Casper Ruud

Ren Norges-reklame

Godhjerta Casper Ruud er en omreisende Norges-reklame. Han imponerer utlendingene uansett resultat.

ÆRLIG: Casper Ruud varslet dommeren selv etter at han fikk et feil poeng, og gav det bort til motstander Carlos Alcaraz under fjorårets finale i US Open. Den er den type holdning som gjorde at nordmannen ble kåret av konkurrentene til den mest respekterte spilleren i tenniseliten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET er ikke bare du som blir glad av å se Casper Ruud spille tennis. Hele sporten liker ham. Og det er lett å skjønne hvorfor.

I går startet han Australian Open med å rose den tsjekkiske utfordreren Thomas Machac for sterk motstand i 3 - 1 seieren, før Casper skrev med tusj på linsa på TV-kameraet:

- Welcome to the Late Show!

Det var midt på natta i Melbourne, og publikum var på vei hjem etter en lang og trykkende varm dag. Men Casper var like omtenksom og hyggelig mot alle som alltid.

Og slik naturlig vennlighet blir lagt merke til rundt banen.

Nå fungerer tennisstjerna Casper Ruud som en omreisende Norges-reklame.

SIST måned vant Casper den internasjonale prisen «Stefan Edberg Sportmanship Award». Dette er en kåring der toppspillerne selv stemmer.

I nesten tjue år har denne avstemningen bare dreid seg om to navn; Roger Federer og Rafael Nadal. Legendene har byttet om å toppe lista over hvem tenniseliten selv synes er den mest tillitsfulle og rause konkurrenten. Federer har vunnet 13 ganger, og Nadal fem.

Men i 2022 ble det altså Casper Ruud:

- En stor takk til alle som stemte på meg. Jeg føler meg veldig, veldig beæret og glad for å vinne denne prisen. Jeg skal prøve å holde på den rette stemningen neste år, skrev Ruud som takk.

DET klarer han fint, selv om årets første store pressekonferanse ble innledet med fokus på den ene gangen i 2022 da Casper Ruud viste litt ekstra følelser:

- Også jeg kan bli sint, sa Casper om episoden fra French Open i fjor.

Der var det et noe ivrig banemannskap som på grunn av fare for regn, plutselig stengte grusbanen han trente på.

Hendelsen var selvsagt hentet fra den nye Netflix-serien som følger sportens mest lovende spillere. Den var et såkalt «innsalg».

Denne nye TV-serien «Break Point» er bra nok, men akkurat Caspers påståtte sinne er mer enn oversolgt.

FOR også i dette Netflix-klippet er det mest av alt en høflig ung norsk utøver vi ser i en engasjert diskusjon om å få lov til å trene i fred 15 minutter til - ettersom de varslete regndråpene over Paris ser ut til å vente på seg.

Du finner ikke så mange sportshelter på dette nivået som hadde taklet bedre en så irriterende og unødvendig forstyrrelse av konkurranserutinene midt i karrierens viktigste turnering.

Selv den ofte direkte pappa Christian framstår ikke mer enn akkurat passe forbanna idet plastdekket rulles ut, og den norske gjengen må rusle vekk fra treningsbanen på Roland Garros som tapere.

DET er vel derfor utlendingene reagerer på noe helt annet i denne Netflix-episoden enn Casper Ruuds temperament. Det er finalemotstander Rafael Nadals sluhet som vekker oppmerksomhet:

- «Break Point» avslører hvordan Rafael Nadal psyket ut Casper Ruud, lokker nå det amerikanske underholdningsnettstedet Decider, og beskriver klippet fra gangen inn til finalearenaen der superveteran Nadal viser fram noen heftige, markerte oppvarmings-moves rett før de to skal inn foran publikum:

- Først ser det ut som om Nadal er helt likegyldig. Så etter omtrent 30 sekunder hopper han plutselig foran Ruud og begynner en serie bevegelser som ser mer ut som skyggeboksing enn tennis-slag, forteller Decider-kommentatoren, og fortsetter:

- Ruud ser mer og mer ukomfortabel ut mens han prøver ikke å stirre. Rafa gjør ikke bare kroppen sin klar for kamp, han prøver tydeligvis å dominere den unge utfordrer psykologisk også før de går på banen.

TJA; har du vært i noen slike korridorer i sekundene før innmarsj til viktige konkurranser, har du nok sett langt mer kyniske forsøk på psykologisk spill. Casper Ruud tapte den finalen sist sommer på reell kvalitetsforskjell; ikke på nerver.

Det vet han best selv:

- Jeg ber til Gud om at jeg ikke må spille finale igjen mot Rafael Nadal på Roland Garros, sier Casper med et glis i denne Netflix-serien.

DET han derimot ikke sier noe om i «Break Point», er det påståtte etterspillet etter kvartfinalen i French Open mot den danske tenåringen Holger Rune. Alt dette danske tullet er med god grunn kuttet ut fra denne nye serien.

Sist sommer hevdet Rune til danske Ekstra Bladet at nordmannen etter seieren hadde jublet provoserende opp i ansiktet på ham, en hendelse som Casper Ruud avfeide kontant

- Det er feil det han påstår. Det er virkelig ikke det som skjedde. En stor løgn, og det er skuffende å bli fortalt løgner til, svarte han den gang til Eurosport, og forklarte:

- Det er en stor garderobe vi satt i etter kampen, der jeg og resten av teamet sitter på en side, mens han sitter på en helt annen side. Jeg tok isbad og fikk restituert litt etter kampen, så dro vi hjem. Hvordan han får det til å stemme at jeg ropte noe i ansiktet hans, det er vanskelig å forstå. Det er en løgn.

HVEM som står igjen som troverdig etter Casper Ruuds store gjennombruddssesong, er det ingen tvil om. Det var jo derfor Ruud fikk konkurrentenes ærespris for 2022.

Den respekten er det all grunn til. Bare noen uker etter de danske beskyldningene, fortalte Casper at de to hadde gjort opp French Open-episoden seg imellom.

Seinere har han vært raus med rosen til den fem år yngre konkurrenten

- Han har latt racketen snakke for seg. Det er mektig imponerende, og selvsagt gøy at han er fra Skandinavia, sa Ruud om Holger Rune etter at dansken i november slo Novak Djokovic i finalen i Paris Masters.

Sånt bli lagt merke til over alt.

Store idrettsutøvere som alltid snakker opp konkurrentene, blir bare enda større selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer