Rekordjevn kamp om Champions League-plassene: Alsaker spår Solskjær-nedtur

Det er ufattelig mye som står på spill når fire lag nå skal gjøre opp om to livsviktige tabellplasseringer. Ole Gunnar Solskjær kan måtte belage seg på Europa League-spill i sin første fulle sesong som sjef for Manchester United.

TO GLADE, TO TRISTE: Halvparten av disse fire managerne vil etter sesongen kunne juble for Champions League-spill neste sesong. Fra venstre: Ole Gunnar Solskjær (Manchester United), Unai Emery (Arsenal), Mauricio Pochettino (Tottenham) og Maurizio Sarri (Chelsea).
TO GLADE, TO TRISTE: Halvparten av disse fire managerne vil etter sesongen kunne juble for Champions League-spill neste sesong. Fra venstre: Ole Gunnar Solskjær (Manchester United), Unai Emery (Arsenal), Mauricio Pochettino (Tottenham) og Maurizio Sarri (Chelsea).Vis mer

- Vi er på vei mot en unik sesong i den forstand at de to lagene som kjemper om seriegull, Manchester City og Liverpool, kommer til å passere 90 poeng - og et av dem får over 90 poeng uten å vinne ligaen. For resten av lagene... Det er helt åpenbart hvor mye det betyr å sikre Champions League-spill, sier Øyvind Alsaker til Dagbladet.

Hver eneste sesong utvikler jakten på de fire Champions League-plassene seg til å bli et skikkelig rotterace. Nå gjenstår seks - for noen lag syv og åtte - kamper av sesongen i Premier League, og etter en innholdsrik helg, kan man slå fast at det aldri har vært jevnere blant de seks antatt beste - som kniver om 1.- til 4. plassen.

Plassene som gir spill i verdens gjeveste klubbturnering, Champions League.

Aldri vært jevnere

I helga slo gulljagende Liverpool Tottenham på dramatisk vis, Chelsea snudde til seier mot Cardiff, Manchester City vant komfortabelt mot akterutseilte Fulham og Manchester United tok - på langt fra imponerende vis - tre poeng hjemme mot Watford.

KOMMENTATOR: Øyvind Alsaker. Foto: TV 2.
KOMMENTATOR: Øyvind Alsaker. Foto: TV 2. Vis mer

I kveld skal Arsenal i aksjon mot Newcastle, og The Gunners er store favoritter til å ta alle poengene.

- Det er verdt å merke seg at det er en lang sesong. Et ni måneder langt maraton, og det har skjedd veldig mye. Nå kulminerer det i en skikkelig head to head-fight. Fire lag, to plasser, påpeker Alsaker.

Uavhengig av resultatet i mandagskampen, kan vi si at det er rekordjevnt i toppen av den engelske divisjonen. Dagbladet har gått gjennom tabellen fra kampuke 32 (som i inneværende sesong i kveld blir ferdigspilt) fra de siste ti sesongene.

Aldri før har det vært så jevnt.

Hvor mange hengekamper et lag har, vil alltid variere fra sesong til sesong. Derfor så vi på runden for å få det så likt som mulig, altså runde 32. Akkurat som i inneværende sesong, vil noen lag ha spilt 32 kamper, andre 31, og ved enkelttilfeller, 33 eller 30 spilte kamper.

I 2018/19-sesongen, er status på topplagene som følger:

1. Liverpool - 32 kamper - 79 poeng
2. Manchester City - 31 kamper - 77 poeng
3. Tottenham - 31 kamper - 61 poeng
4. Manchester United - 31 kamper - 61 poeng
5. Arsenal - 30 kamper - 60 poeng
6. Chelsea - 31 kamper - 60 poeng

Liverpool og Manchester City er et hav av poeng foran resten, og Alsaker sier at han holder Manchester City som favoritter i gullkampen. Samtidig spår han at det blir tøft for resten å hamle opp med Pep Guardiola & co. - også neste sesong.

- Han har kommet inn og satt en ny standard. Det er et fryktinngytende nivå på City. Liverpool identifiserte hva som skulle til for å kjempe og tette luken, og handlet de nødvendige spillerne - til de nødvendige summene. Man må være ufattelig god for å henge med på det nivået til City. Jürgen Klopp og Liverpool klarer det - enn så lenge - mye takket være Virgil van Dijk og Alisson. De har endret karakteren i laget fullstendig. Nå er de nesten umulige å slå, mener Alsaker.

Og det er nettopp her jakten på topp fire blir enda viktigere. Alsaker poengterer at det vil koste å ta opp kampen med Manchester City, og det er mye penger å hente ved å sikre Champions League-spill.

- Det er dette som blir Solskjærs store dilemma de neste tre årene. Det er så stabilt og høyt nivå på lagene rundt, at det kan ta tid å bygge et lag som kommer opp på det nivået, sier han, og legger til at han tror at nordmannen vil få tid til å bygge opp laget.

Akkurat nå, er det ett fattig poeng som skiller 3.- og 6. plassen. Arsenal kan innta 3. plass med 63 poeng dersom de slår Newcastle. Men uavhengig av hvordan de gjør det på hjemmebane mandag kveld, vil det være et rekordjevnt kappløp om topp fire-plasseringene.

Differansen på 3.- og 6. plass vil enten være på ett eller tre poeng - avhengig av hvordan Arsenal gjør det mot Newcastle. Dersom vi ser på differansen fra de ni foregående sesongene, ser det slik ut:

2017/18: 15 poeng
2016/17: 9 poeng
2015/16: 7 poeng
2014/15: 9 poeng
2013/14: 10 poeng
2012/13: 6 poeng
2011/12: 7 poeng
2010/11: 15 poeng
2009/10: 16 poeng
2008/09: 15 poeng

HAR FÅTT JOBBEN: Dagbladet TV møtte Ole Gunnar Solskjær i Manchester for to uker siden. Da svarte han på spørsmål om kritikken og om jobben. Reporter: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet Vis mer

Spår Solskjær-nedtur

Tittelkampen står mellom Liverpool og Manchester City. Det er opplest og vedtatt for lengst. Det betyr at det er to Champions League-plasser igjen å kjempe om - og kampen står altså mellom fire lag: Tottenham, Arsenal, Manchester United og Chelsea.

Alsaker, med sin lange fartstid som Premier League-kommentator, har vurdert disse fire lagenes mulighet for Dagbladet, og kommet med en spådom, for hvem som sikrer seg spill i neste års utgave av Champions League.

- Det er utrolig vanskelig. Men hvis jeg skal vurdere det kynisk og nøkternt, så holder jeg Tottenham og Arsenal som knepne favoritter, sier Alsaker, som dermed ikke tror at hverken Manchester United eller Chelsea klarer å kapre en plassering blant de fire beste.

Chelsea
Kampprogram: Brighton (H), West Ham (H), Liverpool (B), Burnley (H), Manchester United (B), Watford (H), Leicester (B)

- Chelsea, med den uroen det er rundt Maurizio Sarri... Det er ingen god atmosfære å prestere i. Det tror jeg kan felle dem. De har store problemer med Sarri-ball, fansen synger at de vil ha ham ut, og selv om de har en av ligaens beste i Eden Hazard, har Chelsea et lavere bunnivå enn de andre. de var heldige mot Cardiff.

Tottenham
Kampprogram: Crystal Palace (H), Huddersfield (H), Manchester City (B), Brighton (H), West Ham (H), Bournemouth (B), Everton (H).

- Tottenham er det beste laget av disse fire. Det så vi i høst. De var der oppe med City og Liverpool. Så har de falt ned i den andre gjengen i det siste. Problemene har preget Tottenhams sesong. De har hatt problemer med stadion, de kjøpte ingen i fjor sommer, hadde masse skader etter VM. For en måned siden var de et mye bedre lag enn de tre andre. De var oppe og sloss. Det er nesten spektakulært at de er der de er nå. Det er nesten sensasjonelt, at de skulle rakne så ettertrykkelig, sier Alsaker.

Dermed er et lag inne, og et ute, dersom Alsaker skulle få rett i sine spådommer. Hvem som stikker av med den siste plassen som gir spill i Champions League, er ifølge kommentatoren vidåpent.

- Det kan bli begge. Det er helt i det blå, sier han.

Manchester United
Kampprogram: Wolves (B), West Ham (H), Everton (B), Manchester City (H), Chelsea (H), Huddersfield (B), Cardiff (H)

- At Manchester United har fått det løftet de har fått under Solskjær, løftet som har ført dem inn i topp fire-kampen, er nesten ufattelig. Det er oppsiktsvekkende at de over en så lang periode har klart å snu det så fullstendig. De var elleve poeng bak fjerdeplassen i desember. De har hatt en veldig rar sesong med en skikkelig Mourinho-kollaps og ny mann inn. Poengfangsten siden da er imidlertid utrolig.

Arsenal
Kampprogram: Newcastle (H), Everton (B), Watford (B), Crystal Palace (H), Wolves (B), Leicester (B), Brighton (H), Burnley (B)

- Arsenal har på papiret det enkleste programmet. Og Manchester United har ikke imponert meg hjemme. der skal de blant annet møte Chelsea, som de sloss mot. Det er et stort spørsmålstegn, sier Alsaker, og konkluderer da med at han tror Arsenal kniper Champions League-plassen foran Ole Gunnar Solskjær og Manchester United.

Om Alsaker får rett, vet vi 12. mai, når Premier League-sesongen rundes av. Men det vi i hvert fall vet, er at mangelen på Champions League-fotball neste sesong kan få store konsekvenser.

- Ta Tottenham, for eksempel. De får nå en ny stadion. Skal de innvie den med Europa League mot BATE Borisov? Det er ikke det de vil. Manchester United og Solskjær vil ta nye steg mot de beste lagene. Hvor vanskelig blir rekrutteringen uten Champions League? Det gjelder for så vidt alle lag. Arsenal og Unai Emery, Chelsea og Sarri... Topp fire gir godkjent sesong. Det er ikke godkjent å havne utenfor.

Samtlige av de fire lagene som kjemper om topp fire, er også med i sine respektive europeiske turneringer, Champions League og Europa League. Manchester United møter Barcelona, Tottenham møter Manchester City, Arsenal skal møte Napoli og for Chelseas del venter Slavia Praha.

- Det ville vært fordel for det laget som ikke hadde hatt spill i Europa, men sånn er det ikke, og nå handler det om marginer. Flyt, flaks og å unngå skader. Belastningen er der. De må prestere, reise og får den ekstra kampen i uka. det koster for alle. Nå handler det om å klare og holde gjengen friske og raske, sier Alsaker, og understreker:

- Det er det som vil avgjøre.