Her er Norges VM-tropp i friidrett

Rekordras for VM-troppen: - Aldri skjedd før

Friidrettsforbundet har satt seg høye mål og sender en ekstremt sterk tropp til VM i Qatar. Få oversikt over de norske utøverne her.

<strong>SEIER:</strong> Karsten Warholm satte ny personlig rekord, ny europarekord og ny stevnerekord i Zürich. Men han er ikke alene om å ha levert rekordtider og rekordlengder i år. Foto: STEFAN WERMUTH / AFP
SEIER: Karsten Warholm satte ny personlig rekord, ny europarekord og ny stevnerekord i Zürich. Men han er ikke alene om å ha levert rekordtider og rekordlengder i år. Foto: STEFAN WERMUTH / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I slutten av måneden braker årets friidretts-VM i Doha, Qatar løs, og sjelden har optimismen i norsk friidrett vært større.

Norges tropp består akkurat nå av 16 utøvere - det høyeste antallet siden Aten i 1997. Men den kan vokse seg enda større. De 16 som allerede er klare har alle klart VM-kravet, mens Ingar Kiplesund (lengde), Tom Erling Kårbø (3000 meter hinder), Marcus Thomsen (kule) og Lene Retzius (stavsprang) er på vippen om de får dra eller ikke.

Det er et ulikt antall utøvere som får delta i hver øvelse, og man kan kvalifisere seg enten ved å klare VM-kravet eller ved å ha nok rankingpoeng. Slik ligger det an for de norske dagen før den endelige VM-troppen skal sendes inn (nr. i verden/antall deltakere til VM):

  • Kiplesund 32/32
  • Retzius 29/32
  • Kårbø (47/45)
  • Thomsen (36/32)

Dermed er Kiplesund og Retzius VM-klare akkurat nå. Med noen forfall kan det lykkes for både Kårbø og Thomsen også. Den norske troppen kan da maks ende opp med 20 utøvere. Det blir i så fall den tredje største noensinne.

Flere utøvere verden rundt konkurrerer imidlertid i kveld også, med håp om å snike seg med akkurat før fristen.

- Det er ikke helt sikkert hvor mange som får dra enda, men vi har booket flybilletter til alle sammen. Det er flere som konkurrerer rundt omkring denne uka, så vi vet ikke helt sikkert hvem som blir med før i helga. Det blir uansett den største troppen siden 1997, sier toppidrettssjef i friidrettsforbundet, Erlend Slokvik.

RAKORDLØP: Karsten Warholm (23) stormet inn til historiens nest beste tid på 400 meter hekk i Zürich. Video: Magnus Gamlem / Dagbladet Vis mer

Rekordras

Av de 16 som foreløpig er klar, er 11 menn og fem kvinner. Fristen for å melde på utøvere går ut 7. september, og Norge skal akkurat nå delta i 13 ulike øvelser.

- Det er helt klart en veldig god tropp, vi har ikke hatt en like sterk tropp siden 1997. Det er blitt satt 11 norske rekorder i år - det har aldri skjedd før. Det er mange som har levert svært sterke resultater, sier Slokvik. Les mer om rekordene og hvem som har satt dem lenger nede i saken.

Medaljer i friidretts-VM kommer ikke av seg selv, og totalt gjennom tidene har Norge tatt 15 stykk. Karsten Warholm sjokkerte mange da han tok gull i London for to år siden - blir det mer norsk jubel denne gangen?

- Vi har satt et mål om tre medaljer og mener det er realistisk. Vi gjorde det fantastisk godt i London med to medaljer, men mener vi kan overgå det, selv om det blir tøft.

I friidretts-VMs historie har Norge tatt 15 medaljer, hvorav åtte gull, fire sølv og tre bronse.

- Hvem er de sterkeste medaljekortene?

- Utenom Warholm og Ingebrigtsen-brødrene, har vi to kastere som kan gjøre det veldig bra. Både Ola Stunes Isene og Eivind Henriksen har prestert jevnt godt, og er rangert som nummer seks og sju i verden. Også Håvard Haukenes gjør det godt i kappgang, mener toppidrettssjefen.

Siste frist for å melde inn utøvere til VM er lørdag 7. september. Her er de VM-klare norske utøverne:

Karsten Warholm (400 meter hekk)

Norges klareste gullhåp. Sunnmøringen har herjet på 400 meter hekk i Diamond League denne sesongen, men det var ikke før i Zürich 29. august han møtte en av sine argeste rivaler. Warholm satte ny personlig rekord på 46.92 da Rai Benjamin ble slått. I Doha stiller også det skadeplagede hjemmehåpet Abderrahman Samba på startstreken, men som tidenes nest raskeste mann er nordmannen en knapp favoritt.

<strong>GULLHÅP:</strong> Karsten Warholm. Foto: NTB Scanpix
GULLHÅP: Karsten Warholm. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jakob Ingebrigtsen (1500 meter, 5000 meter)

Før mesterskapet er 18-åringen rangert som verdens nest beste på 1500 meter. Tenåringen har vært i strålende form denne sesongen, og har satt ny personlig rekord på både 1500 meter, 5000 meter og engelsk mil. Han har vært på pallen i Diamond League tre ganger på 1500 meter og én gang på 5000 meter denne sesongen. Det gir yngstemann Ingebrigtsen grunn til å tro på VM-medalje. I fjor sommer tok han EM-gull på begge distansene.

<strong>EM-MESTER:</strong> Jakob Ingebrigtsen. Foto: NTB Scanpix
EM-MESTER: Jakob Ingebrigtsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Filip Ingebrigtsen (1500 meter, 5000 meter)

Han har som broren satt personlig rekord på 1500 meter, 5000 meter og engelsk min denne sesongen. Mellomstemann Ingebrigtsen har flere topptider på 1500 meter, med 3.-plassen i Paris som den sterkeste plasseringen. Stiller relativt likt med lillebroren, men har fremdeles familierekorden på 1500 meter. Også en medaljekandidat, selv om både han og Jakob vil møte tøff konkurranse fra sine afrikanske konkurrenter.

<strong>MEDALJEHÅP:</strong> Filip Ingebrigtsen. Foto: NTB Scanpix
MEDALJEHÅP: Filip Ingebrigtsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Henrik Ingebrigtsen (5000 meter)

Har spådd én medalje til familien i VM, men utelukker seg selv. Har ikke kvalifisert seg på favorittdistansen 1500 meter, men har satt seg mål om finale på 5000 meter. Han satte ny personlig rekord på distansen med tiden 13.15,38 i Belgia i juli. Eldstebroren har vært skadeplaget, men mente at kroppen var på bedringens vei i generalprøver i Zürich i slutten av august.

<strong>ELDSTEBROR:</strong> Henrik Ingebrigtsen. Foto: NTB Scanpix
ELDSTEBROR: Henrik Ingebrigtsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Karoline Bjerkeli Grøvdal (3000 meter hinder, 5000 meter)

Etter å ha slitt med en skade tidlig i vår, har formen vært stigende for romsdalingen. Hennes personlige rekord (9.13,35) på 3000 meter hinder fra 2017 står fremdeles, men i Zürich gjorde hun årsbeste på 9.20,69. Bjerkeli Grøvdal skal også løpe 5000 meter i Doha. Hun satte personlig rekord på distansen med tiden 14.51,66 i London i sommer. Har to EM-bronser, men i VM blir konkurransen for tøff.

<strong>DOBLER:</strong> Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: NTB Scanpix
DOBLER: Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Amalie Iuel (400 meter hekk)

25-åringen er rangert som verdens 15. beste på 400 meter hekk, noe som gjør en VM-finale svært vanskelig. Warholms treningspartner har hatt en fin sesong, med et klart høydepunkt i Polen i juni. Da satte Iuel ny personlig og ny norsk rekord med tiden 55.15.

<strong>NORSK REKORD:</strong> Amalie Iuel. Foto: NTB Scanpix
NORSK REKORD: Amalie Iuel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hedda Hynne (800 meter)

800-meterløperen har vist stigende form gjennom sesongen, og nærmer seg sin personlige rekord på 1.59,87 fra 2017. Hynne mener hun er bedre nå enn da, og er innbitt på å vise seg fram i Doha. Har potensial til å nå en VM-finale, og har fryktelig lyst til å ta Ingvill Måkestad Bovims norske rekord på 1.59,82.

<strong>REKORDJAKT:</strong> Hedda Hynne. Foto: NTB Scanpix
REKORDJAKT: Hedda Hynne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sondre Guttormsen (stav)

20-åringen viser en fin utvikling, og har satt ny personlig og ny norsk rekord denne sesongen. I Leverkusen i sommer hoppet han 5.80 meter. Konkurransen i stavsprang er knalltøff, men Guttormsen er en del av en generasjon med stort potensial. Kan ta seg til VM-finalen.

<strong>NORSK REKORD:</strong> Sondre Guttormsen. Foto: NTB Scanpix
NORSK REKORD: Sondre Guttormsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ola Stunes Isene (diskos)

Det blir spennende å se hva 24-åringen kan få til. Han er rangert som verdens sjuende beste diskoskaster. Satte ny personlig rekord med 67.78 meter i Portugal i april, men har ikke nådd samme lengde i sommerens stevner. Knut Hjeltnes' norske rekord på 69,62 er fortsatt utenfor rekkevidde.

<strong>NY PERS:</strong> Ola Stunes Isene. Foto: NTB Scanpix
NY PERS: Ola Stunes Isene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sondre Nordstad Moen (10 000 meter)

Moen slo den 30 år gamle norgesrekorden til Are Nakkim på 10 000 meter i slutten av august. Den nye rekorden er på 27.24,78. Det er naturligvis et stykke unna den ypperste verdenseliten, men det blir interessant å se hva en ny topptid fra Moen kan holde til i Qatar.

Norway's Sondre Nordstad Moen after Men's 5000m heat during the World Athletics Championships in London Wednesday, Aug. 9, 2017. (AP Photo/David J. Phillip)
Norway's Sondre Nordstad Moen after Men's 5000m heat during the World Athletics Championships in London Wednesday, Aug. 9, 2017. (AP Photo/David J. Phillip) Vis mer

Beatrice Nedberge Llano (slegge)

Sleggekasteren har tre NM-gull i øvelsen, og starten årets sesong på strålende vis. I Arizona, USA i mars kastet hun 71.43 meter, og satte dermed ny norsk rekord. 21-åringen har et stort potensial, men årets VM kommer nok litt for tidlig med tanke på å kjempe med de aller beste.

<strong>SLEGGETALENT:</strong> Beatrice Nedberge Llano. Foto: NTB Scanpix
SLEGGETALENT: Beatrice Nedberge Llano. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Eivind Henriksen (slegge)

Klinket til med ny norsk rekord i Tyskland i juni. Henriksen kastet 78.25 meter, og er med i den ypperste verdenseliten. Kun fem utøvere er rangert høyere enn ham i slegge av Det internasjonale friidrettsforbundet. På en god dag er det ikke godt å si hva Henriksen kan få til.

<strong>NORSK REKORD:</strong> Eivind Henriksen. Foto: NTB Scanpix
NORSK REKORD: Eivind Henriksen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Martin Roe (tikamp)

Tikjemperen er en atlet utenom det vanlige, og er rangert som verdens åttende beste i sin øvelse. I VM i 2017 kom han på 12.-plass, og har gode muligheter til å forbedre seg denne gangen. Roe har norgesrekord i tikamp, satt i Italia i fjor.

<strong>MULTITALENT:</strong> Martin Roe. Foto: NTB Scanpix
MULTITALENT: Martin Roe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Weldu Negash Gebretsadik (maraton)

Han ble oppdaget på et asylmottak i 2011, og startet å konkurrere for Norge i august 2018. Har en personlig rekord på 2:09:14 på maraton. Gebretsadik er eneste nordmann som deltar på distansen i Doha.

<strong>MARATONMANN:</strong> Weldu Negash Gebretsadik. Foto: NTB Scanpix
MARATONMANN: Weldu Negash Gebretsadik. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Håvard Haukenes (50 km kappgang)

Satte ny personlig rekord da han vant 50 kilometer kappgang i Slovenia i mars. 3:42:50 ble tiden. Ikke mange har vært raskere enn Haukenes denne sesongen, som er rangert som verdens 11. beste for øyeblikket.

<strong>I VERDENSTOPPEN:</strong> Håvard Haukenes. Foto: NTB Scanpix
I VERDENSTOPPEN: Håvard Haukenes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sigrid Borge (spyd)

Borge har slitt med en skade, som blant annet gjorde at hun måtte stå over NM. Hun er rangert som verdens 26. beste spydkaster, og har 62.20 meter som sin bestenotering i år.

<strong>SPYDKASTER:</strong> Sigrid Borge. Foto: NTB Scanpix
SPYDKASTER: Sigrid Borge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer