UTLIGNET: Det var hans første kamp fra start i EM. Han utlignet og var med på å redde semifinaleplassen. Foto: Federico Gambarini / dpa 
UTLIGNET: Det var hans første kamp fra start i EM. Han utlignet og var med på å redde semifinaleplassen. Foto: Federico Gambarini / dpa Vis mer

Renato Sanches er Portugals nye juvel

Unggutten som har tatt Europa med storm.

Historien på 1 minutt

Den unge midtbanespilleren startet i Benfica som 9-åring i 2006. I oktober 2015 fikk Renato Sanches sin debut på førstelaget og ble fort fast inventar på deres sentrale midtbane. Hans imponerende utvikling tiltrakk seg oppmerksomhet fra flere storklubber og allerede i januarvinduet var Sanches koblet til Manchester United. I mai signerte han en femårskontrakt med Bayern München.

18 ÅR: Renato Sances og Benfica vant årets ligacup i Portugal. Foto: EPA / PAULO NOVAIS
18 ÅR: Renato Sances og Benfica vant årets ligacup i Portugal. Foto: EPA / PAULO NOVAIS Vis mer

Etter å ha imponert på Portugals u19 og u21-lag debuterte han for seniorlaget mot Bulgaria i slutten av mars. Til tross for få kamper før EM-starten i Frankrike ble han tatt med på laget, noe som viste seg å være et godt valg. I kvartfinalen storspilte unggutten mot Polen. På hælspark fra Nani hamret Sanches inn utligningen etter 33. minutter. Han ble også valgt som andre straffeskytter, en straffe han satte trygt bak den polske keeperen.

Hvorfor bør du vite om ham

Til tross for sin unge alder og mangel på erfaring var Sanches utrolig viktig for Benfica denne sesongen. Portugiserne hadde en skuffende serieåpning hvor de kun vant 8 av 14 kamper. Etter at midtbanespilleren kom inn på førstelaget vant de hele 16 av 19 kamper. I tillegg til å ha vunnet flere kamper scoret laget også flere mål (fra 1.85 til 2.8 mål per kamp) og slapp inn færre mål (fra 1.07 til 0.63 mål sluppet inn).

Portugals Primeira Liga er ikke ansett som en av toppligaene i Europa, men 18-åringens effektivitet hos en av topplagene i serien var imponerende. Benfica-manager Rui Vitoria var ekstremt fornøyd med sitt lille stjerneskudd:

- Han er veldig moden for alderen, han blir også beskyttet av spillerne som spiller med ham til daglig og det er til stor hjelp.

Dette fikk Bayern München til å sikre seg en tidlig signatur. Klubben hadde fulgt unggutten over lengre tid, og på sin offisielle hjemmeside forteller styreformann Karl-Heinz Rummenigge at de er glade for å få Sanches til klubben. Han beskriver Sanches som en dynamisk spiller som er både teknisk god og god i taklinger, dermed vil han bidra til å styrke Bayern til neste sesong.

Styrke

STATISTIKK: Sanches sine vellykkede pasninger i angrep. Foto: Statszone / FourFourTwo
STATISTIKK: Sanches sine vellykkede pasninger i angrep. Foto: Statszone / FourFourTwo Vis mer

Sanches er en ekte boks-til-boks-spiller med en strålende energi. Han har et talent for å linke forsvaret og angriperne, og bidrar til at laget kan sette fart fremover. På midtbanen er han veldig flink til å gjenvinne ballen for laget: i kvartfinalen gjenvant han ballen 12 ganger, bare Polens Blaszczykowski slo ham med 13 gjenvinninger.

STATISTIKK: Sanches hadde 12 ballgjenvinninger mot Polen. Foto: Statszone / FourFourTwo
STATISTIKK: Sanches hadde 12 ballgjenvinninger mot Polen. Foto: Statszone / FourFourTwo Vis mer

Han er en teknisk spiller med en god pasningsfot og har et talent for å drible seg ut av små rom. I kampen mot Polen hadde han en imponerende pasningstatistikk hvor 60 av 64 pasninger kom til rett adresse.

I kampen mot Polen så vi drible-ferdighetene hans allerede ved 1-1 målet, på et raskt løp dro han seg forbi en forsvarer og smalt ballen i mål. Han er ikke redd for å bevege seg i midtbanen for å komme til skudd fra forskjellige vinkler. Sanches ser ut som en miniversjon av Edgar Davids både i utseende og i løpene sine, men med ballen er han mer lik Eden Hazard.

Svakhet

På grunn av hans energiske og robuste spillestil hender det at unggutten tar dårlige valg. Hans instinkter får ham til å fosse fremover i banen så fort han får ballen, noe som ofte kan stride mot lagets tempo og dermed mister han ballen.