Rekordholderen kritisk: - Ikke et formidabelt løp

Kevin Young sier ingen brydde seg da han tok verdensrekorden. Nå er han glad for at blant andre Karsten Warholm gir langhekken økt oppmerksomhet.

RAKORDLØP: Karsten Warholm (23) stormet inn til historiens nest beste tid på 400 meter hekk i Zürich. Video: Magnus Gamlem / Dagbladet Vis mer

ZÜRICH (Dagbladet): Kevin Young har en av de lengstslående rekordene i friidrett. I 1992 - for 27 år siden - løp amerikaneren 46.78 på 400 meter hekk i OL-finalen i Barcelona.

Det er denne rekorden Karsten Warholm, Rai Benjamin og Abderrahman Samba - verdens tre store stjerner på distansen - jakter i dag. Torsdag kom nordmannen nærmere enn noen andre har gjort før ham. 46.92 lyder tidenes nest raskeste tid.

- Det er en stor forskjell på 78 og 92. Men nå kan vi løpe stafett, for nå har vi fire mennesker under 47 blank, sa Kevin Young da Dagbladet møtte han like etter Warholms rekordløp.

Både Samba og Benjamin har 46.98 som personlig rekord. Sistnevnte satte også sin i Zürich i torsdag kveld.

RAKORDLØP: Karsten Warholm (23) stormet inn til historiens nest beste tid på 400 meter hekk i Zürich. Video: Magnus Gamlem / Dagbladet Vis mer

- En svak rekord

Young er fra seg av begeistring over utviklingen i sporten de siste åra. Lenge var 52-åringen den eneste som hadde løpt under 47-sekunder, men plutselig har han selskap. Og Young tror ikke supertrioen stopper der.

- De har alle potensial til å løpe 46.5. I alle år har jeg sagt at rekorden min, er en svak rekord, mener han. Til tross for at rekorden har tilhørt ham i 27 år, har han ikke noe problem med å bli slått.

- Jeg er veldig komfortabel med å miste rekorden. Jeg har to rekorder - verdensrekord og olympisk rekord - så jeg får beholdt én uansett, gliser han.

Young utroper Warholm til favoritt under VM i Doha om én drøy måned, og utelukker ikke at rekorden kan ryke i løpet av året.

REKORDEN: Kevin Young jubler etter gulløpet i Barcelona. Foto: NTB Scanpix
REKORDEN: Kevin Young jubler etter gulløpet i Barcelona. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stusset på feil

Selv om Warholm knuste sin egen rekord og kom nærmere Young enn noen andre har gjort tidligere, er verdensrekordholderen kritisk til nordmannen.

Young har tidligere satt spørsmålstegn ved 23-åringens harde åpning, og fant mye å pirke på under torsdagens løp også.

- Jeg synes ikke at han hadde et formidabelt løp, han hadde problemer han også. Hadde jeg gjort de samme feilene da jeg løp, hadde jeg aldri løpt under 47 sekunder, mener amerikaneren.

Både Warholm og Benjamin er derimot hurtigere til beins enn det Young var, og underveis i løpet vekslet han mellom å tenke at rekorden var trygg til å undre om dagen endelig var kommet.

- Da jeg så løpet og så hvordan de traff portene tenkte jeg: «Hmm, rekorden min er fortsatt trygg». Men så sprang de forbi meg, og da tenkte jeg: «Oi, disse gutta har sterke avslutninger». De er utrolige atleter, men tenk over det: De løper på bedre baner, utstyret og skoa er bedre. Det sier alt om potensialet, forteller han.

- Sky is the limit

Benjamin, som har løpt under 20 sekunder på 200 meter tidligere, er ekstremt hurtig og har en livsfarlig spurt. Warholm har jobbet mye med sine avslutninger det siste året, og på oppløpet snek han seg akkurat foran sin 22 år gamle konkurrent.

- Han er en utrolig avslutter. Selv med flere feil, kan han rette opp mye mellom den siste hekken og mållinja, skryter Young.

- «The sky is the limit», proklamerer han, men som mener både Warholm og Benjamin må hjem og trene for å luke bort feilene.

MÅLFOTO: Warholm kaster seg først over målstreken foran Benjamin. Resten er milevis bak. Foto: Diamond League Zürich
MÅLFOTO: Warholm kaster seg først over målstreken foran Benjamin. Resten er milevis bak. Foto: Diamond League Zürich Vis mer

Warholm har tidligere slått et slag for idrettsglede og allsidighet, og gått imot tanken om tidlig topping i idretten. Young tror nordmannen har en fordel av å være tidligere tikjemper.

- Han er en tikjemper, og hver gang du slipper å gjøre ni andre øvelser og kan konsentrere deg om en, har du mye til overs og det gjør deg mentalt sterk, mener han.

- Ingen brydde seg om rekorden

Selv om han er kritisk til teknikken, er Young utelukkende glad i sine nye «konkurrenter».

I Zürich har han fått snakket langt og lenge om sporten han elsker med både Benjamin og Warholm - noe han ikke tar for gitt. Young er glad for den økte oppmerksomheten rundt langhekken.

- Jeg har hatt verdensrekorden i 27 år, men ingen har brydd seg noe om sporten. Ingen spurte meg om hvordan det var å slå rekorden, men nå er jeg relevant igjen, og det er fint for meg.

- Jeg er en gammel mann. Da jeg var ung, hadde jeg ikke mulighet til å snakke med Edwin Moses (tidligere verdensrekordholder) om sporten. Han var alltid konsentrert, og i sin egen verden. Jeg er en helt annen person, og med disse gutta kan jeg snakke om hekkesporten. Det gir meg mye glede.

- Jeg er glad for at folk endelig ser at jeg gjorde et skikkelig bra løp, og det er fint å få selskap i toppen nå.