TAR HAN STEGET? Lionel Messi har dominert for klubblaget i flere sesonger. Mange mener han trenger et stort mesterskap for å ta steget opp på fotballhistoriens aller øverste hylle. Foto: Marcos Brindicci,  Reuters / NTB Scanpix
TAR HAN STEGET? Lionel Messi har dominert for klubblaget i flere sesonger. Mange mener han trenger et stort mesterskap for å ta steget opp på fotballhistoriens aller øverste hylle. Foto: Marcos Brindicci, Reuters / NTB ScanpixVis mer

Ren slump gjorde drakt nummer 10 legendarisk

Se hvem som bærer den i Brasil-VM.

(Dagbladet): Det er noe helt spesielt med spillerne som får trekke på seg drakt nummer 10 i et VM-sluttspill. Bare smak litt på disse navnene:

Pelé, Diego Maradona, Zinedine Zidane, Michel Platini, Roberto Baggio, Ronaldinho, Lothar Matthäus, Ruud Gullit, Dennis Bergkamp, Carlos Valderrama, Francesco Totti, Zlatan Ibrahimovic, Lionel Messi, Wayne Rooney.

Vi kunne nevnt både flere og færre. En uke før avspark i Brasil-VM er mystikken rundt tieren aktuell som aldri før. For det var selvsagt med en brasilianer det hele startet.

Og selv om det startet som en tilfeldighet, er det langt fra vilkårlig hvilke spillere som bærer nummer 10 på ryggen i Brasil-VM.

Startet med Pelé I VM-sammenheng stammer ordningen med faste draktnumre fra mesterskapet i Sveits i 1954. Riktignok hadde spillerne tall på ryggen også i Brasil i 1950, men da fikk startelleveren utdelt tall fra 1-11, avhengig av hvor de spilte på banen. 

ELEGANTE TIERE: Tre mann vi gleder oss til å se med 10-tallet på ryggen i Brasil-VM: Nederlands Wesley Sneijder, vertsnasjonens Neymar og Belgias Eden Hazard. Foto: Reuters / AFP / NTB Scanpix
ELEGANTE TIERE: Tre mann vi gleder oss til å se med 10-tallet på ryggen i Brasil-VM: Nederlands Wesley Sneijder, vertsnasjonens Neymar og Belgias Eden Hazard. Foto: Reuters / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det er først i Sverige i 1958 at legenden om tierdrakta starter for fullt. 

Da en purung Pelé (17) skulle delta i sitt første VM i 1958, hadde brasilianerne ikke fått meldt inn draktnumre før mesterskapet. Dermed ble de tildelt draktnummer temmelig vilkårlig. Keeperen Gilmar ble for eksempel nummer 3, mens lagets yngste spiller nummer 10. Siden har tallet blitt legendarisk, mye takket været nettopp «Pérola Negra» - den sorte perle - Pelé.

- Det var ikke så viktig for spillerne hva slags nummer de hadde på drakta, og selv om jeg ikke var den eldste spilleren på laget, ble tier-drakta tilfeldigvis gitt til meg, har Pelé tidligere sagt om hendelsen. 

Pelé storspilte i Sverige, og skrev seg inn i historebøkene som den yngste spilleren i et VM, den yngste målscoreren og den yngste til å gjøre hat-trick. I finalen mot Sverige (5-2-seier) puttet Pelé to ganger. 

Maradonas unntak Dette var bare starten: Pelé vant VM ytterligere to ganger, og deltok totalt i fire verdensmesterskap med nummer 10 på ryggen. Faktisk tapte aldri Brasil med både Pelé og Garrincha (nummer 11) på banen. 

IKONET: Brasilianske Pelé var den som virkelig gjorde drakt nummer 10 til noe myteomspunnet og spesielt. Men kjenner du historien om hvordan han endte opp som nummer 10 i VM-debuten som 17-åring i Sverige i 1958? Foto: Eraldo Peres, AP / NTB Scanpix
IKONET: Brasilianske Pelé var den som virkelig gjorde drakt nummer 10 til noe myteomspunnet og spesielt. Men kjenner du historien om hvordan han endte opp som nummer 10 i VM-debuten som 17-åring i Sverige i 1958? Foto: Eraldo Peres, AP / NTB Scanpix Vis mer

Også Diego Maradonas VM-historie med tieren på ryggen starte på en noe spesiell måte. Mannen med 34 mål for det argentinske landslaget VM-debuterte i 1982 (Spania). Argentinerne hadde egentlig delt ut draktnumrene fra 1-22 basert på alfabetet.

Maradona skulle egentlig hatt 12 på ryggen, men var oppsatt på å få sitt favorittnummer. Han fikk derfor i stand en bytteavtale med Patricio Hernández, som ifølge alfabetet hadde rett på «Maradonas drakt». 

Den argentinske stjernespissen spilte fire verdensmesterskap med nummeret, men huskes nok best for prestasjonene i 1986, og da særlig kvartfinalen mot England, hvor han scoret både med hånda og etter et fantastisk dribleraid. I semifinalen mot Belgia scoret han kampens to eneste mål.

- Så lenge jeg har fulgt med på VM er han den eneste som har vunnet et mesterskap alene - i 1986. Det tror jeg aldri vi får se igjen, sier ekspertkommentator Lars Tjærnås til Dagbladet.

Opp- og nedturer Den neste store VM-tieren er av mange regnet for å være Zinedine Zidane. Under VM på hjemmebane i 1998 scoret han to mål i finalen mot Brasil. I 2002 ble det en skikkelig fransk nedtur (utslått i gruppespillet), men i 2006 spilte de seg igjen til finalen - denne gangen mot Italia.

TV-PROGRAM: Diego Maradona fikk sitt eget program på argentinsk tv. Programmet het «La Noche del Diez» (Nummer 10s kveld). Foto: Marcos Brindicci, Reuters / NTB Scanpix
TV-PROGRAM: Diego Maradona fikk sitt eget program på argentinsk tv. Programmet het «La Noche del Diez» (Nummer 10s kveld). Foto: Marcos Brindicci, Reuters / NTB Scanpix Vis mer

«Zizou» sendte «Les Bleus» i føringen, men kampen gikk til slutt til ekstraomganger, hvor Zidane som kjent ble utvist for å ha skallet ned Marco Materazzi, i det som var franskmannens aller siste kamp i karrieren. 

I Sør-Afrika for fire år siden var det ikke mange tiere som stod fram. Lionel Messi og Kaká skuffet, det samme gjorde Wayne Rooney. Og hvem husker egentlig noe særlig av innsatsen til Sidney Govou og Antonio Di Natale. Hos finalelagene var det Wesley Sneijder og Cesc Fàbregas som hadde det ærefulle nummeret. Sneijder gjorde for så vidt et ålreit mesterskap, mens Fàbregas måtte spille rollen som innbytter. 

Under årets mesterskap er forventningene størst til tiere som Messi, Neymar og Eden Hazard. Og hvem vet - kanskje kan vår egen Mikkel Diskerud spille seg inn i tierhistorien for alltid?

Tjærnås tror dette er mesterskapet der det endelig løsner for Lionel Messi.

«NORSK» NUMMER 10: Mix Diskerud skal spille med tierdrakta for USA i Brasil-VM. Foto: Mike Segar, Reuters / NTB Scanpix
«NORSK» NUMMER 10: Mix Diskerud skal spille med tierdrakta for USA i Brasil-VM. Foto: Mike Segar, Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har tro på at Messi bryter sin egen VM-forbannelse og blir den egentlig utgaven av seg selv. Da er han alt en nummer 10 skal være.

• PS! Barcelona har intet mindre enn tre spillere som skal bære nummer 10 for landet sitt under VM (se faktaboks).

• Hvem er din favoritt blant tidenes VM-tiere? Si din mening i kommentarfeltet!