Eliud Kipchoge satte verdensrekord i maraton

Rekordmannen løp til og fra skolen, og solgte melk for å hjelpe familien

Eliud Kipchoge satte en utrolig verdensrekord. Dedikasjon er nøkkelordet.

DEN MAGISKE TIDA: Eliud Kipchoge satte ny verdensrekord søndag. Foto:  REUTERS/Fabrizio Bensch
DEN MAGISKE TIDA: Eliud Kipchoge satte ny verdensrekord søndag. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kenyanske Eliud Kipchoge (33) imponerte en hel verden da han satte ny verdensrekord i maraton søndag. Klokka stoppet på 2.01,39. Det er ett minutt og 18 sekunder raskere enn den tidligere rekorden.

Det tilsier en fart på vanvittige 20 kilometer i timen i snitt.

- Det er et av de villeste løpene jeg har sett. Det er rett og slett helt ekstremt. Han sprenger grenser, sa NRK-ekspert Jann Post til Dagbladet i går.

Men det var derimot ikke helt uventa. Kipchoge har nemlig sprengt grenser i flere år allerede, har sjelden vært skadet, og har levert seier etter seier.

Løp til og fra skolen

Kenyanerens oppvekst var tøff. Faren døde da han var liten, og det han kan huske etter ham, husker han bare gjennom bilder. Moren jobbet som lærer og måtte forsørge Kipchoge og hans tre søsken.

Som ung løp han faktisk til og fra skolen. Men på det tidspunktet ante han ikke hva han la et grunnlag for.

Etter å ha endt grunnskolen hjalp Kipchoge familien ved å selge melk. Men han fortsatte å løpe.

Inspirasjonen og mentoren var Patrick Sang. Han tok en OL-medalje på 3000 meter hinder i Barcelona i 1992. Sang ga unge Kipchoge nye treningsprogram annenhver uke, og han viste fort potensial. De to utviklet et nært samarbeid.

- Hvis jeg ikke hadde møtt ham, hadde livet mitt vært helt annerledes, sier Kipchoge til New York Times.

Målrettet

Kipchoge omtales først og fremst som dedikert og målrettet. Bernard Lagat (to OL-medaljer på 1500 meter), en kompis av Kipchoge, mener han like greit kunne fungert som en motivator.

- Jeg har alltid sagt at det egentlig er ganske enkelt. Det krever bare hardt arbeid. Hvis du jobber hardt, gjør det som trengs og prioriterer riktig, så kan du prestere uten å ta snarveier. Du er ikke fri om du tar snarveier, sier Kipchoge.

Formelen han har notert i dagbøkene er følgende:

Motivasjon + disiplin = stabilitet.

Smerte

Men det er ikke første gang 33-åringen har markert seg internasjonalt. Han har et OL-gull i maraton fra 2016 og VM-gull på 5000 meter. Det var lenge sistnevnte distanse som var hans sterkeste.

Men karrierens største skuffelse kom i 2012, da han ble vraket til Kenyas OL-tropp. Kipchoge bestemte seg da for å mobilisere og begynne å løpe maraton. Resten taler for seg.

- Når jeg løper føler jeg meg bra. Hodet føles bra. Jeg sover godt og nyter livet.

Når det begynner å gjøre skikkelig vondt, smiler 33-åringen. Smerte er ikke noe annet enn en måte å tenke på, mener han. Så han distraherer seg selv med andre tanker - som for eksempel gleden ved å løpe og målstreken der framme.

Da han kom hjem til Kenya mandag, ble han ønsket velkommen med en ny bil. Det skriver den kenyanske avisa SDE.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer