SPESIELT: Etter snaut 50 meter av sprintløypa skal løperne inn denne smale, bratte bakken opp tribunen på stadion i Östersund. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
SPESIELT: Etter snaut 50 meter av sprintløypa skal løperne inn denne smale, bratte bakken opp tribunen på stadion i Östersund. Foto: Pål Marius Tingve / DagbladetVis mer

Rennsjefen om den omstridte løypa: - Vi gjorde det for publikum

Skaper misnøye.

ÖSTERSUND (Dagbladet): Allerede før morgendagens verdenscupsprint har den korte, bratte og spesielle løypa i Östersund fått mye oppmerksomhet.

En rekke løpere har stilt spørsmål ved turboløypa, og Norges Anders Gløersen kaller den blant annet for «den stusseligste sprintløypa jeg har sett».

Problemet med den 600 meter lange løypa som skal gås to runder er todelt: Løypa i seg selv beskrives som altfor spektakulær av flere løpere, og i tillegg har arrangøren vært uheldig med været slik at snøen i løypa liknet mest på sukker under dagens trening.

Stengte løypa Den svenske arrangøren har allerede tatt konsekvensen av snøproblemet, ved å stenge traseen fram til prologstart klokka ti i morgen, men selv løypa blir det ikke gjort noe med.

- Vi har stengt løypa fram til rennstart i morgen for å gi alle en ærlig sjanse til alle å gå i faste spor.  I tillegg vil morgendagens prolog gå i eget spor, sier Tommie Jirhed, rennsjef for verdenscuprennene i Östersund, til Dagbladet.

- Hvorfor må den være så spektakulær?

- Løypa er nok litt utfordrende, ja.  Den er tøff, men skicross vet jeg ikke om det er. For å være helt ærlig: Stadion her i Östersund er et skiskytterstadion. Hovedtribunen vender mot skytebanen, og sånn sett er det ikke like enkelt å gjøre langrenn interessant for publikum her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- På bakgrunn av det tok vi beslutningen om å lage den slik den er blitt, blant annet for at publikum skal kunne få verdensstjernene tett på, sier Jirhed.

Vil snu trenden Astrid Uhrenholdt Jacobsen sa til Dagbladet tidligere i dag at det kanskje er på tide å snu trenden der sprintløypene skal gjøres mest mulig spektakulære.

- Jeg tror ikke vi trenger verken hopp, krappe svinger, løyper gjennom tribuner eller andre kreative forslag som kanskje ikke funker så godt i praksis. Kanskje vi skal vende tilbake til sånn vi hadde det før, sa hun.

Rennsjef Jirhed forteller at flere av den svenske landslagsløperne har vært med på å utforme løypa.

- Noen av løperne har sagt at de synes løypa er veldig morsom. Flere av de svenske landslagsløperne, som Emil Jönsson, Teodor Peterson, og Stina Nilsson har vært konsulenter da vi laget løypa. De synes det er en morsom og interessant løype, sier han.

Klar melding Jirhed fikk uansett en ganske klar tilbakemelding fra Norges sprinttrener Arild Monsen tidligere i dag.

- Jeg ser poenget med at løypa overhodet ikke likner sprintløypa i Falun. Det sa også Monsen til meg før i dag. Han sa at løypa ikke gir noen svar med tanke på hvordan man skal gå under sprinten i Falun. Man kan ikke ta ut løpere til VM basert på hva de gjør her, sier rennsjefen.

• Utslagsrundene i morgendagens verdenscupsprint sendes på NRK1 fra klokka 12.30. Prologen går klokka ti, men sendes ikke på TV.

TAR KRITIKK: Tommie Jirhed, rennsjef for verdenscuprennene i Östersund, forteller at sprintløypa i stor grad er utformet med tanke på publikum.
TAR KRITIKK: Tommie Jirhed, rennsjef for verdenscuprennene i Östersund, forteller at sprintløypa i stor grad er utformet med tanke på publikum. Vis mer