Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Religiøs leder med kontroversiell uttalelse om sjakk: - Fører til hat

- Det blir veldig stusslig av en stormufti å fokusere på sjakk, svarer Abid Raja.

GAMBLING: En stormufti i Saudi-Arabia har skapt kontroverser etter en offentlig uttalelse om sjakk 
Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix
GAMBLING: En stormufti i Saudi-Arabia har skapt kontroverser etter en offentlig uttalelse om sjakk Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En stormufti i Saudi-Arabia har skapt kontroverser etter en offentlig uttalelse om sjakk. Det var i forbindelse med et tv-show hvor folk kunne stille religiøse spørsmål, at noen ville vite om det var greit å spille sjakk for en som praktiserte Islam.

Sheikh Abdullah al-Sheikh utstedte fatwa, en juridisk vurdering av hva som i en gitt sak er i overensstemmelse med islamsk lov.

Der hevdet han at sjakk oppmuntrer til gambling, at det er bortkastet tid og penger, og at det fører til hat og fiendskap, skriver engelske The Guardian.

Han begrunnet uttalelsen ved å henvise til et vers i Koranen, hvor det står at det er ulovlig med «rusmidler, gambling, avgudsdyrkelse og spådom».

Feil fokus Stortingspolitiker Abid Raja (V) er muslim og en ivrig sjakkspiller. Han mener vi må vende slike holdninger og meninger ryggen.

- Kanskje burde stormuftien heller fokusere på politikken i eget land; diktaturet, brudd på menneskerettigheter og menneskeverdet, kvinners manglende rettighet, manglende religionsfrihet og f.eks. synet på seksuelle minoriteter. Det blir veldig stusslig av en stormufti å fokusere på sjakk, et inteliggentfremmende fredelig spill, når landet hans er arnestedet for terrorisme, både ideologisk og finansielt, skriver Raja i en sms til Dagbladet.

Han uttalte seg først til Aftenposten om denne saken.

Al-Sheikh mener sjakk er haram (noe som forbudt og moralsk forkastelig innenfor Islam). Det er likevel lite sannsynlig at sjakk vil bli ulovlig, ettersom dette var en rådgivende uttalelse og ikke noen form for formell kunngjøring.

- Jeg har hørt om dette med at sjakk er haram før - men alminnelige muslimer gir blanke i dette tøvpratet, og det bør alle muslimer faktisk gjøre, skriver Raja, som ønsker å få sjakken inn i skolen.

- Tror du slike uttalelser har stor påvirkningskraft på yngre muslimer?

- Jeg tror de aller fleste vil blåse av dette. Men hos de ekstreme og ytterst konservative vil dette være søt musikk. Musikk er faktisk også haram i deres øyne, så de vil kanskje foretrekke en annen talemåte. Min oppfordring til ungdommen er; spill både sjakk og hør på musikk - ikke la dere underkue! skriver Raja.

- En tragedie Et av tidenes beste sjakkspillere i England, Nigel Short, kaller uttalelsen til Sheikh Abdullah al-Sheikh «en tragedie».

- Jeg anser ikke sjakk for å være en trussel mot samfunnet. Det er ikke noe som er så fordervet som korrupt moral, sier stormester Nigel Short til BBC.

Sjakk har tidligere blitt bannlyst i Iran etter den islamske revolusjonen i 1979. Dette ble seinere opphevet i 1988.

Saudi-Arabia har tidligere utstedt fatwa mot den populære videospillfranchisen Pokémon i 2001. Det ble hevdet at spillet involverte gambling, og at det promoterte sionisme, skriver BBC.

Da (den svært irriterende) vuvuzelaen kom på markedet i forbindelse med fotball-VM i 2010, ble det også innført forbud dersom blåseinstrumentet laget en lyd som var høyere enn 100 desibel.

Raja sier at uttalelser som i denne saken ikke overraskende lenger.

- Muftier har også karakterisert snømannen som uislamsk. Den vinner de iallfall mot; ingen snømann varer evig, skriver Raja.

HAR SPILT MOT CARLSEN: 
Sjakkspiller Magnus Carlsen møter stortingspolitikere og unge sjakktalenter til sjakk-dyst i Vandrehallen i Stortinget. Her må Venstre-politker Abid Raja innse nederlaget mot verdensmesteren.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HAR SPILT MOT CARLSEN: Sjakkspiller Magnus Carlsen møter stortingspolitikere og unge sjakktalenter til sjakk-dyst i Vandrehallen i Stortinget. Her må Venstre-politker Abid Raja innse nederlaget mot verdensmesteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!