Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Representerer to land på en gang

Og Serbia & Montenegros trener vet hvordan han skal stenge buret for Nederland.

•Oppgjøret Serbia & Montenegro-Nederland følger du her fra klokka 15!

(Dagbladet.no): Det er unektelig en spesiell kamp som går av stabelen i Leipzig klokka 15 i dag. Når Nederland braker sammen med Serbia & Montenegro i VM, omfatter oppgjøret til sammen tre stater.21. mai løsrev nemlig Montenegro seg fra Serbia, og ble fra da en ny, selvstendig stat.

Felles landslag

Likevel stiller de to landene felles landslag under VM i Tyskland, noe som får noen litt spesielle utslag: Nasjonalsangen «Hey Slavs!» og de røde, hvite og blå flaggene som dukker opp under kampen i dag, representerer strengt tatt et land som har opphørt å eksistere.


Omstendighetene har fått landslagstrener Ilija Petkovic til å uttale at han i realiteten leder to land på en gang.

Samtidig har han understreket alvoret i situasjonen, og han har nektet spillerne å uttale seg om seperasjonen mellom det som nå er to stater.

Inspirerende eller ødeleggende?

En mulighet er at dramatikken inspirerer spillerne. Sånn høres det iallfall ut når Atletico Madrids spiss Mateja Kezman snakker om VM.

SMART: Serbia & Montenegros landslagssjef Ilija Petkovic ledet laget sitt til kvalik-seier foran Spania. Foto: SCANPIX
SMART: Serbia & Montenegros landslagssjef Ilija Petkovic ledet laget sitt til kvalik-seier foran Spania. Foto: SCANPIX Vis mer


- Vi har veldig tøffe år bak oss, og nå vil vi spille for folkene våre, som har opplevd så mye trist i fortida, sier han.

Eventuelle delte lojaliteter må i dag legges til side for at Serbia & Montenegro skal ha en sjanse i gruppe C, som er blitt kalt «Dødens gruppe».

Lovende kvalifisering

Når det er sagt, bør Serbia & Montenegro-spillerne være stinne av selvtillit før VM-sluttspillet tar til. I VM-kvaliken tapte de nemlig ingen kamper, og de nøyde seg fire uavgjorte. Det ga førsteplass foran Spania i gruppe 7.


Suksessen ble særlig oppnådd gjennom solid forsvarspill, som hollenderne nok vil merke i dag. Under gruppespillet slapp Serbia & Montenegro bare inn ett mål.

Selv scoret de 16, mye takket være stjernen Mateja Kezman (Atletico Madrid) og 202 centimeter høye Nikola Zigic (Røde Stjerne Beograd).

Revansjesugne hollendere

Nederlenderne er på sin side revansjesugne etter at de ikke klarte å kvalifisere seg til forrige VM. Marco van Bastens mannskap spiller vanligvis en mye mer offensiv fotball, og det er sannsynlig at de oransje vil føre størsteparten av kampen i dag.

Representerer to land på en gang

For et land som er vant til å stille stjernespekkede mannskap til store mesterskap, oppfattes årets stall som en skuffelse. Samtidig er spillere som Ruud van Nistelrooy (Manchester United), Arjen Robben (Chelsea), Dirk Kuijt (Feyenoord) og Mark van Bommel (Barcelona) nok til å imponere fotballfolk fra de fleste andre nasjoner.

Men i dag må det typisk nederlandske kombinasjonsspillet sitte som støpt for at hollenderne skal få en flygende start på VM-sluttspillet.

INSPIRERT: Mateja Kezman vil spille for Serbia og Montenegros folk.
STJERNE: Nederlenderne klager over at de har så få fantastiske individualister på laget i dette VM. Men noen har de, da, som for eksempel Ruud van Nistelrooy.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling