i velmaktdagene. Nå er de etiopiske jentene oppe på kinesernes nivå fra 1990-tallet. FOTO: REUTERS/CCP Vis mer

Hun skal bli trodd på det. Også en ny verdensrekordholder i friidrett kan være ren.

Det er bare så vrient å løpe fra alt jukset uten å forholde seg til at det faktisk var der.

PS) Dibabas rekord er ennå ikke godkjent av IAAF. Er det flere som tenker på fortida?

VM I FRIIDRETT STARTER I MORGEN MED SEBASTIAN COE SOM NYVALGT PRESIDENT. I EN SERIE KOMMENTARER HAR ESTEN O. SÆTHER SETT PÅ SPORTENS STORE UTFORDRINGER:

En selfie av en råtten sport: http://www.dagbladet.no/2015/08/03/sport/friidrett/doping/40434602/

Se hva Russland putter i løperjentene sine: http://www.dagbladet.no/2015/08/04/sport/friidrett/russland/doping/40447961/

Mønsterelev fra Svindelskolen: http://www.dagbladet.no/2015/08/05/sport/friidrett/doping/olga_kaniskina/40455092/

Alltid plass til en doper til: http://www.dagbladet.no/2015/08/06/sport/friidrett/doping/hall_of_fame/40469727/  

Noen må stå opp mot jukset: http://www.dagbladet.no/2015/08/07/sport/friidrett/doping/sebastian_coe/40510568/
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling