Ren fingerkunst

Håndballguttas suksess viser at det er mulig å sprenge noen tekniske grenser. Det gjelder bare å trene riktig.

TEKNISKE DETALJER: Håvard Tvedten er en storscorer i Spania og har i de siste kvalikkampene vist fram sitt tekniske register også med flagget på brystet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
TEKNISKE DETALJER: Håvard Tvedten er en storscorer i Spania og har i de siste kvalikkampene vist fram sitt tekniske register også med flagget på brystet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

|||LITT etter litt siver det inn hos det norske idrettspublikummet at håndballgutta gjør det på en annen måte. Ennå mangler laget det store internasjonale gjennombruddet, men nå er Norge likevel på plass i sitt sjette VM/EM-sluttspill på rad.

Og det ved hjelp av andre ferdigheter enn vår tradisjonelle pliktoppfyllende lagdisiplin og organisering.

Håndballgutta er klar til EM 2010 på ren fingerkunst.

HÅVARD TVEDTEN har vært frontfiguren gjennom denne kvaliken. Tidligere har oppmerksomheten vært størst rundt Kristian Kjelling eller Frank Løke. Uansett gir det fokus på tekniske ferdigheter på et internasjonalt høyt nivå.

Det er ikke akkurat sånt man vanligvis forbinder med lagidrett på norsk. Seinest VM-kvaliken til fotballgutta mot Nederland viste gapet mellom internasjonalt toppnivå og våre menn.

Håndballen er globalt sett en adskillig mindre idrett, men uansett er det spesielt å se et norsk lag i utvikling mot verdenstoppen takket være enkeltspillernes tekniske ferdigheter. Det gjelder for øvrig enda flere av de sentrale utespillerne samt målmannsfantomet Steinar Ege.

SMITTEEFFEKTEN fra landslag til hele sporten går via riktig trening. Der har miljøet rundt idrettsforskeren Hermundur Sigmundsson på NTNU i Trondheim gjennomført noen spennende tester med blant annet håndballjentene i Byåsen som understreker behovet for å trene spesifikt på det man ønsker å bli god på.

Testene viser at det er svært liten overføring mellom ulike typer spesialferdigheter selv innen samme idrett.

Det gjør at du må trene repetisjoner på den enkelte ferdigheten helt til denne ferdigheten blir automatisert. Hver gang vi gjør en motorisk oppgave, vil nervebanene som deltar i denne oppgaven styrkes.

SUKSESSTRENER: Robert Hedin har så langt hatt stor suksess med håndballgutta. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
SUKSESSTRENER: Robert Hedin har så langt hatt stor suksess med håndballgutta. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

SIGMUNDSSON mener at både det norske fotball- og håndballmiljøet trenger en økt forståelse av hvilken konsentrasjon som er nødvendig for å øke ferdighetsnivået. Der de unge spillerne terper balltriks hver eneste dag, forsvinner ofte denne systematiske ferdighetsutviklingen med alderen.

Fellestreningene gir liten plass til den type teknikkutvikling og blir ofte for generell i forhold til å øke enkeltspillernes spesialkompetanse.

Håvard Tvedtens trickskyting fra kanten er et bra eksempel på den problemstillingen:

- Mange ganger har jeg fått kjeft for fiksfakseriet, fortalte Spania-proffen til Adresseavisen før den avgjørende Estlands-kampen som sendte Norge til EM:

- Totalt sett har jeg mislyktes flere ganger enn jeg har lyktes, men det har snudd seg etter hvert. Nå er det blitt automatisert hvilke avslutningsvalg jeg tar.

SAMMEN med Arne V. Pedersen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, har Sigmundsson også utviklet et eget testbatteri for fotball med sjongleringer, pasninger, medtak, dribling, skuddpresisjon og headinger.

Disse testene går i samme retning; det er liten sammenheng mellom økt nivå i de ulike ballteknikkene. Mellom sjonglering og presisjonspasning på 25 meter var korrelasjonen helt nede i 0.009; altså nærmest ikke-eksisterende. For å få stor framgang er utøverne nødt til å bruke mye tid på hver enkelt spesialteknikk.

Men for de som tar seg denne tida, kan innsatsen føre helt medaljesjanser i håndball-EM.