Rekordmannen Petacchi

Alessandro Petacchi er historisk. Italieneren spurtet inn til årets åttende seier i Giro d'Italia i dag.

Det har ingen andre greid etter annen verdenskrig. Den 229 kilometer lange 15. etappen fra Porec i Kroatia til San Vendemiano ble avgjort på målstreken. Petacchi vant knepent foran Robbie McEwen og Olaf Pollack.

- I dag er jeg en lykkelig mann. Spurten var ingen enkel oppgave ettersom alt kan skje i slike situasjoner, men jeg er glad jeg greide å vinne, sa Petacchi.

Søndag kopierte Petacchi tidligere stjerner som belgierne Roger De Vlaemenick (1975) og Freddy Maertens (1977), samt italieneren Giuseppe Saronni (1980) med sju etappeseirer ett og samme år. Nå har han rekorden alene.

Før krigen vant tidenes første verdensmester på landeveien, Alfredo Binda, 12 etappeseirer i 1927-utgaven av Giro d'Italia. Den italienske supersprinteren var så overlegen at Giro-sjefen den gangen ba ham holde seg unna rittet i 1930.

30-åringen i Fassa Bortolo har sanket utrolige 23 etappeseirer i de tre store etapperittene det siste året. I fjor vant han seks etapper i Giro d'Italia, fire i Tour de France og fem i Spania rundt.

De neste dagene skal kampen om sammenlagtseieren avgjøres i fjellene. Da vil Alessandro Petacchi være sjanseløs. Muligheten til en niende seier får spurtkanonen først på siste etappe inn mot Milano kommende søndag.

Jaroslav Popovijtsj fra Ukraina beholdt den rosa ledertrøya.

NTB