Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rekordknuseren Moukoko: 14-åringen som sjokkerer

Youssofa Moukoko er ikke som 14-åringer flest. Han herjer med spillere langt eldre enn ham, knuser rekorder og følges av Tysklands landslagssjef.

I AKSJON: Youssofa Moukoko har allerede representert Tyskland flere ganger på aldersbestemte landslag. Foto: AFP.
I AKSJON: Youssofa Moukoko har allerede representert Tyskland flere ganger på aldersbestemte landslag. Foto: AFP. Vis mer

Onsdag spilte Youssofa Moukoko for Borussia Dortmunds juniorlag mot Inters juniorlag i UEFA Youth League - juniorspilleres svar på Champions League. Han vartet opp med en scoring etter bare åtte minutter.

Det gjorde han i en alder av 14 år, hvilket gjør ham til tidenes yngste målscorer i turneringen. Med god margin.

Moukoko fyller nemlig ikke 15 før neste måned, og den gamle rekorden ble delt av Ajax-spilleren Yourii Reeger og Olympiakos' Christos Liatsos, som begge scoret i en alder av 16 år og 30 dager.

Rekorden ble med andre ord knust.

Oppsiktsvekkende måltall

Det er ikke første gangen unggutten har havnet i rampelyset for å score mål. Det har han nemlig gjort så lenge han har vært i Tyskland. Moukoko, som ble født i Kamerun, flyttet til Tyskland sammen med faren Joseph i 2014. Da havnet han i St. Pauli-systemet. Han leverte 21 mål på 12 kamper som 11-åring, og siden, har det gått slag i slag.

Han ble hentet til Borussia Dortmund, og etter overgangen, kunne de gule- og sortkledde knapt tro deres egne øyne:

På U15-nivå scoret han 33 mål på 14 kamper. Forrige sesong, i 2018/19-sesongen, scoret han hele 50 mål. Det førte til at han, i en alder av 14, ble tatt opp på juniorlaget, hvor han nå spiller mot spillere som gjerne er tre-fire år eldre enn ham.

De elleville prestasjonene har fått Tysklands landslagssjef, Joachim Löw, til å holde et øye med ham, selv om han senere har uttalt at det «beste er å vente og la ham utvikle seg i fred og ro».

Det har imidlertid ikke blitt bare fred og ro. Han har allerede en millionavtale med utstyrsleverandøren Nike og har blitt koplet til den spanske giganten Barcelona.

Tvil rundt alder

De samme prestasjonene har også ført til spekulasjoner rundt Moukoko. Tidligere har det vært snakk om unggutten faktisk er 14 år gammel, eller om han er eldre enn hva som er oppgitt.

Disse ryktene ble imidlertid raskt avfeid av hans far.

INGEN OVER: Ingen scorer mer enn Erling Braut Haaland i Champions League. Video: Viasat Vis mer

- Alderen hans stemmer. Jeg registrerte ham på den tyske ambassaden i Yaounde rett etter at han var født. Han har tysk fødselsattest, er faren sitert på i en sak fra fotballnettstedet Goal.

De samme ryktene har også blitt avfeid av Timo Preus, trener for Borussia Dortmunds U23-lag. Klubben har siden også undersøkt aldersspørsmålet nærmere, og etterhvert bekreftet at den oppgitte alderen er korrekt, ifølge BBC.

Én ting er i hvert fall sikkert:

Fortsetter Moukoko på denne måten, er det ikke lenge før han hentes opp på det laget også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media