Nike Vaporfly

Rekordsko skremmer ekspertene

De siste 13 månedene har det blitt satt fem nye rekorder på maraton. Alle med den samme skomodellen. Det har skapt store debatter i friidretten. Noen kaller det juks, og har tatt grep for å bli kvitt skoa, mens andre hyller framskrittene.

REKORDER: Maratonrekorder slås på løpende bånd for tida. Kan dette være detaljen som skal til? Video: CNN/NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige helg var på mange måter «det endelige beviset» på at noe er i gjære, selv om det har vært mye snakk om de nye skoa i flere år allerede.

Eliud Kipchoge ble den første til å løpe et maraton på under to timer. Tida 1:59:40,2 var imponerende, men vil ikke stå som en offisiell rekord siden han hadde en rekke hjelpemidler.

Dagen etter knuste Brigid Kosgei kvinnenes verdensrekord på maraton. Hun løp inn på 2:14,04 i Chicago.

Felles for dem begge er at de brukte ulike versjoner av Nikes Vaporfly.

Kosgei brukte Nike ZoomX Vaporfly NEXT%, et par som er i salg i butikkene, mens Kipchoge brukte en prototype som ennå ikke har vært i butikken, og som det er umulig å vite hva egentlig inneholdt.

Rekordsko

Vaporfly-skoene er ikke nye. Allerede i Rio-OL i 2016 brukte Eliud Kipchoge en prototype av dem, før Nike presenterte den første versjonen av skoa året etter. Løpemodellen har skapt store debatter, og produsenten selv hevder at utøverne kan løpe 2–4% raskere med dem.

Det som gjør skoa spesielle, er skummet i hælen og en karbonplate i sålen, som skal gi mindre belastning på utøvernes når de løper lange løp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer