Renstrøm slo 41 år gammel lengderekord

Tuktet Berit Berthelsens 6,56 med åtte centimeter.

REKORDHOPP: Berit Berthelsens 6,56 hadde stått som norsk rekord i lengde på kvinnesiden inntil Margrethe Renstrøm hoppet 6,64 under NM på Lillehammer.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
REKORDHOPP: Berit Berthelsens 6,56 hadde stått som norsk rekord i lengde på kvinnesiden inntil Margrethe Renstrøm hoppet 6,64 under NM på Lillehammer.Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer

Margrethe Renstrøm hoppet seg inn i friidrettshistorien da hun lørdag slettet Berit Berthelsens legendariske lengderekord.

I det eneste gyldige hoppet Renstrøm hadde i NM-konkurransen i lengde på Stampesletta, dro hun til med 6,64 meter, og dermed gikk Berthelsens 6,56 meter fra 1968 ut av rekordlistene en gang for alle.

Ved siden av NM-gull og VM-plass, fikk Renstrøm også vel 180.000 kroner i rekordbonus, og hun hoppet seg rett inn som en svært het kandidat til å vinne kongepokalen for kvinner.

- En drøm er blitt til virkelighet, jublet Tjalve-jenta etter rekordhoppet som egentlig var et sikringshopp.

- De to første hoppene mine i denne konkurransen var døde. Derfor måtte jeg sikre litt i tredje omgang for å komme med videre, men så veldig sikring var det kanskje ikke, sa den ferske norgesrekordholderen til NTB.

- Jeg visste vel at jeg var i stand til å kunne hoppe opp mot 6,50 meter, men at det skulle bli rekord er litt overraskende, selv om jeg må innrømme at jeg tenkte på rekorden før jeg startet, sa hun.

Rett til Berlin

Ved siden av å slette den legendariske rekorden hoppet hun seg også rett til Berlin og VM som starter 15. august.

- VM-plass hadde jeg absolutt ikke tenkt på, men jeg var klar over at jeg kunne gjøre en bra innsats og hoppe langt med klaff. Jeg perset til 6,42 meter i et stevne i Østerrike for 14 dager, og da fortalte meg at formen var bra.

- Rekordhoppet her føltes bra, men det er rart å høre folk snakke om at jeg er blitt historisk. Det har liksom ikke gått helt opp for meg ennå, og det virker litt voldsomt.

- Men alt er litt uvirkelig akkurat nå. Bare å tenke på at jeg skal til Berlin om 14 dager og må utsette skolestarten virker rart, men jeg skal i alle fall passe på å ha det gøy i Berlin, sa Margrethe Renstrøm.

- Hva kan du forvente deg der?

- Jeg har ikke studert statistikken, så jeg aner ikke hvor langt jeg må hoppe for å komme med til en finale, men hvis det er riktig som noen sier at jeg må opp mot 6,90, så er jeg sjanseløs, sa hun.

Godt

- Det beste med dette er at det blir slutt på rekordmaset nå. Jeg har hørt om Berit Berthelsens rekord siden jeg vant ungdoms-OL for åtte år siden i 2001. Da var jeg 16 år. nå er jeg blitt 24 og står med rekorden. Det føles deilig, sa hun.

- Tror du dette holder til kongepokal?

- Foreløpig er det vel Kjersti Tysse Plätzer som ligger best an, men jeg har hørt flere snakke om at jeg kan vinne. Derfor må jeg bli her til i morgen (søndag), selv om planen i utgangspunktet var å reise hjem etter denne lengdekonkurransen, sa Renstrøm til NTB.

Hun kommer fra Søgne, samme sted som den gamle lengdekjempen Kristen Fløgstad, så nå er begge norgesrekordene for både kvinner og menn i lengde i den lille bygda.

Raskere
- I og med at det var et veldig godt sikringshopp som ga meg denne rekorden, føler jeg at jeg har mer inne. Jeg er en god hopper, men må bli litt raskere, så sprinttrening kommer til å bli prioritert i tiden som kommer, sa hun.

Det er ingen tvil om at Margrethe Renstrøm ble den store forgrunnsfiguren på Stampesletta. Hun stilte alle andre NM-vinnere og deltakere fullstendig i skyggen.

- Jeg er glad og fornøyd, men jeg visste jo at formen var god, for jeg perset og hoppet 6,42 meter i Østerrike for 14 dager siden. I år har jeg hoppet lenger og lenger i hver eneste konkurranse, så jeg vet ikke hvor dette skal ende, smilte hun.

- Sterkt internasjonalt resultat
Renstrøm var en av de utøverne sportssjef Ronny Nilsen hadde på blokken som en mulig VM-deltaker før NM. Han var derfor ikke overrasket over rekordhoppet.

- Jeg vil ikke si at dette var så overraskende. Jeg visste at Renstrøm hadde mye inne, for hun har prestert flere veldig gode hopp denne sesongen. Det er blitt mange døde hopp på henne, men nå klaffet det, og da sikret hun også VM-billetten. Veldig moro, slo Nilsen fast overfor NTB.

- Det er et strålende og sterkt internasjonale resultat, og jeg kan ikke si annet enn at det er veldig godt at et av spøkelsene i norsk friidrett som man må kalle Berit Berthelsens 41 år rekord, nå er borte fra norsk friidrett en gang for alle, sa sportssjefen.

Han la til at Oda Utsi Onstad også skal ha ros for 6,26 meter. Det ga sølv.

- Det var en veldig fin lengdekonkurranse for kvinner, og at det skulle ende med en historisk norsk rekord varmer, sa Ronny Nilsen.

(NTB)

KONGEPOKALFAVORITT: Etter å ha slått en av de lengstvarende norske rekordene i friidrett, er Margrethe Runstrøm blant favorittene til Kongepokalen under NM i friidrett.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
KONGEPOKALFAVORITT: Etter å ha slått en av de lengstvarende norske rekordene i friidrett, er Margrethe Runstrøm blant favorittene til Kongepokalen under NM i friidrett.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer